Osvitanova.com.ua

Щоб дитина виросла відповідальною, самостійною та здатною приймати рішення, певні якості треба виховувати в ній змалку. Діти, як і дорослі, прагнуть відчувати свою важливість для цього світу, самореалізуватися та бути корисними для суспільства, пише Motherly.

Наведений нижче перелік прав та обов'язків допоможе батькам привчити дітей до самостійності поступово, починаючи з першого року життя.

Але важливо не просто в наказовому порядку вимагати виконувати ці правила, а знайти до дитини особливий підхід, щоб всім у родині було комфортно.

Що діти можуть робити самостійно:

1-3 роки:

Прибирати за собою. Дайте малечі паперовий рушник і скажіть: «Приберімо молоко, яке ти розлив!» Вирішувати разом з батьками, що одягнути. Звісно, батьки мають слідкувати за сезонністю та безпекою одягу. Їсти. Годувати маленьку дитину з ложечки, звісно, можна, але тільки, якщо вона буде про це просити. Доїдати чи ні все з тарілки також вирішує дитина. Не треба її примушувати. Яку книгу почитати, навіть якщо їй читають батьки. З якими іграшками гратися. Якими іграшками поділитися з друзями. Коли використовувати горщик. Батьки можуть запитати: «Тобі потрібно скористатися горщиком, перш ніж ми вийдемо з дому?», але не наполягати. Дитині треба вчитися самостійно відчувати сигнали свого тіла.

3-5 років:

Доглядати за власним одягом. Слідкувати за порядком у своїй кімнаті та самостійно її оформлювати. Якщо дитині подобаються плакати на стінах, не треба забороняти їх вішати. Обирати, що з’їсти. Але тут батьки можуть встановити правила харчування, якщо хочуть обмежити доступ дітей до нездорової їжі. Треба запропонувати малечі розумну альтернативу. Не хоче їсти приготовану вами вечерю? Будь ласка! На такий випадок у холодильнику має бути йогурт. Вирішити, з ким і коли гратися. Прийняти рішення, які заходи відвідувати, за винятком обов’язкових сімейних свят, якщо в родині є така традиція.

6-9 років:

Вирішувати, якою буде довжина їхнього волосся та яку зачіску носити. Прибирати на столі за собою. Брати на себе прості клопоти по дому: підмітання, миття посуду тощо. Виконувати домашні завдання. Збирати шкільний рюкзак ввечері. Вирішувати, як проводити свій час після виконання основних обов’язків, таких як домашнє завдання. Обирати чи займатися їм музикою, малюванням чи іншим видом творчості після школи. Вирішувати, якому виду спорту надати перевагу, або чи займатися спортом взагалі, якщо для батьків це не принципово.  Приготувати просту їжу для себе.

10-12 років:

Пакувати шкільний обід. Слідкувати за нігтями та доглядати за волоссям. Гуляти з другом від одного пункту до іншого по сусідству, при умові, що батьки завжди знають, де вони. Залишатися вдома без дорослих та вирішувати, хто з батьків або інших родичів буде з ними.

13-15 років: 

Вставати вранці за будильником без допомоги батьків. Прати власну білизну. Тимчасово змінювати зовнішність. Наприклад, робити тимчасові тату. А ось рішення про постійні тату та пірсинг треба приймати після 18 років. Їздити в автобусі та метро. Ходити у кіно з друзями. Підробляти, виконуючи доступну для підлітків роботу. Контролювати власні витрати.

Приєднуйтесь до нашої сторінки і групи у Фейсбуці, спільнот у Viber та Telegram

Поширити у соц. мережах: