Osvitanova.com.ua

Ставлення до репетиторства відрізняється від країни до країни. Десь вважають, що без цього неможливо добре скласти іспити, а от у Китаї, наприклад, додаткові уроки прирівняли до проституції та підпільних казино. То як же виглядає репетиторство і як до нього ставитись? Розглянемо на прикладі трьох країн – України, Польщі та Казахстану. У кожній із цих країн репетиторство досить популярне, але цілі в кожній різні. 

В Україні найчастіше звертаються до послуг репетиторів задля підготовки до ЗНО чи вивчення іноземних мов. Інтенсивні заняття в школі та окремо з викладачем дають їм можливість засвоювати величезну кількість інформації, що надалі стає помітним на навчальних успіхах.

У Польщі репетитори також мають попит, особливо з польської мови. Річ у тому, що країна зацікавлена, щоб приїжджі також розмовляли місцевою мовою, тому можна знайти як курси з польської мови, так і репетитора. Загалом у Польщі більшу зацікавленість у заняттях з репетитором виявляють дорослі, які шукають можливість розвиватися, щоб отримати кращу роботу.

А в Казахстані репетиторство стало способом здобути знання, які не вдалося здобути у школі. Рівень освіти в країні впав, через що величезна кількість учнів вдається до послуг репетиторів.

Ринок репетиторства в Україні

Заняття з репетитором щороку зростає приблизно на 15%, тому такий спосіб навчання знаходить все більше прихильників. Втім зростання попиту свідчить про зниження якості таких занять, адже більшість починає працювати репетиторами, щоб заробити. Найбільше репетиторів серед учителів вищих навчальних закладів, далі йдуть викладачі технікумів та шкільні вчителі.

Цікаво, що ціни за заняття впали, але це пов'язано з курсом валют. Так можна знайти уроки від 100 до 500 грн і вище – залежить від рівня фахівця. Загалом ринок репетиторства в Україні досить розвинений, бо є як попит, так і кваліфіковані кадри. Найпопулярніші предмети: англійська мова, математика, українська мова, французька, німецька, польська мови, хімія та фізика.

Ринок репетиторства у Казахстані

У Казахстані дедалі більше людей віддають перевагу репетиторству – як вчителі, так і учні. Одні так можуть здобути більше знань, а інші – вищий заробіток у порівнянні зі звичайним вчителем. Багато репетиторів працюють нелегально (для офіційної роботи треба відкривати ІП або співпрацювати з освітніми центрами). Рівень цін на уроки залишається приблизно на одному рівні – 2000 тенге (приблизно 155 грн) за годину. Серед предметів найбільший попит має математика. Далі йде англійська та казахська мови, фізика.

Ринок репетиторства у Польщі

Заняття з репетитором мають великий попит у Польщі – кожен четвертий учень займається з приватним учителем. У середньому  батьки витрачають 293 злотих на місяць за таке навчання, а сприяла такій популярності пандемія коронавірусу, коли діти не могли займатися в школі. Найпопулярніші предмети: англійська мова, математика, хімія, фізкультура.

Репетиторські послуги

Давати приватні уроки можуть практично всі – для цього важливо мати рівень знань і досвіду, завдяки якому ви зможете навчити учня відповідно до його мети. Для цього не обов'язково бути вчителем – репетиторство може бути приємним підробітком. Якщо бажаєте спробувати себе в репетиторстві або маєте ресурс для додаткових учнів або шукаєте репетитора реєструйтесь на платформі Buki.

Поширити у соц. мережах: