Osvitanova.com.ua

Психологиня Діана Житня-Кебас в своєму Інстаграм-акаунті дає поради батькам, як тримати тривожність під контролем в ці буремні часи і бути тим спокоєм для дітей, який хочуть в них бачити.

Дорослим тривожно. З тривогою батьків я маю справу через дітей, з якими знаходжуся на зв’язку: тривоги дітей помножені. Діти можуть не бачити всієї картини та нагнітати. А батьки зі зрозумілих причин не завжди можуть приділити достатньо уваги дітям.

Говоріть з дітьми!

Допомагайте прояснити ситуацію. Розповідайте, що ви плануєте робити. Ви повинні донести найважливіший посил: «Ви справляєтеся!». У ситуації невизначеності ви можете метушитися, турбуватися, емоціонувати, розгубитися.  Але найважливіше зараз – зосередитись і переконати себе в тому, що ви зі всім справляєтесь і будете справлятися. Це ваше найголовніше завдання як мами і тата.

Що ви можете робити, щоб рівень тривоги (яка зараз є нормальним явищем) не виходив з-під контролю:

Зверніть увагу на свої ресурси та можливості, зафіксуйте їх: є їжа, вода, світло, є, наприклад, машина, діти поряд, люди ходять, документи при собі, усе необхідне під рукою, є підтримка близьких, є план дій на екстрений випадок.
  Постарайтеся відтягувати себе від новин хоч на якийсь час або визначте певний час для їх відстеження: інформація може нагнітати тривогу. Особливо фейкова інформація.
  Кожну одну-дві години проводьте бесіду з рідними, транслюючи, що з вами все добре, ви справляєтеся, можете говорити про побутові речі, обговорювати щось ще, крім  новин, щось просте – погоду, науку, тварин, мистецтво тощо.
  Робіть прості справи: готуйте їжу, прибирайте, сідайте пити чай, робіть зарядку, грайте у прості ігри, разом вигулюйте собаку, слухайте музику. Займіться справами по роботі, складіть план із завдань на сьогодні.
  Обіймайтеся.


Вашим дітям потрібна опора. І цю опору маєте дати їм ви. Ви справляєтеся. ♥️

Джерело фото Depositphotos

Приєднуйтесь до нашої сторінки і групи у Фейсбуці, спільнот у Viber та Telegram

Поширити у соц. мережах: