Osvitanova.com.ua

Новий етап російсько-української війни гостріший не лише на полі бою, але й в інформаційному полі. Щодня створюється безліч новин, зведень та аналітики. 

Протистояння вийшло далеко за межі агресії РФ проти України й набуває загрозливих обрисів нової глобальної війни.

Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки разом з Інститутом масової інформації підготували рекомендації і застереження щодо вживання термінології стосовно подій в Україні та навколо.

Неправильно:

24 лютого почалася війна, відбувся напад на Україну.

Правильно:

війна росії проти України почалася ще у 2014 році. Тому для подій 2022 року експерти радять такі формулювання: 24 лютого 2022 року почався новий етап війни або почалося повномасштабне російське вторгнення.

Неправильно:

спецоперація, військова операція, криза в Україні, конфлікт в Україні, українська криза. Ці словосполучення маскують справжній стан речей в Україні, зміщують акцент — так, ніби «криза» в Україні почалася сама собою, а термін «спецоперація» вживає російська пропаганда.

Правильно:

російсько-українська війна (перше слово — «російсько» — вказує, що напала саме Росія), російсько-українське протистояння, російське вторгнення в Україну, війна Росії в Україні. Саме такі формулювання називають речі своїми іменами, тобто війну війною.

Неправильно:

російська влада на зайнятій території. Таке формулювання є свідомо нейтральним, тоді як дії росії в Україні є міжнародним злочином.

Правильно:

російська агресія — міжнародний злочин, тож жодної легітимної російської влади не може бути на території України. Саме тому правильне формулювання: окупаційна влада, окупація росією українських територій, окупанти та представники окупаційної влади, російські ставленики.

Неправильно:

ДНР, ЛНР, Республіка Крим

Правильно:

назви окупаційних утворень беремо в лапки і додаємо «так звані». Території, окуповані до 2022 року, можна називати ОРДЛО. Важливо пам’ятати: квазі «республіки» на Донбасі не є додатковою стороною конфлікту, вони воюють як підрозділи армії рф або найманці росії.

Неправильно:

війна Путіна. Це словосполучення ніби покладає відповідальність за війну одноосібно на Путіна. Тоді як за нещодавніми опитуваннями дії Путіна підтримують до 71 % росіян.

Правильно:

інформацію російської влади та російських ЗМІ як рівноправну українській інформації. Російська позиція базується на брехні, пропаганді та взагалі заперечує існування України як незалежної держави. Російська сторона використовує фейки, дезінформацію та пропаганду для виправдання злочинів, які росія чинить в Україні. Тому позиції України і росії не є рівноправними.

Неправильно:

президент Білорусі, президент Сирії

Правильно:

цивілізований світ не визнає Александра Лукашенка та Башара Асада законно обраними президентами. Тому правильно називати їх диктаторами, узурпаторами влади або керівниками відповідних держав.

 

Неправильно:

чечени чи чеченці

Правильно:

у складі військ вторгнення проти України воюють також формування з Чеченської республіки рф, що не дозволяє нам таврувати весь чеченський народ. В новітній історії чеченці найдовше боролися проти російських загарбників. Чимало чеченців воюють на боці України. А тих, які на протилежному боці, називаймо «кадирівцями».

{{read_more|Читайте також| 5296, 5287}}

Джерело фото Depositphotos

Приєднуйтесь до нашої сторінки і групи у Фейсбуці, спільнот у Viber та Telegram

Поширити у соц. мережах: