Osvitanova.com.ua

Американський бізнес-футуролог, партнер компанії Oliver Wyman, член дорадчої ради Львівської бізнес-школи Американський бізнес-футуролог, партнер компанії Oliver Wyman, член дорадчої ради Львівської бізнес-школи УКУ та бізнес-консультант Адріан Сливоцький розповів про інструмент, який розв’язує проблему опанування англійської мови – як заговорити англійською, якщо ти не знаходишся в англомовному оточенні.

Такі компанії, як Uber, Airbnb та ENGin прокладають місток між потребою і не залученим ресурсом.

Багато успішних стартапів починають із потреби, з попиту, які не задовольняє ринок. Інші починають з перемінного ресурсу, який мало або цілком невикористаний. Рідкісні стартапи пов'язують ці два чинники – знаходять потребу, знаходять невикористаний ресурс та поєднують їх у такий спосіб, що створює мільярди нової вартості.

Uber зв’язує пасажирів, які шукають непроблемного транспорту, з водіями, які зі свого боку шукають вигідної праці та гнучкого розкладу. Airbnb лучить тих, хто подорожує, з власниками, котрі готові перетворити свої квартири і будинки на нове джерело доходу.

В Україні ENGin – крихітний добродійний стартап, заснований в березні 2020, – має подібну стратегію: залучає учнів середньої школи, які вивчають англійську мову, з їхніми однолітками у США, котрі шукають нагоди поволонтерити, щоби виконувати обов’язок волонтерства-служіння у своїх школах (community service requirements).

Ціль ENGin – допомогти українським учням удосконалити володіння англійською. У сьогоднішніх обставинах володіння англійською необхідне для успіху в глобальному господарстві. Але для багатьох талановитих учнів англійська мова – це мука і трудність, а не джерело переваги. Дуже великий відсоток учнів вивчає англійську на шкільних уроках, але мовою не володіє. Місце України у рейтингу знання англійської мови – 30-та позиція з 34 європейських країн.

Щодо вміння порозумітись з іншими культурами, то Україна займає 56-те місце із 63 країн в опитуванні PISA global competence attachment.

Коли я дізнався про ENGin, то думав, що це проста розв'язка для нескладного питання. Зовсім не так. Навпаки, потрібно зрозуміти стан речей та для кожної перешкоди розробити ефективну і прагматичну розв'язку. Проблема багатовимірна. Відповідно система розв'язок мусить бути багатовимірною.

Занадто часто українські учні вчаться англійської, але не володіють та не розмовляють нею. Вони знають граматику, розширили словниковий запас, але не вміють плинно вести розмову з однокласниками з англомовних країн. Бракує вправності, досвіду, самопевности.

ENGin не перша організація, що старається розв’язати це питання. В Україні є багато шкіл англійської, приватних вчителів тощо. Програми обміну дозволяють студентами поїхати за кордон на кілька місяців, щоб зануритись в мову. Peace Corps волонтери працюють по українських містах. Додатки та програми для вивчення англійської пропонують вправи за невелику вартість.

Але ці розв'язки, хоча й мають позитивний вплив, вповні не розв'язують проблеми через співвідношення ціна-якість. Рік перебування в Америці – ефективна розв'язка, але коштовна. А отже, не доступна кожному. Класні відео Duolingo чи Youtube – безоплатні, але з ними не навчишся розмовляти. Вони не слухають і не відповідають.

Засновники ENGin розробили модель, що усуває ці обмеження. Вони пропонують студентам високоякісні вправи з вправними менторами англійської – безоплатно. У чому ж таємниця? У США учні середніх шкіл мають обов’язок служіння-волонтерства. Щороку мільйони учнів шукають нагоди цей обов’язок виконати. Для них це нелегко. Деякі волонтерські організації не приймають школярів середніх шкіл. Інші вимагають спеціалізованих знань та вправності; для інших потрібно подорожувати та є певні часові вимоги, які школярі не можуть виконати.

ENGin долає усі ці перешкоди. Пропонує 14-літнім та старшим учням у США цікаву вигідну нагоду сповнити обов’язок служіння у такий спосіб, який дозволяє волонтерам бачити конкретні результати, які викликають захоплення, уже через кілька місяців.

Ця унікальна пропозиція притягує тисячі англомовних учнів, які з радістю готові співпрацювати з українськими. Ця готовність – найважливіша запорука успішної програми.

Як наслідок, ENGin стала першою і єдиною програмою, яка дає українцям безоплатний, необмежений доступ до менторів, з якими можна раз чи два рази на тиждень практикувати розмовну англійську з перевіреними, вправними волонтерами. Цей зв'язок може тривати 6 місяців, рік або навіть набагато довше.

Своєрідний формат програми дає особливо успішні результати. Зустрічі віч-на-віч змушують студента розмовляти не уривками, а довго та глибинно. Цього не можуть дати клуби чи групові лекції.

По-друге, щотижнева зустріч з тим самим ментором надає структури, системності та родючий ґрунт для автентичного, ґрунтовного навчання. Поверхові балачки зі щораз іншими мовниками на додатку в телефоні цього ніколи не можуть дати. (До речі, ENGin запевнює у повній безпеці учасників, а це важливий пріоритет для учнів, які зустрічають і працюють з незнайомими менторами онлайн).

По-третє, сама тривалість програми та курсу навчання з розмовною практикою помножує вплив у порівнянні з одноразовими чи короткотерміновими програмами вивчення англійської.

Суть підходу ENGin:

-Активна розмова
-Тривалий курс
-Культурний обмін
-Вправні ментори
-Щотижня
-Віч-на-віч

Не дивно, що за останні два роки платформа ENGin так сильно зросла. У першому році у програмі брало участь 1200 молодих українців. У другому році – 5200.

А що далі? Оскільки усі стартапи Кремнієвої долини, ENGin ставить собі суперамбітні цілі та шукає фінансування, щоби їх здійснити. Вони хочуть поширити діяльність до 100 000 студентів, аби таким чином створити критичну масу молодих англомовних талантів, які вправно спілкуються англійською. Це дасть поштовх для прискореного розвитку.

Для досягнення такої цілі потрібно зробити інвестиції щоби:

розробити стійку платформу, яка легко масштабується; розробити алгоритми, що допоможуть підібрати пару ментор-учень; створити зміст та програми, що призведуть до успішного навчання і розвитку; створити потужну команду, яка спосібна координувати працю десятки тисяч менторів.

На відміну від Uber та Airbnb, ENGin не старається «знищити конкурентів». Навпаки, посилюючи знання англійської в дітей, ENGin має мрію дати сильний поштовх для подальшого розвитку цілої екосистеми навчання англійської мови: приватні школи, клуби, програми обміну. У цей спосіб вона хоче прискорити день, коли ми дійдемо до точки підйому.

Цей крихітний двигун пропонує унікальну пропозицію вартості і має намір каталізувати висхідну спіраль все кращого володіння мовою у все ширших колах учнів та студентів.

Чи ENGin здобуде потрібне фінансування щоби здійснити цей проєкт? Скажу те, що кажу про кожний стартап – не маю жодного уявлення. (До речі, коли б так про непевність думали стартапери, були б набагато успішніші. Перевірте досвід Airbnb).

Але я точно знаю, що це небуденна стратегічна інвестиція для нашої системи. Уявіть картину: за 5 років 100 000 українських талантів блискуче володіє англійською мовою. Годі вповні прорахувати, скільки переваг для країни і успіху дітей в житті це принесе.

{{read_more|Читайте також| 5286, 1387}}

Джерело фото Depositphotos

Приєднуйтесь до нашої сторінки і групи у Фейсбуці, спільнот у Viber та Telegram

 

Поширити у соц. мережах: