Osvitanova.com.ua

Завершується навчальний рік і для абітурієнтів гостро стоїть питання скласти НМТ для вступу у ЗВО. Розберемося з таймінгом і обов’язковими етапами складання НМТ, зазначимо, де в Україні і за кордоном можна скласти НМТ, а також, що ще потрібно цього року для вступу, крім НМТ.

Графік проведення НМТ

Як ми вже повідомляли, МОН затвердив графік проведення НМТ. Згідно з наказом МОН тестування проходитиме в три сесії:

основна: 18 липня – 10 серпня; додаткова: 16–20 серпня; спеціальна: 12–16 вересня.

Перший етап – підтвердження участі в НМТ

До 7 червня 2022 року (включно) триватиме етап підтвердження участі у складанні НМТ. Для цього потрібно заповнити спеціальну форму, розміщену на інформаційній сторінці у вкладці «Підтвердження участі в НМТ»:

вибрати із запропонованого переліку спочатку країну чи регіон України, потім населений пункт, у якому або поблизу якого учасник планує перебувати в період основної сесії тестування (18 липня – 4 серпня 2022 року); зазначити своє прізвище та ім’я; обчислити і правильно ввести результат у відповідну комірку, натиснути на кнопку «Взяти участь у НМТ».

Після цих дій на сторінці з’явиться інформаційне повідомлення, у якому буде зазначено, що учасник успішно пройшов перший етап підтвердження участі в НМТ, а також йтиметься про обов’язковість другого етапу.

Підтвердження участі в основній сесії НМТ здійснюватиметься:

з 20 травня до 7 червня; з 21 червня до 7 липня 2022 року.

Ті випускники, які з 20 травня до 7 червня 2022 року не матимуть змоги підтвердити своєї участі в НМТ, не зможуть узяти участь в основній сесії тестування.

Другий етап – визначення локації для складання НМТ

На другому етапі учасник має остаточно визначитися з вибором міста/країни. Для цього з 21 червня до 7 липня 2022 року на інформаційній сторінці у спеціальній формі потрібно вказати назву населеного пункту, у якому йому буде зручно пройти тестування.

Тільки після проходження двох етапів підтвердження участі в НМТ з 12 липня 2022 року для учасника з’явиться можливість завантажити із розділу «Місце проведення» запрошення-перепустку, де буде зазначено дату, час і місце складання НМТ.

Важливо якнайуважніше поставитися до вибору населеного пункту, адже ця інформація дозволить Українському центру оцінювання якості освіти сформувати мережу тимчасових екзаменаційних центрів.

Населені пункти України, де проводитиметься НМТ 

З міркувань безпеки назви населених пунктів, де відбудуться тестування, не оприлюднюються. Однак учасники на своїх інформаційних сторінках з 20 травня до 7 червня включно матимуть змогу підтвердити бажання взяти участь у НМТ і вибрати з наданого переліку найзручніший для доїзду населений пункт.

Попередньо заплановано, що тестування проходитиме у 20 областях України та м. Києві. Всього 262 населених пункти згідно з інтерактивною картою проведення НМТ в Україні та Європі. Наразі неможливо провести НМТ у Донецькій, Луганській, Харківській, Херсонській областях та АР Крим. Учасники, які не зможуть дістатися до місць проведення основної сесії НМТ, зможуть подати заявки для участі в додатковій або спеціальній сесіях тестування.

В яких країнах Європи можна скласти НМТ

Українські абітурієнти, які знаходяться за кордоном, зможуть скласти національний мультипредметний тест в близько 30 країнах Європи.

Провести тестування заплановано в таких країнах, як Австрія, Бельгія, Болгарія, Велика Британія, Греція, Данія, Естонія, Ірландія, Іспанія, Італія, Латвія, Литва, Молдова, Нідерланди, Німеччина, Польща, Португалія, Румунія, Словаччина, Словенія, Угорщина, Франція, Хорватія, Чехія і Швеція.

Вступ до вишів випускників з окупованих територій

Зараз також у міністерстві розглядають можливість дозволити вступати до вишів випускникам з окупованих територій, зокрема вже після завершення вступної кампанії.

«Для випускників організовано мінімум три тестові сесії, але при цьому після закінчення вступної кампанії і при виїзді їх на підконтрольну територію абітурієнти зможуть вступити до закладів вищої освіти і пізніше» – сказав Шкарлет. – При цьому сесій мультитесту на окупованих територіях не буде, щоб не допустити окупантів до державних реєстрів, які зараз там заблоковані».

Як учасникам освітнього процесу на тимчасово окупованих територіях отримати документи про освіту 

Міністерство освіти і науки України пояснило, що учасникам освітнього процесу, які знаходяться на окупованих територіях і які хочуть продовжити навчання і отримати документи, потрібно дотримуватися наступного алгоритму дій:

Подати заяву про зарахування до будь-якого ЗЗСО на безпечній території України (допомогу у виборі закладу надають органи управління освітою 14 областей та міста Києва, а також департаменти освіти і науки Донецької, Харківської, Миколаївської та Запорізької обласних військових адміністрацій). Завершити навчання та пройти оцінювання відповідно до рекомендацій МОН, затверджених наказом від 1 квітня 2022 р. № 290. Свідоцтво про здобуття базової або повної загальної середньої освіти замовляє та вручає заклад, до якого подана заява про навчання (це стосується також свідоцтв досягнень для 1-4 класів і табелів навчальних досягнень для 5-8 і 10 класу).

Якщо на час завершення навчального року заклад освіти, який замовив випускникам свідоцтва, не може функціонувати внаслідок збройної агресії рф, видавання свідоцтв та заповнення додатків до них може здійснити інший заклад освіти, визначений органом управління у сфері освіти. У такому разі уповноважена особа закладу освіти, яка заповнила додаток до свідоцтва, робить запис із посиланням на наказ «Додаток заповнено на підставі наказу МОН від 01 квітня 2022 р. № 290».

У разі відсутності результатів річного оцінювання після завершення навчання за освітньою програмою закладу освіти, учень має право до початку нового навчального року пройти річне оцінювання та отримати документи про освіту.

Контактна інформація для допомоги обрання закладів щодо продовження навчання:

Вінницька область – (098) 830 77 93, anatoliy.kalyetnik@vin.gov.ua; Волинська область – (068) 412 43 64, moa88@ukr.net; Дніпропетровська область – (056) 770 67 86, dnipro2022po@ukr.net; Закарпатська  область – (050) 527 10 84, helenaochar@gmail.com; Івано-Франківська область – (050) 245 17 30, sachovska78@ukr.net;  Кіровоградська область – (066) 332 20 45, deposvkrua@gmail.com; Львівська область – (098) 306 65 91, sysluk2017@ukr.net; Одеська область – (066) 384 12 63, ilonashar35@gmail.com; Полтавська область – (050) 684 90 03, yur4encko.alla@gmail.com; Рівненська область – (098) 547 58 98, lubovosvita@gmail.com; Тернопільська область – (067) 350 01 37, avzvarych@gmail.com;  Хмельницька область – (097) 136 76 79, 0673017536, o@gmail.com; Черкаська область – (063) 114 95 57, (0472) 54 33 54, unznz.ch@gmail.com, school17ck@gmail.com; Чернівецька область – (080) 033 64 26, kseniagaiseniuk@gmail.com;  Київ – (067) 740 90 12, (063) 183 52 06, vidzsosvita@gmail.com, s.ivashnova@kubg.edu.ua.

Без НМТ вступники мають можливість вступити до вишу за контрактом

Вступники, які не мали можливості скласти НМТ, зможуть потрапити на навчання до вишу за співбесідою, але в такому випадку лише за контрактом.

Для вступу на творчий фах необхідно успішно скласти творчий конкурс, який є єдиною умовою оцінювання таланту дитини. 

Для вступників на магістратуру будуть доступні тести за окремими спеціальностями: «Право», «Міжнародне право», «Соціальні та поведінкові науки», «Журналістика», «Управління та адміністрування», «Публічне управління та адміністрування», «Міжнародні відносини».

Роль мотиваційного листа при вступі у 2022 році

У 2022 році вперше при вступі в український ВНЗ буде приділена велика увага аргументації абітурієнта в мотиваційному листі.

Мотиваційний лист при вступі цього року потрібен абітурієнтам:

які вступають на бакалаврат на спеціальність, де передбачений творчий конкурс (+заява); які вступають на інші спеціальності на бюджет, включаючи кон'юнктурні («Гуманітарні науки» (крім спеціальності «Філологія»), «Соціальні та поведінкові науки», «Журналістика», «Право», «Сфера обслуговування», «Міжнародні відносини» (+заява і результати НМТ); які вступають на контракт, крім кон'юнктурних спеціальностей, треба буде подати лише мотиваційний лист та заяву;

Джерело фото Depositphotos

Приєднуйтесь до нашої сторінки і групи у Фейсбуці, спільнот у Viber та Telegram

Поширити у соц. мережах: