Osvitanova.com.ua



Керівниця освітньо-культурного проєкту «Гончаренко центр» Марія Донець усього кілька місяців тому повернулася в Україну з дипломом магістра Лондонської Школи Економіки за фахом Міжнародна соціальна і публічна політика. Вона ділиться своїм досвідом і розповідає, як отримати найкращу освіту та стати фахівцем міжнародного рівня, а також про можливість вчитися саме в Сполученому Королівстві.

Chevening – стипендія від уряду Сполученого Королівства Великої Британії та Північної Ірландії для працюючих фахівців, які хочуть здобути освіту, щоб застосовувати отримані знання у своїй країні.

У програми є правило: після закінчення навчання ти маєш на два роки повернутися на батьківщину. Навіть якщо мета навчання за кордоном – міграція, варто скористатися цією програмою. Британська магістратура коштує від 20 до 40 тисяч фунтів стерлінгів, рік проживання в країні – це ще мінімум 16 тисяч. З огляду на те, що програма Chevening покриває ціну на квитки, податки й надає тобі координатора на місці, в середньому на одного студента витрачається до 60 тисяч фунтів на рік.

Набір на наступний навчальний рік проходить з початку серпня до листопада. Обов'язкові вимоги для подачі на стипендію:

2 роки досвіду роботи в будь-якій сфері, в якій ти хотів би розвиватися далі, і яка потенційно є корисною для країни; диплом бакалавра чи магістра з високим середнім балом; хороший результат тесту IELTS (міжнародний іспит, який визначає рівень володіння англійською мовою); мотиваційний лист.

Вступ до університету – процес окремий, абсолютно не пов'язаний з отриманням гранту. Як правило, для вступу необхідні:

мотиваційний лист, результат IELTS і результати з попереднього місця навчання (транскрипт з балами). Якщо ви дійсно навчалися на 90+ і у вас хороша мотивація і мова, то ймовірність вступити дуже велика!

Тобто вступайте до університету своєї мрії на факультет своєї мрії, здобувайте Chevening – і повністю оплачена магістратура та щомісячна стипендія ваші! Сума стипендії залежить від міста, в якому ви будете вчитися. Для Лондона вона найвища і становить 1370 фунтів на місяць.

Отже, отримання гранту починається з написання мотиваційних листів. Одразу хочу дати пораду: не пишіть загальні фрази! «З п'яти років мрію навчатися в Лондонській Школі Економіки тому, що про неї розповідав тато» – це шлях в нікуди. Чітко вказуйте, як знання, отримані у ВНЗ, допоможуть у кар'єрі у вас на батьківщині. Чому саме цей навчальний заклад і саме цей курс є настільки важливими для вашої майбутньої роботи. Дуже важливо показати, як ваш попередній досвід (наводьте лише конкретні приклади ситуацій з життя) привів вас до думки про необхідність продовжити освіту саме в обраному ВНЗ.

Коротких мотиваційних листів доведеться написати кілька. Вас спитають про приклади прояву ваших лідерських якостей, про ситуації, які демонструють, наскільки ви здатні до нетворкінгу, розпитають про плани на майбутнє і про причини вибору навчального закладу.

Якщо ваша заявка пройшла перший відбірковий тур, то в березні-квітні наступного року вас запросять на інтерв'ю. Співбесіда проходить у консульстві Сполученого Королівства з представниками програми й самого консульства. Питання в основному будуть повторювати все те, що ви вже писали в мотиваційних листах. Тільки тут потрібні більш детальні відповіді. Гадаю, нагадувати не варто, та все ж іще раз повторю, що вся розмова – цілковито англійською.

Головна порада щодо того, як пройти інтерв'ю (як би банально це не прозвучало): будьте собою і не нервуйте. На цей момент «приймальна комісія» вже все про вас знає з ваших мотиваційних листів. Тому намагатися виглядати більш розумною / професійною / вмотивованою означає нашкодити собі. Особисто мені дуже допомогли рекомендації та відгуки попередніх стипендіатів у фейсбуці. У групах є особистий досвід і списки з умовних 100 запитань, які можуть поставити.

Я підготувала заздалегідь відповіді на всі можливі запитання. Дуже добре допомагає метод STAR – situation, task, action, result. Тобто складіть свою відповідь за таким сценарієм: якою була ситуація; яке завдання в цій ситуації було найважливішим; що ви зробили, щоб виконати завдання; і який це принесло результат. Метод STAR особливо потрібен тим, хто любить довгі відповіді, а тому може мимоволі відійти від теми.

Остаточна відповідь щодо результатів тестування прийде електронним листом у червні-липні. І можна збиратися!

Приєднуйтесь до нашої сторінки і групи у Фейсбуці, спільнот у Viber та Telegram 
 

Поширити у соц. мережах: