Osvitanova.com.ua

Низька самооцінка – явище, що досить часто зустрічається. Але це не вирок. Ситуацію можна і потрібно змінювати. Для цього достатньо попрацювати над собою. Наталія Ломоносова пропонує сім кроків, які допоможуть вам переглянути ставлення до себе, стати більш впевненими й спокійними.

Те, як ви себе бачите й оцінюєте, позначається на всьому: особистому житті, роботі, самопочутті. Якщо з цим є проблеми, їх треба вирішувати.

1. Не критикуйте себе

Будь-який промах – це наука. Якщо концентруватися тільки на невдачах, будете помічати суцільний негатив. А це створює апатію і безпорадність. Замість критики – подумайте, як не допустити промаху в майбутньому.

2. Слухайте себе, а не тих, хто вас оточує

За низької самооцінки існує висока залежність від думки сторонніх людей. Навчіться не залежати від чужих оцінок. Прислухайтеся до себе, не озираючись на людей навколо.

3. Майте сміливість робити вибір

Вибір – це визначення внутрішньої зрілості. На який фільм піти, які яблука купити, до якого району переїхати. Це повинно бути ваше рішення. І ваша відповідальність. З кожним новим рішенням ви відчуєте, як розправляються крила за спиною.

4. Не бійтеся помилок

Вони властиві всім і відбуваються з усіма, але оцінюються по-різному. Якщо ви помилилися – це не тотальна поразка, а урок і крок до розуміння життя. Вчіться на промахах. Більше помилок – більше компетенції.

5. Говоріть «ні»

Робіть, відчувайте і говоріть тільки тоді і те, що хочете. Нехай це буде продиктовано внутрішнім бажанням. Ви не зобов'язані бути хорошими для всіх.

6. Робіть все вчасно

Позбавляємося звички відкладати на завтра або на потім. Завершеність справ дає відчуття задоволеності і значущості.

7. Записуйте успіхи

Заведіть щоденник і записуйте до нього ввечері, що вдалося зробити і що ви при цьому відчуваєте. Навіть якщо це незручність або сором. Це ті почуття, які заважають радіти успіхам.

{{read_more|Читайте також| 5183, 5007}}

Джерело фото Depositphotos

Приєднуйтесь до нашої сторінки і групи у Фейсбуці, спільнот у Viber та Telegram

Поширити у соц. мережах: