Osvitanova.com.ua

Англійська мова — один з найважливіших предметів у школі та вишах, тому зазвичай батьки та діти приділяють їй особливу увагу. В останні роки все більш популярним стає складання іспитів з англійської серед дітей, і навіть найменших (віком від 6 років), оскільки діти та батьки бачать у цьому відчутну користь. Дізнаймося, чому.

Основні переваги складання іспитів з англійської для дітей

1. Перевірка рівня знання мови

Англійську мову діти починають вчити майже з перших років життя, а батьки бажають, щоб їх дитина знала її якнайкраще. Саме тому вони віддають свою малечу на курси з англійської або винаймають репетитора. Але як перевірити якість навчання? Чи дійсно дитина набула обіцяних навичок?

Схожа ситуація виникає й з навчанням у школі, навіть у спеціалізованій (з поглибленим вивченням мов) – батьки не мають змоги самотужки визначити рівень володіння їх дитини іноземною мовою. А це важливо, оскільки навчання коштує грошей (інколи немалих), а дитина витрачає свій час. Дуже не хочеться, щоб все це було марно.

2. Підготовка до більш серйозних іспитів у майбутньому

Колись школярам потрібно було складати іспити тільки у випускних класах. Ще нещодавно діти складали іспит з англійської, щоб стати першачками. Зараз учні 4-х класів мають складати іспити, щоб перейти з початкової школи до середньої.

Отже, одна з головних причин складання іспитів дітьми молодшого шкільного віку (6-12 років) – це підготування їх до майбутніх складніших іспитів. Формат іспиту для дітей, наприклад Cambridge English: Young Learners, хоча й дуже спрощений і проводиться в ігровій формі, має структуру, подібну до наступних, складніших рівнів, тому дитина вже змалечку звикає до процесу складання іспиту, менше хвилюється та почувається більш впевненою у своїх силах.

3. Заохочення до досягнення нового рівня

Сьогодні однією з найпоширеніших систем оцінювання рівня знання іноземної мови є міжнародний стандарт СEFR, який має 6 основних рівнів: A1, A2, B1, B2, C1 та C2. 

Стосовно англійської, найбільш престижними й визнаними в усьому світі є іспити Cambridge English, які також мають 6 базових рівнів, що спираються на СEFR:

1

2

3

4

5

6

YLE

А2 Key (KET)

B1 Preliminary (PET)

B2 First (FCE)

C1 Advanced (CAE)

C2 Proficiency (CPE)

Для учнів шкільного віку (6−12 років)

Елементарний рівень 

Підготовчий
рівень

Рівень вище середнього

Просунутий рівень

Професійний рівень

Кожний з основних рівнів Cambridge English поділяється на кілька додаткових. Рівень YEL (Young Learners of English) включає три рівні для дітей віком від 6 до 12 років:

Рівень

Навички

Pre A1 Starters

Цей рівень має допомогти малечі зробити свої перші кроки до:

розуміння основ англомовного контенту в інтернеті;

отримання насолоди від книжок, фільмів або пісень англійською мовою;

знаходження друзів по всьому світу.

A1 Movers

На цьому рівні дитину навчають:

розуміти загальні вказівки або підтримувати прості бесіди;

розуміти прості оголошення або інформацію;

писати нотатки та вміти вказати час доби, дату та місця.

A2 Flyers

Після засвоєння цього рівня дитина зможе:

читати та перекладати просту письмову англійську мову;

спілкуватися у повсякденних ситуаціях;

розпізнавати й використовувати поширені фрази та вирази;

спілкуватися з носіями мови, які розмовляють повільно й чітко.

З проходженням кожного рівня дитина отримує справжній Сертифікат Cambridge English, що підштовхує її до продовження навчання та досягнення нових вершин. Що важливо, сертифікат є безстроковим і видається абсолютно всім діткам, що пройшли навчання. 

Батьки знають, як діти полюбляють отримувати нагороди та відзнаки, тож сертифікат з англійської стане для малечі серйозним стимулом.

4. Результати іспитів Cambridge English зараховуються як іспит з іноземної мови на ДПА та ЗНО.

Це одна з найголовніших причин, з яких дітям старшого шкільного віку варто складати іспити Cambridge English.

Так само, як рівні Cambridge English для найменших учнів, рівні для більш дорослих дітей розподіляються на підгрупи. Ось перелік іспитів з англійської для школярів всіх вікових категорій:

Клас

Школа, гімназія або

ліцей з поглибленим рівнем вивчення англійської

Загальноосвітня школа

Іспити для початкової школи

1−2

Pre A1 Starters (YLE Starters)

Pre A1 Starters (YLE Starters)

3−4

A1 Movers (YLE Movers)

A1 Movers (YLE Movers)

Іспити для середньої та старшої школи

6−7

A2 Flyers (YLE Flyers)

A2 Key (KET) for Schools

A2 Flyers (YLE Flyers)

8−9

B1 Preliminary (PET) for Schools

A2 Key (KET) for Schools

10−11

B2 First (FCE) for Schools

B1 Preliminary (PET) for Schools

І тепер про найголовнішу причину, з якої учням 9-х та 11-х класів треба складати незалежні іспити з англійської – вчасно отриманий сертифікат Cambridge English певного рівня зараховується на ДПА замість іспиту з англійської мови, з виставленням 12 балів в атестат.

Де дітям складати іспити

Звісно, можна знайти в інтернеті якісь тести з перевірки рівня мови, але вони, зазвичай, зовсім невеликі й не зможуть оцінити всі мовні навички, особливо говоріння. Найкращий спосіб перевірити рівень підготовки з англійської мови — скласти іспит в авторизованому навчальному центрі й отримати сертифікат, що відповідає міжнародним стандартам.

В Україні є 15 офіційних тест-центрів, що мають ліцензію від Cambridge English, і 7 з них знаходяться в столиці та лише Grade Education Centre має статус Платинового партнера Cambridge.

Якщо ви бажаєте своїм дітям яскравого та гідного майбутнього, вибір очевидний.

Приєднуйтесь до нашої сторінки й групи у Фейсбуці, спільнот у Viber та Telegram

Поширити у соц. мережах: