Osvitanova.com.ua

Через пандемію багато хто перейшов на роботу з дому, перетворивши свої кухні/вітальні/спальні на домашні офіси. Але багатьом складно розмежувати в домашньому просторі професійне життя і особисте. По дорозі додому з роботи ми переорієнтовуємося подумки на особистісний режим – плануємо вечерю, перегляд чергової серії серіалу, час з дітьми тощо. Тому для того щоб ввечері легше перемикатися на режим особистого життя, варто впровадити декілька ритуалів. Ось що рекомендують фахівці.

1. Складіть список важливих завдань на завтра

Працюючи вдома, легко потрапити в пастку, намагаючись закінчити ще одну справу, а потім ще одну, перш ніж нарешті відкласти комп'ютер. Зробіть лише те, що абсолютно необхідно зробити сьогодні. Складіть план на завтра, врахуйте все те, що вам ще хотілося виконати сьогодні. Джессі Кан, директор Центру терапії гендерних та сексуальних питань в Нью-Йорку, вважає, що так ви знизите рівень занепокоєння через те, що вдалося зробити не все з того, що хотілося, і поставите крапку у робочій частині вашого дня.

2. Приберіть по можливості все, що пов'язано з роботою

Коли ваш робочий ноутбук чи папери, з якими ви працюєте знаходяться в межах досяжності, час від часу може з'являтися спокуса щось ще зробити по роботі. Як з очей, так і з думки. Приберіть якомога далі від очей і не хапайте робочий телефон кожного разу, як прийде повідомлення.  «Чіткіші межі таким чином також допомагають зменшити стрес, пов'язаний з роботою, що своєю чергою позитивно впливає на наше психічне та фізичне здоров'я», –  пояснила клінічна психологиня Джесіка ДіВенто.

3. Сходіть на прогулянку

Екологічний психолог і консультант з питань добробуту у Великобританії Лі Чемберс вирушає на вечірню прогулянку і таким чином в буквальному і переносному значенні зачиняє двері за своїми професійними обов'язками на ніч.  «Я гуляю по району, моє обличчя відчуває вітер, ноги крокують по землі, очі насолоджуються останніми відблисками заходу сонця. У піднесеному настрої я повертаюсь додому, питаю в дітей і жінки, як пройшов їх день. Прогулянка мене автоматично налаштовує на сімейний вечір до того часу, як я вкладу дітей спати». 

4. Потренуйтесь так, щоб спітніти

Кетрін Агостіно, коуч топменеджерів Кремнієвої долини, пропонує перенести ранкове тренування на вечір. За словами її клієнтів, які скористалися цією рекомендацією, вони помічають, що якщо тренуються ввечері, то знімають робочий стрес і їх вечір проходить біль врівноважено. Обирайте те, що вам підходить, – йога, велотренажер тощо.

5. Поспілкуйтеся з близькою людиною 

Розмова з близькою людиною покращить настрій і сприятиме вашому переходу до особистого життя. «Протягом дня ви, можливо, брали участь у декількох відеоконференціях, і ще один відеодзвінок це останнє, чого вам хочеться наприкінці дня. З усім тим зателефонуйте комусь з родичів чи друзів, пожартуйте, поговоріть про особисті справи. Така розмова стане чудовим завершенням робочого дня. 

6. Уповільніться

Аби перейти від робочого режиму «давай-давай» до повільнішого темпу життя, включіть заспокійливу музику, запаліть свічку, випийте стакан гарячої води маленькими ковтками, потанцюйте, прийміть ванну чи душ. Тобто щось таке, що знімає напруження, рекомендує Джессі Кан, директор Центру терапії гендерних та сексуальних питань в Нью-Йорку. Доречною стане медитація та дихальні вправи. Спробуйте коробкове/квадратне дихання протягом декількох хвилин – на чотири рахунки вдихніть, затримайте дихання на чотири рахунки, на чотири рахунки видихніть, знову затримайте дихання на чотири рахунки, малюючи в уяві квадрат. 

За матеріалами Huffingtonpost

Джерело фото pexels

Приєднуйтесь до нашої сторінки і групи у Фейсбуці, спільнот у Viber та Telegram

Поширити у соц. мережах: