Osvitanova.com.ua

Бізнес-консультант Адріан Сливоцький пояснив Forbes.Ukraine, як варто вивчати англійську в різних вікових періодах.

Старшокласники

Самому вивчити мову неймовірно складно, та й не потрібно. Для учнів старших класів найпотужніший акселератор – організувати клуб із чотирьох-п’яти однодумців-співрозмовників.  Так само як і в компанії, перші кілька місяців буде надзвичайно складно і незручно, але пам’ятаймо, що є таємні малокоштовні спільники: словник, YouТube, ENGin.

Клуб зацікавлений стартапами? Фізикою? Комедією? Кінематографом? Музикою? На YouTube знайдете сотні інтерв’ю, лекцій, доповідей, виступів коміків. Члени клубу слухають окремо вибрані ролики. Вчаться і обговорюють. Мовний м’яз міцніє. Зустрічатимуть багато незнайомих слів – словник стає доброзичливим партнером.

Наступна можливість – зв’язатись з ENGin. Цей український стартап організовує американських учнів середніх шкіл, щоб розмовляти з українськими студентами або клубами. Нагода говорити з носіями мови веде до швидкого поліпшення, більшої приязні, впевненості.

Великий шанс: інтенсивніше навчання для старшокласників та сильніша підготовка до вступу у найкращі заклади вищої освіти України і світу.

Молодші та середні класи

Послуги ENGin ще не розвинулися настільки, щоб служити молодшим школярам. Може, це станеться в майбутньому.

Та існує потужний ресурс англійської мови на YouTube і для школярів молодшого віку. Тут, я припускаю, потрібен нагляд батьків, учителів.

Але й учителі можуть наголошувати на потребі вивчити англійську, підбирати відповідний матеріал на YouTube, допомагати організувати школярів у гуртки, клуби, щоб мати з ким вправлятися та розмовляти. Можуть вибрати корисну літературу, щоб посилити вправність у читанні, розширити словниковий запас.

Яка колосальна перевага вивчення англійської у 9–10 років? Повний прямий доступ до розлогих англомовних ресурсів Khan Academy. Там школярі знайдуть тисячі прекрасних п’ятихвилинних роликів, що допоможуть їм посилити знання, підтримуючи працю вчителів, поглиблюючи їхні вміння. І, що найважливіше, дадуть сильний поштовх до навички самонавчання, до постійного пошуку зовнішніх ресурсів. Ця вмілість самонавчання та невпинного пошуку даватиме школярам віддачу на десятиліття, на кожному етапі освіти, саморозвитку, студій, праці, підприємництва та професійного росту.

Великий шанс: посилити навчання ресурсами (безкоштовно), що їх пропонує Khan Academy.

{{read_more|Читайте також| 5189, 1984}}

Англійська, як і кожна мова, – не тільки мова. Англійська – стан розуму, світогляд, своєрідний спосіб бачення. Це інакші окуляри.

Плавання у морі англійської змінює мислення. Відрухово шукайте нових нагод, можливостей, шансів. Стиль мислення – екстремально відкритий. Всюди можна побачити можливості зростання. Це не традиційна замкненість, а широкий простір без границь. Це мова на перетині нових перспектив, мова, що еволюціонувала на границі, яка все посувається і поширюється.

Еволюція англійської відбувалася під великим тиском пережиття та досвіду Америки останніх кількох десятиліть. Це не мова короля (the King’s English), а мова бізнесу, технології та медіа. Словник насичений новотворами: marketing, venture, returns, growth, exploration, discovery, product development, prototype, product launch, beta test, cloud, box office, blockbuster, mojo і т. д. (матем.) до нескінченності.

Щороку додаються нові вислови, тому що народжуються нові концепції.

Це не мова, а знаряддя. Засвоймо собі це знаряддя. Будете здивовані: знання англійської пришвидшить еволюцію української мови.

Ціна досконалого володіння англійською?

Один рік стовідсоткового занурення. Масивне читання зі словником. Постійні розмови з друзями (створіть гурток). Вслуховування в ролики на YouTube. Сотні відео. Повторне слухання. Обговорення з друзями. А найтяжче? Від ранку до вечора думати англійською.

Перший місяць – пекло. Другий місяць – пекло, але трохи менш жарко. А відтак, з кожним тижнем відчуватимете, що зростають вправність, гнучкість, самопевність. Навіть відвага.

Віддача? Чесно кажучи, залежно від таланту, амбіцій, далекоглядності. Для пересічних віддача – 20х. Для найталановитіших – 50х. Для багатьох – 100х і більше.

•••

У моєму класі в бізнес-школі був студент із Японії Коічі Горі. Страшенно мучився, бо в нього англійська була дуже слабкою. Читав кейси до четвертої ранку. Часто просив мене посидіти з ним годинку та допомогти – зрозуміти ідіоми, фахові терміни, сленг.

У першому семестрі він майже провалився. У другому – почувався впевненіше. Вже не було загрози, що він буде відрахований. У третьому всі зауважили, що його відповіді в класі належали до найкращих. У четвертому всі знали, що він один із найкращих студентів.

На випускних урочистостях Коічі Горі здобув премію Baker Scholar, яку дають найкращим 5% студентів.

Я вірю, що Коічі дуже багато навчився від мене про мову: від словника до структур, вимови, анекдотів, сленгу.

Але мене він навчив набагато більше, ніж я його. Від нього я дізнався, що таке зосередженість, сила волі, незламність духу, неймовірна наполегливість.

Ті зерна, що були посаджені тоді, служать мені до сьогоднішнього дня.

•••

Можливо, за 10 років світ зміниться і всі будемо вивчати китайську? Можливо.

Але до того часу використаймо цю асиметричну малокоштовну стратегію. Будьмо тим, хто (як це вже показав досвід Німеччини) здобуває потужну перевагу завдяки володінню мовою. Тим, хто застосовує цю перевагу в бізнесі, але не тільки. А також у науці, у технологіях, у медіа, в мистецтві. Увійдімо у розмову зі світом. Ми його здивуємо. Здивуємо також і самі себе.

{{read_more|Читайте також| 4738, 1893}}

Джерело фото Depositphotos

Приєднуйтесь до нашої сторінки і групи у Фейсбуці, спільнот у Viber та Telegram

Поширити у соц. мережах: