Osvitanova.com.ua

Соціократичні вибори —  це не звичайне голосування. Вони вимагають більше уваги та розсудливості, ніж просто заповнення бюлетеня. Empatia.pro  докладніше про соціократію і вибір старости класу соціократичним шляхом.

Вибір старости класу соціократичним шляхом означає, що учасники повинні разом думати, зважувати та аргументувати свій вибір в кілька етапів. До тих пір, поки не знайдеться найкраща кандидатура.

Як тільки всі учні будуть готові прийняти правила та принципи, пов’язані із проведенням таких виборів, в якості нагороди вони отримають важливі знання. Наприклад, розумітимуть як формуються складні політичні рішення. Або чому не потрібно автоматично вибирати тих, хто з самого початку нав’язує свою кандидатуру. Або наскільки приємно відкрито та з мудрими зауваженнями домовитися про оптимальне для всіх рішення. І насамперед, наскільки важливими можуть бути схвалення та підтримка для особи, обраної соціократичним шляхом.

Часті запитання

Що означає «соціократичний»?

Це поняття найкраще перекладати як «той, яким спільно керують».

Хто вигадав соціократію?

Термін «соціократія» був вперше згаданий французьким філософом Огюстом Графом в 1851 році і надалі розвинений голландським педагогом-реформатором Кейсом Беке в середині XX століття. Основні принципи соціократії в її сьогоднішньому розумінні розробив у 1970-х роках голландський інженер та підприємець Герард Енденбург.

Що відрізняє соціократичні вибори від демократичних?

Соціократичні рішення приймаються не більшістю голосів, а відповідно до «принципу відсутності заперечень» (також відомим як «принцип консенсусу»). Це означає, що кожен учасник буде почутим та впливатиме на рішення. На відміну від демократичних виборів, на соціократичних виборах ніхто не може програти за кількістю голосів.

Як можна описати соціократичні вибори?

По суті, це відкрите висування кандидатури, при якому рішення вважається прийнятим лише у тому випадку, якщо ніхто із присутніх не має вагомих обґрунтованих заперечень щодо раніше сформульованої мети. А мета виборів полягає у тому, щоб знайти особу, яка відповідає спільно узгодженому опису посади.

У чому перевага соціократичного голосування?

Таке голосування проводиться за активного спільного обговорення, а це означає, що компетентність та почуття відповідальності кожного учасника відіграють важливу роль. Тому соціократичні виборчі рішення характеризуються відповідно високим ступенем лояльності та стійкості.

Коли соціократичні вибори мають сенс?

Досвід показує, що такі вибори найкраще підходять для малих та середніх груп, тобто там, де довіра між обраними особами та групою відіграє важливу роль, або там, де мова йде про пошук найкращого кандидата для певної посади.

Як працюють соціократичні вибори

Детальне пояснення ви знайдете далі у статті на прикладі виборів старости класу.

Що ви повинні знати, перш ніж голосувати:

про які саме обов’язки йдеться.

Соціократичні вибори — це не просто голосування за кандидата. Йдеться, перш за все, про те, щоб учасники завчасно обміркували завдання та обов’язки, пов’язані з посадою, яка буде обиратися. Тобто лише, коли буде узгоджено, які саме характеристики необхідні, щоб віддати належне ролі старости класу, можна сформувати рішення про найкращу кандидатуру. Якісно описана посада відіграє істотну роль для якості прийнятого рішення.

що таке «принцип відсутності заперечень». 

Провідну роль у соціократичному голосуванні відіграє «принцип відсутності заперечень». Під таким принципом мається на увазі, що рішення можна вважати дійсним лише у тому випадку, якщо ніхто не має «вагомих та обгрунтованих заперечень» проти варіанту рішення або кандидатури. Таким чином, доречно поставленим запитанням буде НЕ «Чи ви підтримуєте запропонований варіант рішення та кандидатуру?», а «Чи маєте ви заперечення щодо вище названого?» Якщо ні у кого більше немає заперечень щодо раніше спільно сформульованої мети, можна вважати, що згоди досягнуто, і тепер кожен розділяє відповідальність за рішення.

як ставитися до заперечень.

Щоб соціократичні вибори були успішними, учні повинні не лише впевнено висловлювати свої заперечення, а й бути готовими обґрунтовувати їх. Будь-яке обґрунтоване заперечення вказує на те, що не всі нюанси було розглянуто, а тому пропоноване рішення або кандидатура ще не до кінця сформовані. Особливо важливо прислухатися до аргументів у випадку серйозних заперечень. Отримані дані допоможуть покращити початкову пропозицію кандидата.

що всі однаково виграють.

Учні мають можливість брати участь в організації повсякденного шкільного життя через старосту класу. Як правило, кандидати обираються за мажоритарною системою голосування, недоліком якої є те, що меншість не повністю підтримуватиме рішення, оскільки матиме відчуття, що вибори вони програли. При соціократичному голосуванні кожен має можливість висловити свою думку і озвучити особисті заперечення. Влада та відповідальність рівномірно розподілені між усіма. Побічний ефект тут є досить позитивним: у кінцевому підсумку перемагають усі.

Інструкція з виборів у 9 кроках з корисними порадами та важливою інформацією

Крок 1

Визначення ролей та обов’язків

Учні та викладачі обговорюють, які ролі та обов’язки повинен виконувати кандидат або команда, а також які якості та навички, на їхню думку, будуть важливими для виконання обов’язків старости.

Відповіді записуються таким чином, щоб всі могли їх бачити.

Поради

Щоб запобігти хаотичності дискусії, можна ввести правило висловлювання. Лише той, хто може тримати себе в руках, може мати слово. Попередньо розробіть список навичок та обов’язків в малих групах, а потім презентуйте його колективно.

Крок 2

Формування опису посади на основі консенсусу (згоди)

Учнів по черзі запитують, чи є у них заперечення проти установленого опису посади, тобто чи дають вони свою згоду щодо написаного.

Можливі відповіді:

Я не заперечую. Я даю згоду. У мене є незначне заперечення, але все ж даю згоду. У мене вагомі заперечення, і я не даю згоди.

Порада

В якості альтернативи усній відповіді можна використовувати сигнали рук:

Рука на серці –Жодних заперечень. Згода

Одна рука вперед –Незначне заперечення, але загалом погоджуюся

Дві руки вперед –Категоричне заперечення і відсутність згоди

Учнів, у яких є незначне або вагоме заперечення, просять обґрунтувати свою думку.

Опис ролей змінюється або доповнюється до тих пір, поки всі не будуть готові дати згоду.

Питання про те, чи є заперечення незначним чи вагомим, вирішується виключно тим, хто його висуває.

Поради

Виділіть достатньо часу для опису посади. За необхідності вибори можна продовжити на наступному уроці. Часто категоричні заперечення можна пом’якшити, якщо на певний час ввести відповідні зміни, а потім перевірити їх ефективність. Якщо після дебатів все ще залишаються категоричні заперечення, рішення можна на певний час відстрочити або ж делегувати його класному керівникові.

Крок 3

Заповнення бюлетеня — все відкрито та чесно

Перед цим етапом виборів ще раз нагадується зміст опису посади. Опис посади вивішують на стіні так, щоб всі могли його бачити. Такий опис являє собою спільно сформульовану мету, а отже, служить орієнтацією для подальших виборів. 

Загалом, можна голосувати за будь-кого із класу.

За себе також можна голосувати!

Хтось із учнів або вчитель контролює процес проведення виборів.

У бюлетені для голосування учні записують власне ім’я та ім’я кандидата або ж назву команди, яку вони обирають.

Учитель також бере участь у голосуванні.

Приклад бюлетеня:

«Я, Макс, голосую за Софію»

Крок 4

Перший етап висловлення думок: заслуховування аргументів

Бюлетені зібрано. 

Всіх учнів по черзі запитують, чому вони проголосували за свого кандидата або команду.

Імена кандидатів пишуться поруч один з одним на дошці. Нижче записуються відповідні аргументи на користь кожного. Оскільки мова тут не йде про підрахунки голосів, повторювані відповіді не нотуються.

Враховуються лише аргументи «за», які стосуються певного кандидата. Аргументи «проти» на даному етапі не збираються.

Порада

Розташуйте бюлетені таким чином, щоб учні знали, коли настане їхня черга обґрунтовувати своє рішення.

Крок 5

Другий епап висловлення думок (оскільки рішення можуть змінюватися)

Після того, як всі учні почули аргументи інших, їх знову по черзі запитують, чи змінився їх голос після почутих аргументів.

Якщо так, їх просять знову обґрунтувати своє рішення.

На цьому етапі на дошку можна дописувати нові імена до вже існуючих. Не варто викреслювати імена учнів, якщо за них більше немає голосів. Просто додавайте нові імена та аргументи.

У жодному разі не пропускайте цей етап, навіть якщо заздалегідь здається, що кожен дотримуватиметься своєї думки.

Скажіть учням, що свою думку можна змінювати, якщо для цього є гарні аргументи.

Крок 6

Висування кандидатури: ще один виклик

Після двох турів голосування, маючи імена та аргументи на дошці, вже можна, як правило, висувати конкретну кандидатуру.

Це може зробити як відповідальний за вибори, так і хтось із класу, хто готовий взяти на себе такий виклик.

На даному етапі особливо важливо повторити, що ті, чиї навички найбільше відповідають опису позиції, найкраще підходять для даної посади.

Після того, як кандидатура повністю сформульована, вона оголошується для загалу.

Крок 7

Прийняття рішення за кандидатурою: взяти до уваги всі заперечення

Усіх учнів, включаючи вчителів, по черзі запитують, чи немає у них заперечень проти пропозиції кандидата.

Рука на серці – Ніяких заперечень. Згода.

Одна рука вперед – Незначне заперечення, але погоджуюся

Дві руки вперед – Категоричне заперечення і відсутність згоди

Не сприймайте процес як голосування більшості, але вислухайте всі заперечення!

За наявності вагомих та обґрунтованих заперечень пропозицію кандидата необхідно змінювати та доповнювати до тих пір, поки жодних заперечень не залишиться. Змінену пропозицію знову з усіма погоджують та записують перед класом.

Учні, яких висувають на посаду, дають згоду щодо пропозиції останніми. Таким чином забезпечується найвищий ступінь підтримки решти учасників.

Якщо зрештою досягнуто консенсусу, відповідальність за рішення розділяє кожен учасник. Якщо більше немає заперечень від жодного із учасників, вибір вважається обґрунтованим.

Рішення записується на дошці.

Порада

На цьому етапі змініть порядок опитування.

Крок 8

Завершення виборів: час святкувати

Ймовірно, цей етап і є приводом вдихнути на повні груди і святкувати. Хоча соціократичні вибори приносять усім задовільний результат, вони також можуть добре виснажувати.

Поради

Висловіть полегшення та радість за досягнуте спільними зусиллями рішення. Наприклад, за допомогою спільного фото стрибка в повітрі. Або нехай нова команда старост залишить свої підписи на плакаті з описом посади. Гучні оплески класу, виборчому комітету та обраним кандидатам також не будуть зайвими.

Крок 9

Розмірковування про вибори. Уроки на майбутнє

Оскільки такий тип виборів став, ймовірно, новим досвідом для більшості, було б цікаво запитати учнів та обраних кандидатів про їхні враження від процесу.

Порада

Записуйте найважливіші думки, несподівані моменти або навіть і помилки, яких припустилися, щоб наступного разу врахувати їх.

На що звернути увагу після виборів

Чим частіше, тим краще

Досвід показує, що на перших соціократичних виборах ще не всі готові досить впевнено висловлювати свої заперечення. Однак, що частіше подібні рішення шукатимуться у такий спосіб, тим краще учні засвоять відповідну культуру мовлення та почуватимуться сміливіше.

Виберіть інші посади

Звичайно ж, соціократичне голосування можна застосувати і при виборі інших посад. Запитайте учнів, які ще посади в класі вони хотіли б обрати шляхом такого відкритого голосування.

Організація проектних днів і проектних тижнів

Варто також спробувати вирішувати на основі консенсусу і під час організації проектних днів або проектних тижнів. У цьому контексті існують посади, які також зручно обирати соціократичним шляхом у відкритій формі.

Рішення Класної ради також приймаються на основі консенсусу

Основні правила прийняття рішень на основі консенсусу застосовуються і тут: визначити мету, обговорити основні запитання, провести два етапи опитування, сформулювати пропозицію та дійти спільної згоди. Якщо у вас ще немає досвіду роботи з Класною радою, рекомендуємо відвідати сторінку www.klassenrat.de (німецькою).

Ця Інструкція з виборів старости класу соціократичним шляхом не охоплює всіх основних принципів методу соціократичного кола.

Для тих, хто хоче дізнатися більше про цей метод прийняття рішень, ми рекомендуємо наступний список книг та інформаційних платформ:

Приєднуйтесь до нашої сторінки і групи у Фейсбуці, спільнот у Viber та Telegram

Поширити у соц. мережах: