Osvitanova.com.ua

Мультимедійну виставку «Чорнобиль. Подорож» відкрили 5 травня у першому павільйоні ВДНГ. Вхід на виставку безкоштовний, за умови попередньої реєстрації. Експозиція працює з 5 травня по 15 липня (UPD до 25 липня) – щодня, крім понеділка, з 10.00 до 20.00.

Наразі запрацювала дитяча екскурсійна програма – діти шкільного віку також зможуть вирушити у свою першу подорож до Чорнобиля – безпечну, цікаву та змістовну, відвідавши цю виставку. 

Діти віком 9-12 років ознайомляться з експозицією через історію однієї родини, яка допоможе краще зануритись в контекст 1986 року і зрозуміти, чим жили й що відчували місцеві мешканці у ті часи. Також діти дізнаються у доступній формі про принцип утворення електроенергії на атомній станції, про те, які тварини є мешканцями 30-кілометрової Зони зараз. А головне – поділяться своїми переживаннями та думками після ознайомлення з експозицією.

Групи із дітьми віком 13-16 років поглянуть на історію Чорнобильської трагедії як на проблему замовчувань та засекреченості, що призвело до аварії у 1986 році. Водночас екскурсійна програма передбачає розгорнутий діалог про те, як трансформувалась трагедія у нові знання, дослідження та мистецькі твори.

Виставку варто відвідати, щоб:  

у віртуальній реальності оглянути чорнобильську зону з висоти пташиного польоту; 

зазирнути в інтерактивні біноклі та дізнатись про диких тварин найбільшого заповідника України; 

сфотографуватися з Кубком володарів кубків УЄФА сезону 1985-1986 рр., який для виставки надав музей ФК «Динамо» (Київ); 

побачити десятки робіт авторів з усього світу: від картин Марії Примаченко до відео Marooned гурту Pink Floyd, що було знято в Прип’яті; 

дізнатись про те, як утворюється електроенергія на атомній станції, чи працює зараз ЧАЕС та яким може бути майбутнє зони відчуження; 

зайти у живий ліс, висаджений посеред виставкової зали. Та ще багато іншого.

Реєстрація за посиланням: https://chornobyljourney.org/

Обирайте квитки з приміткою «Екскурсія для шкільних груп» на зручну дату і часовий слот. При реєстрації організатори просять вказувати контактний номер координатора групи, який супроводжуватиме дітей на виставці.

Експозиція виставки складається з сімох смислових блоків — від світового контексту карколомного 1986 року до розповіді про саму аварію, від історій людей, долі яких нерозривно пов’язані з подіями 26 квітня 1986-го, до діалогу щодо подальшої долі Чорнобиля, його майбутнього.

Концепція та реалізація проєкту – агенція Gres Todorchuk, куратор – Павло Гудімов, архітектор – Слава Балбек, науковий керівник – Олег Насвіт. Проєкт створений за ініціативи Офісу Президента Міністерством захисту довкілля та природних ресурсів України разом із ДАЗВ за підтримки Міністерства культури та інформаційної політики. Над дитячими екскурсійними програмами працювали експертки з музейної освіти: керівниця освітнього відділу Мистецького арсеналу Софія Рябчук та керівниця інтерактивно-освітнього простору «Музей науки» Малої академії наук України Марія Дуброва.

{{read_more|Читайте також| 4920, 4607}}

Приєднуйтесь до нашої сторінки і групи у Фейсбуці, спільнот у Viber та Telegram

Поширити у соц. мережах: