Osvitanova.com.ua

На початку навчального року, 15 вересня, відзначається Міжнародний день демократії. Оскільки українські школярі – це ті, хто буде у майбутньому розбудовувати демократію у державі, вони повинні мати про неї уявлення уже з молодшої школи. Журналістка проєкту «Дружня школа» Анастасія Пасічна зібрала декілька ідей для вчителів та батьків, які допоможуть пояснити дітям концепцію демократії.

Що діти мають знати про демократію

Основні засади демократії, тобто народовладдя, – це не лише для дорослих. Демократії можна навчити і краще робити це з дитинства. «Школа громадянської освіти» пропонує на уроках, присвячених демократичній державі, охопити такі теми:

державна влада за умов демократії; відмінності між монархією і республікою; система державної влади в Україні.

Та перш ніж розповідати дітям про реалізацію демократичних засад у державній владі, необхідно пояснити її концепцію найпростішими словами та на зрозумілих для них прикладах, через взаємодію між людьми. На думку NYCH (Norh York Community House), зрозуміти концепцію демократії дітям допоможуть ці тези:

Демократія – це слухати про потреби інших. Демократія – це свобода слова. Якщо у вас виникли проблеми, ви маєте право висловитись. Неможливо досягти демократії без толерантності.

Джерела знань про демократію для дітей

шкільні уроки; виховні години в школі; розмови дорослих; телепрограми, новини; реклама (зовнішня, інтернет, телебачення).

Як говорити про демократію на уроках

З наймолодшими учнями краще почати не з теоретичних засад і визначень, а зі знайомих для них прикладів. Основні принципи демократії можна пояснити за допомогою казок та мультфільмів:

Казка «Рукавичка» – теми рівності та співпраці. Казка «Цап і баран»  – важливість досягнення компромісу. Мультфільм «Як козаки» – захист свобод, прав, взаємодопомога.

Бесіду про основи демократичного суспільства можна почати з визначення слів, які учні молодшої школи уже, напевно, чули. Це «вибори», «право», «народ», «закон» та інше. Перш за все, треба запропонувати дітям пояснити, як вони їх розуміють. Якщо учням це не вдається, варто запитати, де і у зв’язку з чим ці слова можна найчастіше почути.

Як говорити про демократію вдома

Письменниця та активістка Ревека Джордан Гієнапп сформувала 6 порад, як пояснити дітям концепцію демократії та навчити їх бути свідомими громадянами.

Беріть свою дитину із собою, коли йдете на вибори та пояснюйте, чому голосуєте за того чи іншого кандидата. Напишіть листа чи звернення до вибраного вами чиновника від сім’ї. Це демонстрація демократії в дії. Обговорюйте мітинги та протести. Покажіть дитині, що люблячи свою країну, можна не погоджуватися з деякими її діями. Заохочуйте дітей ставити питання та висловлюватися, якщо вони не згодні. Розповідайте не лише про позитивні сторінки історії. Багатьом дорослим здається, що з цим можна почекати до підліткового віку, але це не так. Читайте та обговорюйте дитячі книжки про демократію.

Демократія вдома

Демократії можна і треба навчати. Найкраще діти навчаються демократичних принципів вдома, коли приймають рішення самостійно. До цього їх треба залучати до участі у вирішенні таких питань, як колір стін чи меблі у своїй кімнаті. Також діти повинні брати участь в обговореннях того, що стосується усієї сім’ї, наприклад, виборі місця для відпочинку. Це вчить не лише висловлювати власну думку, а й зважати на думку інших.

Демократія на ділі. Що таке демократична школа

Поняття «демократична школа» охоплює ряд особливостей навчального закладу. Першою назвала себе демократичною Гадерська школа у Ізраїлі у 1987 р. Тоді в учнів з’явився вибір, що та як вивчати. З того часу така модель стала дуже поширеною у США та Європі. На сьогодні демократична школа забезпечує батькам та учням доступ до прийняття рішень, що стосуються школи, нарівні з адміністрацією та вчителями.

Демократична атмосфера в школі привчає учнів до життя у демократичному суспільстві. Цьому сприяє учнівське самоуправління, до якого дітей треба готувати з початкової школи. Шкільне самоврядування дає можливість на практиці відчути себе громадянином, жити серед демократичних цінностей. Важливою також є демократичність школи, яка виявляється у відсутності авторитарної взаємодії між учнями та вчителями, адміністрацією. Хоча в Україні, на думку експертів, до справжнього самоврядування та демократичності ще необхідно прийти.

{{read_more|Читайте також| 3814, 3272}}

Джерело фото Depositphotos

Приєднуйтесь до нашої сторінки і групи у Фейсбуці, спільнот у Viber та Telegram

Поширити у соц. мережах: