Osvitanova.com.ua

Чітка й добре поставлена вимова важлива не лише для професійних спікерів чи публічних людей. Виразна дикція – найважливіший інструмент, за допомогою якого можна краще доносити свої думки будь-якій людині. Як покращити дикцію, розповів HappyMonday Богдан Лисак, тренер та організатор у «ШОМ. Школа Ораторського Мистецтва».

Комунікабельність стабільно входить у топ навичок, які роботодавці хочуть бачити у своїх співробітниках. При цьому будь-яка комунікація — чи то співбесіда, переговори, публічний виступ чи проста розмова — не може існувати без дикції. Від неї залежить не лише, наскільки чітко ви говорите, а й ваша впевненість у собі. Тому працювати над покращенням своєї дикції корисно будь-якій людині, незалежно від її професії.

Основні складові хорошої дикції

Ваше мовлення має бути чутним, зрозумілим, а манера – постійно змінюватися, щоб уникнути монотонності. Розберемо кожну зі складових гарної дикції.

Гучність

Є два способи говорити голосно: кричати або використовувати діафрагму – основний дихальний м’яз, який ще називають опорою. Якщо багато кричати, то дуже скоро голос ви втратите. Тому гучність необхідно регулювати за допомогою діафрагми.

Щоб голос звучав голосніше, йому потрібне повітря: за умови більшого наповнення легень повітрям і більшої інтенсивності видиху виходить говорити голосніше. А щоб повітря легше проходило дихальним апаратом, потрібна правильна постава.

Правильна постава та дихання

Усі слова вимовляються на видиху, тому важливо стежити за тим, в якому положенні ви знаходитесь, коли говорите, і як довго видихаєте. Якщо ви горбитесь, то повітрю, яке ви видихаєте, буде важче проходити крізь усю дихальну систему.

Для контролю дихання потрібно пропрацювати діафрагму. Зазвичай під час глибокого вдиху наші груди розширюються, а живіт рухається назад. Для якісної дикції потрібно навчитися дихати трохи інакше: при глибокому вдиху живіт повинен рухатися вперед. Це називається низьким диханням – так повітря потрапляє набагато глибше в легені, ми стаємо спокійнішими, і один видих триває довше.

Правильна та чітка артикуляція

За артикуляцію, тобто за генерацію звуків, відповідає мовний апарат: голосові зв’язки, язик, губи, зуби та щелепи, піднебіння. Щоб видобувати чіткі та правильні звуки, потрібно контролювати кожен з елементів мовного апарату. Для цього варто робити щоденну артикуляційну гімнастику. Під час такої гімнастики потрібно спочатку розігріти основні м’язи мовного апарату, а потім тренуватися вимовляти складні комбінації звуків. Як це робити, розберемо трохи далі.

Манера вимови

Коли вже немає проблем зі звуковидобуванням, увагу варто приділити тому, як зі звуків складати слова, а зі слів – речення.

Одне з основних правил тут – уникати монотонності! Якщо ви розповідаєте важливу інформацію, немов колискову, то співрозмовники захочуть спати. Ваша манера повинна змінюватись – тільки так можна утримати увагу слухачів. Для цього потрібно змінювати швидкість, гучність та тон мовлення, ставити інтонаційні акценти.

Основні причини поганої дикції

Фізіологічна

Це проблеми з вимовою певних звуків, заїкання чи інші дефекти мовлення. У такому разі я раджу звернутися до фахівця, який допоможе їх виправити.

Соціальна ізоляція та відсутність регулярної практики

Локдаун та карантин через пандемію зменшили кількість зустрічей та розмов. Сьогодні спілкування може відбуватися виключно через листування і за весь робочий день можна не сказати ні слова. Такі великі перерви в усній комунікації однозначно погіршують якість мовлення.

Затиснута нижня щелепа

Коли людина нервується, у неї неконтрольовано затискається нижня щелепа. Через це слова виходять жужмом, а речення –тихими. Розслабте свою нижню щелепу!

Висока швидкість мовлення

Іноді думок дуже багато і хочеться розповісти відразу все, тому слова вилітають так швидко, що стають однією великою та незрозумілою кашею зі звуків. Якщо ще й щелепа затискається, то таке мовлення стає тихим та дуже складним для розуміння. Найкращий спосіб із цим боротися – намагатися завжди говорити трохи повільніше, ніж хочеться.

Відсутність артикуляційних тренувань

Артикуляційні вправи варто виконувати регулярно, інакше вони видаватимуться надто складними й не даватимуть потрібного ефекту.

{{read_more|Читайте також| 4526, 5050}}

Як покращити дикцію: загальні рекомендації

Стежте за своєю поставою. З рівною спиною говорити вийде легше та голосніше. Щодня виконуйте дихальні вправи та артикуляційну гімнастику. Регулярно розмовляйте. Якщо нема з ким – читайте вголос мінімум по пів години на день. Стежте за своїм мовленням, насичуйте його емоціями та інтонаціями.

Вправи для дикції

Для правильної постави та положення тіла

Аби виробити правильну поставу, потрібно знайти положення рівноваги тіла. Для цього можна сфокусуватися на відчутті підлоги під різними частинами стопи. Під час цієї вправи не забувайте спокійно дихати.

Встаньте прямо, ноги поставте трохи ширше за плечі. Не відриваючи ніг від підлоги, нахиліться вперед, рахуючи до п’яти. На рахунок «п’ять» затримайтеся в цьому положенні та зверніть увагу на те, які зони стоп відчувають опору найкраще. Тепер перенесіть вагу трохи назад – і так само утримуйте тіло, рахуючи до п’яти. Перенесіть вагу на зовнішній бік стоп та утримуйте рівновагу, рахуючи до п’яти. Тепер перенесіть вагу тіла на внутрішній бік стоп і утримуйте баланс, рахуючи до п’яти. Підніміться навшпиньки і заждіть так, рахуючи до п’яти. Опустіться знову на всю стопу. Відчуйте, які зони стопи міцно стоять на підлозі. Нарешті підніміть лише великі пальці ніг і постійте так, утримуючи рівновагу й рахуючи до п’яти. Коли ви знову встанете на всю стопу, ваше тіло повністю набуде рівноваги. Коли ви знайшли рівновагу, зведіть лопатки разом і напружте їх на кілька секунд. Так ви позбавитеся сутулості.

Для правильного дихання

Вправа 1

Покладіть руку на живіт. Вдихніть і різко видихніть, вимовляючи звук «ццц». Повторіть так кілька разів і спробуйте зробити те саме, вимовляючи звук «ччч». Під час виконання цієї вправи ваш живіт різко скорочується завдяки діафрагмі.

Вправа 2

Щоб пропрацювати діафрагму, потрібно навчитися правильно дихати: при глибокому вдиху живіт повинен рухатися вперед, а ключиці — залишатися нерухомими. Це називається низьким диханням: так повітря потрапляє набагато глибше в легені і кожен видих триває довше. Повторивши таку вправу кілька разів, ви відчуєте свою діафрагму.

Вправа 3

Зробіть глибокий вдих, використовуючи діафрагму. На видиху рівномірно рахуйте вголос. За допомогою такої вправи можна відстежувати свій прогрес: що довше ви рахуєте на одному диханні, то краще ви орудуєте своєю діафрагмою.

Для відчуття вібрації

Ця вправа допоможе вам знайти правильну частоту вібрації голосових зв’язок і налаштувати необхідний повітряний потік, який потрібен для легкої вимови.

Для початку відчуйте вібрацію. Покладіть пальці однієї руки на горло і відчуйте вібрацію під час чергування звуків «зз» і «сс». Зробіть це кілька разів. Ви відчуєте вібрацію голосових зв’язок, коли скажете «зз», і її відсутність, коли скажете «сс». Тепер повторіть те саме ще раз, але цього разу чергуючи звуки «вв» і «фф». Зосередьтеся на своєму диханні. Одну руку тримайте на горлі, іншу на животі (великий палець лежить на пупку, а долоня спрямована вниз). Повторіть кроки 1 і 2. Зверніть увагу: щоб вимовити ці звуки, вам завжди потрібно зробити невеликий вдих. Повторіть ритмічно і з наростанням «зз-зз-зз-зз-зз», якби ви були невеликим мотором, який набирає обертів, посилюючи звук. Зверніть увагу на те, як поводяться ваша діафрагма та черевна стінка. Так само активно використовуйте діафрагму, черевну стінку і дихання, рахуючи вголос «раз-два-три-чотири-п’яяяяяяяяяять».    

Для розслаблення щелепи

Зафіксуйте голову та постарайтеся розслабити м’язи щелепи. Великими та вказівними пальцями рухайте нижню щелепу вниз та вгору без допомоги м’язів щелепи. Складіть руки в замок, розслабте м’язи шиї та щелепи. Несильно потрясіть руками. Ваша голова і щелепа теж почнуть трястись. Якщо при трясці зуби б’ються один об одного, то ви все робите правильно. Кілька разів позіхніть. Помасажуйте щелепні м’язи кісточками пальців.

Для розминки рота та язика

Із закритим ротом почистіть зуби язиком: кілька разів за годинниковою стрілкою та навпаки. «Пінг-понг»: по черзі упріть язик у ліву щоку, а потім у праву. Повторюйте протягом 40 секунд. Стисніть губи в трубочку, потім широко посміхніться із закритими губами. Повторюйте протягом 40 секунд. Обережно покусуйте нижню та верхню губи, кожну протягом 20 секунд. Обережно покусуйте язик: від кінчика до кореня та назад. Повторіть ще двічі.

Для підвищення / пониження інтонації

Ваше завдання – намалювати голосом лінію стрибка під час прочитання наступної фрази. Зверніть увагу, що піднімаючись і опускаючись, ваш голос повинен звучати вільно й легко.

Для інтонаційного забарвлення

Вимовте слова та фрази, висловлюючи голосом різні почуття:

«Відкрий двері!» – гнівно, сумно, радісно, зарозуміло, роздратовано, пригнічено; «Прийшла!» – з радістю, з тривогою, з презирством, з єхидством; «Молодець!» – захоплено, здивовано, глузливо, загрозливо; «Їсти подано!» – ласкаво, здивовано, запитливо, з жалем, захоплено.

Скоромовки для покращення дикції

Українською 

Варка варила вареники, Василь взяв вареника. Варка Василя верехою, Василь Варку вареником. Вередували вереднички, що не зварили вареничків. Не вередуйте, вередниченьки, ось поваряться варениченьки. Стриб-стриб-стриб – підстрибує по стерні рідня: перепілка, перепел, перепеленя. Подібні три брата: Кіндрат – на Панкрата, Панкрат — на Марата, Марат — на Кіндрата. Сказали тим браттям: «Не турбуйте курку — клює курка крупку». Не клюй, курко, крупку. Не кури, котко, люльку. Бабрились в брудній баюрі два бобри брунатно-бурі. — «Правда, брате бобре, добре?» — «Ду-у-же добре, брате бобре!» Браття бобри перебабрились, браття бобри на боброборів перетворились. Миші в шафі шаруділи, шість шарфів шерстяних зшили. Знов пошаруділи і шістнадцять шапок зшили. Шило шубку Шурі шило, шовком, шерстю шви обшило. Вийшла шубка прехороша нашій Шурі на порошу.

Англійською ↓

Betty Botter bought some butter. But she said the butter’s bitter. If I put it in my batter, it will make my batter bitter. But a bit of better butter will make my batter better. So ‘twas better Betty Botter bought a bit of better butter.  A skunk sat on a stump and thunk the stump stunk, but the stump thunk the skunk stunk.

Також тренувати дикцію можна на складних поєднаннях літер:

РЛУ РЛО РЛА РЛЕ РЛІ РЛИ ЛРУ ЛРО ЛРА ЛРЕ ЛРІ ЛРИ КПТУ КПТО КПТА КПТЕ КПТІ КПТИ ПКТУ ТПКУ ПКТО ТПКО ПКТА ТПКА

Три книжки для «прокачки» дикції 

This is a Voice: 99 exercises to train, project and harness the power of your voice Jeremy Fisher, Gillyanne Kayes
Найкращий посібник, щоб сповна опанувати свій голос — від постановки вимови та вокалу до бітбоксу. Камасутра для оратора, Радислав Гандапас
Must read для будь-кого, хто хоче впоратися з незручністю у спілкуванні та публічних виступах. TED Talks: The Official TED Guide to Public Speaking, Chris Anderson, Tom Rielly.
У книжці докладно розповідають про оповідальні прийоми та про підготовку до публічних виступів. Ця інформація однозначно знадобиться не лише на сцені, а й у повсякденному спілкуванні.
 

{{read_more|Читайте також| 4170, 4045}}

Приєднуйтесь до нашої сторінки і групи у Фейсбуці, спільнот у Viber та Telegram

Поширити у соц. мережах: