Osvitanova.com.ua

«Якщо дитина не має вираженої схильності до певного напряму розвитку, тобто не займається цим напрямом у свій вільний час за власної ініціативи впродовж декількох років, то найкращим рішенням для її подальшої кар'єри буде інвестиція часу у вивчення математики», написав Богдан Олександрук, математик, IT-фахівець і засновник мережі приватних шкіл Think Global, на своїй сторінці в Фейсбуці і зазначив головні кар'єрні можливості, які відкриваються для людини з математичними навичками.

 

1. IT-фахівець

Архітектор, розробник, тестувальник, менеджер проекту, менеджер продукту, лідер команди тощо.

Річний дохід фахівців цього профілю в Україні складає $18 000 – 80 000.

Річний дохід фахівців цього профілю в США $80 000 – 200 000 або вище.

За умови знання англійської IT-фахівець може працювати на міжнародні компанії, не залишаючи України, або брати приватні замовлення (фрілансер).

Кандидати з математичними навичками мають суттєву перевагу та вищі шанси на кар'єрне зростання в IT.

Упередження, що IT лише для хлопців, залишилось в минулому.

2. Підприємництво, технологічний стартап

Це дає змогу поєднати свою справу з інтересами з інших галузей: юриспруденції, менеджменту, медицини, хімії, біології, психології, інших гуманітарних наук, освіти, торгівлі, туризму чи мистецтв тощо.

В разі успіху стартапу засновник може отримати дохід від кількох мільйонів до декількох сотень мільйонів доларів.

3. Кар'єра управлінця або фахівця з певного напряму

Люди із сильними математичними навичками з більшою ймовірністю схильні до системного типу мислення незалежно від сфери діяльності. За умови поєднання системного мислення та навичок комунікації така людина має перевагу в кар'єрі в Україні та в світі.

Звісно, є багато кар'єрних можливостей для українця, які не потребують математичних навичок. У всіх є тітка чи дядько-двієчник, який досяг кар'єрних висот в якійсь сфері. Але чи варто орієнтуватись на окремі випадки, а не на статистично значущі значення?

Також ми пам'ятаємо моделі успіху родом із 90-х, де не лише про математику, але й взагалі про освіту не завжди йшлось. Ми бачимо викривлені соціальні ліфти в Україні, де часом на роль державників потрапляють люди, які не занадто обтяжували себе навчанням. Але моделі успіху 90-х вже не працюють. Державні соціальні ліфти будуть іншими й підходять не всім. Та й аналіз сайтів роботи України, а також досвід підприємця залишає мене переконаним: математика+англійська – це найокупніша інвестиція в кар'єру дитини.

А що робити, якщо молода людина не цікавиться математикою?

Я би дізнався, а чи цікавиться вона хорошим доходом після школи. Переглянув би разом сайти роботи в Україні та за межами. Хто знає, може, це змінить намір дитини вступати в коледж на веб-дизайн чи психологію.

Приєднуйтесь до нашої сторінки і групи у Фейсбуці, спільнот у Viber та Telegram

Поширити у соц. мережах: