Osvitanova.com.ua

Наразі ми вирішили провідати зумерів, бути в курсі їхнього сленгу, аби під час спілкування з цифровим поколінням не зловити вербальний зашквар.

У своїй статті про седфішінг ми вже згадували про покоління Z, молодих людей 14-24 років. Інтернетні люди, які ніколи не знали життя без миттєвого доступу до інформації. На їхню думку, найкраща робота у майбутньому – бути крутим інстаграмером або ютубером.  Прогресивні та розумні, зумери надають перевагу віртуальному спілкуванню та ЗОЖу, не цікавляться політикою та швидко підхоплюють нове. Отже,  вивчаємо словник покоління Z:

Кринж

Дія, або явище, які викликають почуття глибокого сорому. «Зловити кринж» – осоромитись перед іншими якоюсь немодною дією: флексити діями та одягом, які того не варті. Кринжово для зумерів виглядатиме бумер (людина прибл. 1945  1963 р. н.)який вживає зумерський сленг.

Флексити

Хизуватися, виставляти на показ модний одяг, девайси, фігуру, здобуту у фітнесі. Розповідати про свою крутість неймовірні історіі (більшість у соцмережах), щоб справити враження на оточуючих або краша. Міленіали (прибл. 1982  2004 р.н.) та покоління Х (прибл. 1961  1981 р.н.) прекрасно знають синонім. На їх мові це означає «понтуватися». В іншому значенні «флексити» значить танцювати, рухатись під ритмічну музику.

Читайте також: Як навчається покоління Z: до перемоги в три кліки

Краш

Людина, яка тобі подобається (від англійської «crush»). Це може бути навіть об’єкт таємної прихильності. Зловити краш можна і на популярного актора, і на дівчину з сусіднього офісу, навіть якщо ви у стосунках. Головне нікого не образити і не зруйнувати почуття партнера.

Партнер

Людина, з ким Z розподіляє побут та бюджет. Такі атавізми як «чоловік», «жінка», «співмешканець» для зумерів у минулому. Мудре слово, підкреслює рівноправ’я та рівну відповідальність.

«Окей, бумер»

Трохи ейджизька фраза (ейджизм – дискримінація людини за віковою ознакою), вимовляється переважно з поблажливістю. У випадках, коли людина старшого віку намагається направити до істини, наприклад:  «Раніше все було краще, і діти читали книжки» та ін. Використовують як зумери, так і міленіали.

МЕМ

Поняття не нове, але для Z – це основна платформа повсякденного спілкування. Одиниця інформації для зумера. Все що оточує представника Z у житті, його мозок автоматично конвертує у меми, таким чином зберігаючи інформацію про події: у вигляді зображень з дотепними підписами.

Лойс

Занадто нудне, на думку зумерів, «лайк» стало з їхньої легкої руки позитивним «лойс». Отже, оцінюючи наші статті ставте «лойси» та пишіть коменти.

Персона

Більш звичне «людина». Але у зумерів таке звернення означає, що представник Z ні в якому разі не підкреслює гендерну належність людини, про яку говорить.

Читайте також: Бумери, міленіали, покоління Z – хто це? Розбираємось у теорії

Бинджвотчинг

Зумерська звичка занадто часто дивитись серіали та ток-шоу. Кілька сезонів серіалу за одну добу. Тим більше що це дуже просто завдяки стрімінговим сервісам.

Постіронія

Явище, яке посіло важливе місце у житті покоління Z. Руйнує межі між іронією та серйозністю. Оточуючим буває складно визначити, серйозно говорить зумер чи іронізує. Часто така поведінка є захисною реакцією на страх самотності та вразливість.

Чиліти

Від англійської «chill» – спокій, відпочинок. Якщо втомився від насиченого подіями дня, або великої кількості інформації, час чиліти. Для зумера це означає відпочивати, заспокоюватися, або ж в іншій інтерпретації «гаяти час».

Отже, тепер під час спілкування з людьми покоління Z ми будемо в курсі усіх подій. Знаємо, розуміємо, але будемо тільки прислухатися. Бо якщо вам більше 24 років, вводити такі слова до  власного лексикону кринжово.

Читайте також: Як навчається покоління Z: до перемоги в три кліки

Приєднуйтесь до нашої сторінки і групи у Фейсбуці, спільнот у Viber та Telegram

 

 

Поширити у соц. мережах: