Osvitanova.com.ua

За час повномасштабної війни в Україні понад 4,3 мільйона дітей були змушені покинути свої домівки. Вони складають половину усього дитячого населення країни. Як допомогти дитині впоратися зі стресом від вимушеного переїзду? Центр протидії дезінформації при РНБО України підготував 7 простих і корисних порад для батьків.

Контроль над ситуацією

У цих непередбачуваних умовах, у яких зараз опинилося все населення України, дуже сильним є бажання не втрачати контроль над тим, що відбувається. Для дитини також важливо розуміти і знати, якими будуть ваші наступні кроки. Батькам радять не тримати все в секреті від дитини. У максимально м’якій формі потрібно пояснити, куди і чому ви їдете. Озвучуйте станції, зупинки, називайте місця, які ви приїжджаєте. Це допоможе дитині краще орієнтуватися у тому, що відбувається, і створить відчуття контролю над ситуацією.

Зв’язок із домом

Покидати рідний дім на невизначений строк — величезний стрес як для дорослих, так і для дітей. Для того, щоб допомогти з ним впоратися, запропонуйте дитині взяти улюблену іграшку або предмет, який нагадує про дім. Це допоможе тримати зв’язок з довоєнним минулим і заспокоюватиме дитину.

Безпека

Звичайно, необхідно також подбати про безпеку дитини під час дороги. Обов’язково треба обговорити правила поведінки. Зокрема, потрібно проінструктувати дитину, як необхідно поводитися на блокпостах. Поясніть, що не можна визирати з вікон, шуміти, виходити з транспорту. Попросіть дитину проговорити всі правила вголос, щоб упевнитися, що вона все зрозуміла і запам’ятала.

Фізичний стан

Фізичний стан тісно пов’язаний із психологічним. Не забувайте час від часу цікавитись про самопочуття дитини. Кожні кілька годин запитуйте, чи вона не голодна, не замерзла, чи хоче пити або в туалет. Допомагайте малюкові слідкувати за своїми потребами.

Вираження почуттів

Накопичення емоцій, викликаних станом постійного стресу, загрожує сплесками почуттів у вигляді істерик та нервових зривів. Замість того, щоб пригнічувати емоції, навчіть дитину виражати їх через тіло. Наприклад, під час сильної хвилі злості можна заплющувати очі й сильно стискати кулаки. При паніці або смутку — міцно обіймати себе руками.

Боротьба із втомою

Довга дорога — це, перш за все, сильне виснаження. Втомлюючись, діти нерідко стають роздратованими й  неслухняними. Для того, щоб опанувати втому, спробуйте відвернути увагу дитини. Запропонуйте їй цікаву гру або пригадайте з нею щасливі моменти минулого.

Турбота про себе

Не забувайте подбати й про своє самопочуття. Ви нічим не зможете зарадити дитині, якщо самі знаходитеся у поганому стані. Пам’ятайте, що потурбуватися про себе — також означає і потурбуватися про своїх дітей.

{{read_more|Читайте також| 5326, 5334}}

Джерело фото Depositphotos

Приєднуйтесь до нашої сторінки і групи у Фейсбуці, спільнот у Viber та Telegram

Поширити у соц. мережах: