Osvitanova.com.ua

«Відповідно до останньої редакції «Українського правопису» 2019 р. назви сайтів пишемо з маленької букви (твітер, гугл), а назви сайтів з родовим словом з великої букви та в лапках (мережа «Фейсбук», енциклопедія «Вікіпедія»). Розберемося, чи потрібно тепер писати мережа «Інтернет» за аналогією.

Так, за аналогією словосполучення мережа «Інтернет» пишемо з великої літери та в лапках, адже в правилі сказано, що так оформлюємо «назви сайтів, мереж, пошукових систем тощо» (§ 55).

В інших випадках елемент інтернет пишемо з малої та без лапок: шукати в інтернеті.

У складних словах частину інтернет пишемо з дефісом: інтернет-портал, інтернет-провайдер, інтернет-технологія та ін.

Запозичені з англійської мови компоненти інтернет, бізнес, медіа, онлайн і т. ін. у складних словах часом кваліфікують як «означальні» іменники.

Проте слова з такими іменниками не варто вживати часто. Чому? Тому що вони неадаптовані до граматичної структури української мови та порушують її традиції словотворення.

В українській мові роль «означальних» іменників виконують прикметники. Наприклад: інтернетні ресурси, онлайновий режим, медійний простір.

Порівняйте: бізнес-справа, бізнесова справа та комерційна справа. Просто неможливо собі уявити використання «комерція-справа».

{{read_more|Читайте також| 5296, 5002}}

Джерело фото Depositphotos

Приєднуйтесь до нашої сторінки і групи у Фейсбуці, спільнот у Viber та Telegram

Поширити у соц. мережах: