Osvitanova.com.ua

Зараз багатьом українцям доводиться навчатися, щоб мати змогу працювати й забезпечувати себе та близьких. Здавалося б, що через постійну тривогу та стрес зосередитися на навчанні дуже важко. Але саме процес навчання може допомогти подолати стрес. Як навчання впливає на психічне здоров’я, розповіла професорка інженерії Оклендського університету та авторка книги «Навчитися вчитися» Барбара Оклі на вебінарі, організованому Малою академією наук України. HappyMonday підсумував головне.

Навчання і психіка тісно пов’язані

Людський мозок заповнений нервовими клітинами — нейронами. Коли людина навчається, між нейронами утворюється зв’язок і передається інформація. Коли ви щось вивчаєте, у вашому мозку утворюються ланцюжки зв’язків, які закріплюються у довготривалій пам’яті. Це дозволяє використовувати вивчену інформацію через певний час. 

Думка, що в сучасному світі не потрібно нічого завчати, бо завжди можна підглянути в інтернеті — хибна. Чи могли б ви говорити англійською, якщо мусили б постійно шукати значення слів у словнику чи перекладачі? Це ж стосується й інших знань. Коли ви намагаєтесь заглибитися в якусь інформацію — мозок починає зчитувати закономірності й утворювати стійкі знання, а при використанні знань на практиці зв’язок між нейронами посилюється ще більше.

В процесі навчання мозок продукує не тільки зв’язки між нейронами, але й нові нейрони. І ці нові клітини засвоюють інформацію швидше і краще за старі. Чим більше нових нейронів продукує мозок, тим гнучкішою людина стає у своїх поглядах: завдяки активному розвитку нейронної сітки вона менш схильна робити поспішні висновки й критичніше ставиться до нової інформації.

А ще стимуляція розвитку нейронів допомагає запобігти депресії.

Про найефективніший спосіб навчання

Дослідження доводять, що найефективнішим способом навчання є практика пригадування, що полягає у відтворенні вивченого без підглядання в навчальні матеріали. Коли ви буквально «витягуєте» інформацію з підсвідомості, ви ще раз переосмислюєте її, поглиблюючи розуміння вивченого.

Як працює практика пригадування, коли людина переживає кризові часи?

Повторення вивченого та удосконалення знань з будь-якої дисципліни дає мозку можливість сфокусуватися на нейтральній інформації й відволіктися від негативного контексту, в якому ви зараз перебуваєте. Це банально допомагає зайняти чимось мозок, аби не зациклюватися на травматичних подіях.

Навчання — це чудовий спосіб підтримати свій дух у складні часи та змістити фокус з проблем на перспективи.

Водночас ця сама практика пригадування може мати негативний вплив, якщо ви будете постійно копатися в собі й актуалізувати травматичний досвід. Таку практику проговорення травми інколи радять психологи, щоб витіснити тривожні думки з голови. Але це не завжди дієво, а часом може лише шкодити пацієнтові, бо постійно прокручуючи в голові кризову подію, ви посилюєте нейронні зв’язки, в яких закладена інформація про неї, тим самим ще глибше укорінюючи її в мозку.

Труднощі можуть стати додатковим стимулом

Будь-які перешкоди в навчанні можна перетворити на рушійну силу і врешті отримати ще кращий результат, ніж був би без них. Варто вибирати правильні приклади й надихатися історіями успіху. Таким прикладом може стати кенійський легкоатлет Джуліус Єго. Його країна славиться бігунами на довгі дистанції, і тренування з цього виду спорту там дуже популярні. Однак Джуліус хотів займатися метанням списа, а знайти хорошого тренера з цієї дисципліни в Кенії не за всі гроші світу майже нереально. Але хлопець не збирався здаватися, тому навчався, переглядаючи на Ютубі виступи чемпіонів світу з метання списа — Яна Железного й Андреаса Торкільдсена. Дивився відео, а потім йшов і тренувався. І так щодня протягом років. Завдяки цьому він побив багато рекордів і став Чемпіоном світу з метання списа.

Приклад Джуліуса доводить, що зараз більшість вмінь та навичок можна здобути, навчаючись онлайн. 

Тому, як би не було важко переживати нинішню ситуацію в країні, не відмовляйтеся від можливості вивчати щось нове. Бо навчання не лише дозволяє опанувати необхідні навички, а й допомагає нормалізувати психічний стан.

{{read_more|Читайте також| 1652, 4545}}

Джерело фото Depositphotos

Приєднуйтесь до нашої сторінки і групи у Фейсбуці, спільнот у Viber та Telegram

Поширити у соц. мережах: