Osvitanova.com.ua

Коли ваша дитина досягла підліткового віку, ви, мабуть, помітили, що стосунки із нею змінилися.

Дуже часто в цей час виникають конфлікти, які забирають в батьків енергетичний ресурс, а підліткам заважають почуватися вдома в емоційній безпеці. 

Інколи будинок чи квартира перетворюється на поле битви між батьками та підлітком. 

Сьогодні хочу поговорити про причини підліткових конфліктів та стратегії, які допоможуть батькам конструктивно вирішувати конфлікти і не втрачати гарних відносин зі своїми дітьми.

Поки дитина не виросла, вона в усьому слухається своїх батьків. Приблизно до 10 років тато та мама для неї – боги. 

Дитина впевнена у тому, що треба робити так, як сказали мама з татом.

Діти до підліткового віку знаходяться під керівництвом своїх батьків.  Це є нормальним, бо діти навчаються необхідних навичок для життя і їм потрібен контроль та підтримка з боку батьків.

В період 12-14 років, коли наступає полова зрілість, діти починають відчувати себе дорослими, і саме в цей час народжується більшість конфліктів.

Це період, коли діти постійно все перевіряють і вже не довіряють безумовно своїм батькам. 

Підлітки досліджують себе та оточуючих і намагаються знайти своє місце і роль у світі. 

У підлітковому віці діти переживають емоційне дистанціювання від своїх батьків. В цей період підлітки починають збиратися у підліткові стаї, де вони спираються на групову ідентичність і таким чином підтримують один одного. Вони вже орієнтуються не на батьків, а на інших дорослих – кіноакторів, блогерів, тренерів, попзірок тощо.

Наступає період сепарації, коли діти поступово відокремлюються від своїх батьків.

Якщо сепарація у підлітковому віці не відбулася, то дитина не розвивається, залишається під батьківським  контролем, і у дорослий світ виходить не зрілою, а інфантильною людиною.

Підліткам для розвитку необхідно емоційно дистанціюватися від батьків, тому вони починають конфліктувати, відстоювати свої права на свободу вибору, особистий простір, власну думку. Вони прагнуть, щоб дорослі ставилися до них як до рівних.

Конфлікти трапляються, бо батьки звикли за 12 років, що діти їх слухаються, що вони є авторитетом для дітей, а тут все змінилося, крім батьків. Останні не готові втрачати свою батьківську владу і контроль і продовжують спілкуватися з підлітками так, наче ті маленькі діти і повинні продовжувати їх слухатися.

Батьки не готові визнати, що їх дитина орієнтована вже на інших людей, вони хочуть, щоб діти продовжували взаємодіяти з ними так, як раніше. 

Це є основна причина всіх підліткових конфліктів, які виникають між батьками та підлітками. 

Що робити батькам, щоб не втрачати зв’язок з дітьми та мирно пережити цей період

1. Відійти трохи в сторону і дати свободу. 

2. Дати особистий простір, припинити заходити без стуку у кімнату, сварити за безлад в кімнаті чи на робочому столі, перевіряти їх телефон.

3. Сприяти спілкуванню з однолітками.

4. Давати свободу вибору занять. Якщо підліток відмовляється займатися чимось, чим займався, не наполягайте продовжувати. Він повернеться до цієї справи, коли відчує потребу. 

У мене з приводу цього є власна історія. Коли мій старший син у 12 років відмовився займатися музикою, я його підтримала. Навчання було йому в тягар, вчитель постійно на нього скаржився. Пізніше, у 14 років він захотів повернутися до музичної школи, і займався самостійно без нагадувань, закінчив її на відмінно, і зараз гра на гітарі для нього хобі, емоційна підтримка, спосіб встановити нові знайомства. 

5. Поступово ослабляти контроль, довіряти підлітку, що він може самостійно впоратися зі своїми проблемами.

6. Відійти в сторону, але продовжувати бути поряд. Бути уважними до  психічного стану, навчання у школі. Дозволяти запрошувати друзів, зустрічати їх, бути до них привітними, створити для них безпечне середовище для спілкування. Таким чином ви будете у курсі, з ким спілкуються ваші підлітки.

7. Якщо навіть трапилася неприємна ситуація з підлітком, не нападати на нього агресивно. Бо це погіршить ваші стосунки з дитиною.

8. Спілкуючись з підлітками, утримуватися від моралізаторських суджень, ярликів, інтерпретацій, оцінювань, порівнянь і порад без запиту. 

9. Якщо між вами складні стосунки, зробити паузу. Дати емоціям влягтися і заспокоїтися. У підлітка є потреба у спілкуванні зі своїми батьками, дайте йому на це час.

10. Розмовляти з ним про його почуття, потреби, що є важливим для нього, щоб він хотів, про що мріє. 

11. Створити атмосферу прийняття, любові та  безпеки, де підліток може пережити свої потрясіння без осуду та звинувачень.

Джерело фото Depositphotos

Приєднуйтесь до нашої сторінки і групи у Фейсбуці, спільнот у Viber та Telegram

Поширити у соц. мережах: