Osvitanova.com.ua

Неологізми – це слова, що тільки увійшли у вжиток. Cambridge dictionary регулярно робить добірку неологізмів із різних світових медіа. Минулого року більшість із них були пов’язані з пандемією, дистанційною роботою і новою реальністю. Studway зробив добірку найбільш цікавих слів.

Інфодемія

Термін походить від information epidemic (інформаційна епідемія) і пояснює стрімке поширення як правдивої інформації, так і фейків. Зазвичай інфодемія стосується поганих новин, оскільки через страх людям важче шукати важливу інформацію та вирішувати проблеми.

Медфлюенсер

Коли почалася пандемія, найпопулярнішими інфлюенсерами стали лікарі та епідеміологи, тож медфлюенсер – це лікар, який у соцмережах ділиться порадами та рекомендаціям і пояснює незрозумілі речі простою мовою.

Дотиковий голод (skin hunger)

Це потреба людини у дотиках, що стала особливо актуальною в період ізоляції. Люди відчувають дотиковий голод, коли з певних причин не можуть обійняти рідних та друзів.

Зампінг

Zumping описує ситуацію, коли пара закінчує стосунки по відеодзвінку.

Волл-кроул

Wall crawl – це вид туристичних подорожей, коли люди їдуть дивитися на стіни, зокрема, цікаві мурали чи графіті.

Спендемік

Поєднання слів spend (витрачати) і epidemic (епідемія) означає несподівану тенденцію витрачати гроші під час кризи, особливо на те, що не потрібне.

Коли у березні 2020 року люди змітали з полиць супермаркетів крупи чи туалетний папір – це і був spendemic.

Бумсплейн

Термін поєднує слова baby boomer – людина, що народилася між 1946 і 1964 роками і explain – пояснювати. Йдеться про ситуацію, коли «бумер» пояснює щось нудне і очевидне молодшому поколінню.

Зум-одяг

Якщо на онлайн-зустрічах ти сидиш у піжамних штанах та в піджаку, то із стилем zoomwear ви знайомі.

Блу-майнд (blue mind)

Означає стан спокою і безтурботності. Наприклад, коли людина перебуває на березі моря чи океану.

Смішинг

Це повідомлення на зразок: «Вашу карту заблоковано, зверніться за цим номером телефону».

Слово походить від SMS і фішинг і описує спробу заволодіти персональною інформацією через СМС-повідомлення, щоб викрасти гроші, наприклад, із банківського рахунку.

Граундинг

Grounding – це будь-яка активність, яка передбачає безпосередній контакт із Землею, наприклад, ходіння босоніж по траві чи обіймання дерев, що нібито заспокоює і покращує фізичне та психічне здоров’я.

Клай-фай

Якщо sci-fi – це наукова фантастика, то cli-fi – це книжки та фільми про негативні наслідки змін клімату, наприклад, про лісові пожежі, танення льодовиків чи посухи.

Ортосомнія

Це стан, коли людина не може заснути, бо багато думає над тим, як їй заснути. Це слово також використовують, якщо людина використовує різні трекери сну.

Техно-оптимізм

Це віра в те, що розвиток технологій змінить наш світ на краще.

Зелений лебідь

Словосполучення позначає серйозну екологічну подію зумовлену наслідками зміни клімату, яка спричиняє обвали світових фінансових ринків. Термін виник як аналогія до «чорного лебідя» Нассіма Талеба – теорії, що розглядає важкопрогнозовані та рідкісні події, котрі мають значні наслідки.

Lyfe

Це будь-яка форма життя, включаючи світ людей, тварин та рослин, однак не обмежуючись ними.

Хронолідерство

Термін позначає такий спосіб організації робочого часу, за якого ти працюєш в той час доби, коли за своїми біоритмами почуваєшся найбільш бадьорим і працездатним.

Комфортні витрати

Це купівля приємних речей для себе, щоб почуватися краще, коли сильно хвилюєшся.

Покоління рибок

Термін «goldfish generation» стосується молодого покоління, яке виросло зі смартфонами та іншими технологіями, і через це нібито має слабку пам’ять та увагу.

Соціальні подарунки

Замість того, щоб купувати комусь подарунок, можна просто зробити щось хороше. Так, якщо хочеш допомогти якійсь спільноті чи організації матеріально, ти можеш долучитись до волонтерства. Це і є social gifting.

Приєднуйтесь до нашої сторінки і групи у Фейсбуці, спільнот у Viber та Telegram

Поширити у соц. мережах: