Osvitanova.com.ua

Роль домашнього завдання в процесі шкільного навчання складно переоцінити. Чи буде учень регулярно і якісно його виконувати, багато в чому залежить від тих способів і форм перевірки, які обирає вчитель. У цій статті розглядаємо цікаві та оригінальні способи перевірки домашнього завдання вчителем, які запропонував pedsovet.

Перевірка виконання учнями домашнього завдання – важливий і невіддільний етап будь-якого уроку. Якщо перевірочна система не налагоджена, роль самостійної домашньої роботи практично не має сенсу.

Перевірити домашнє завдання можна такими способами:

викликати одного або декількох учнів до дошки й опитати на тему; провести фронтальне опитування в класі (опитування з місця); виконати аналогічне завдання; використовувати індивідуальні картки; провести вибіркову перевірку письмового завдання; провести самоперевірку або взаємоперевірку письмового завдання.

Вийти до дошки і розповісти вивчене правило або переписати із зошита вирішений приклад – багатьом учням така перевірка здається дуже нудним заняттям. Нерідко з цієї причини у школяра відпадає всяке бажання самостійно виконувати підготовку вдома.

Як же перевірити домашнє завдання, щоб учням не було нудно? Секрет полягає у гармонійному поєднанні педагогом традиційних і незвичайних, оригінальних, цікавих форм і методів перевірки, які активізують розумову діяльність в учнів, підвищують самостійність, народжують і зберігають мотивацію регулярно і якісно виконувати домашню роботу. Пропонуємо увазі педагогів кілька цікавих ідей.

Оригінальні способи перевірки домашнього завдання

1. Дискусія

Для її проведення клас необхідно розбити на групи, кожна з яких буде виступати на захист своєї позиції чи погляду на проблему. Одна точка зору може бути викладена в підручнику або довіднику, а інша, відмінна від неї, може належати комусь з учнів або вчителю. У дискусії важливі міркування й аргументи учнів, а результатом її стане глибше пізнання сутності вивченого явища.

2. Питання автору (у формі інтерв'ю)

Це незвичайний і дуже цікавий спосіб перевірки домашнього завдання. Учитель пропонує дітям придумати кілька питань автору відкриття, винаходу, твору, щоб глибше пізнати його суть. Відповідати на питання можуть найбільш підготовлені учні, а на найскладніші з них – вчитель. Наприклад, при перевірці домашнього завдання з хімії можна адресувати запитання Дмитру Івановичу Менделєєву, з фізики – Ісааку Ньютону, по геометрії – Піфагору, з літератури – Лесі Українці.

3. Тематичний кросворд

Багато хлопців захоплюються розгадуванням кросвордів, проявляючи при цьому неабияку завзятість. Щоб цікаво перевірити домашнє завдання, вчителю необхідно скласти кросворд з відповідної теми і запропонувати його учням. Особливо діти люблять інтерактивні кросворди, які можна розгадувати всім класом.

{{read_more|Читайте також| 2326, 4607}}

4. Несподівані питання

Завдання вчителя сформулювати питання по-іншому, ніж в підручнику після параграфа. Якщо учень сумлінно підготувався до уроку, труднощів з відповіддю у нього не виникне, а певне розмаїття в процес перевірки буде внесено.

5. Рецензія на усну відповідь

Учням пропонується вислухати відповідь однокласника, підготувати і виступити з усною рецензією на неї (з урахуванням переваг і недоліків, внесенням доповнень і уточнень).

6. Взаємна перевірка

При перевірці письмового домашнього завдання з хімії, англійської мови чи математики можна запропонувати учням обмінятися зошитами з сусідом по парті, перевірити виконання завдань, поставити оцінку і розповісти про допущені помилки, обговоривши спірні питання.

7. Короткі письмові відповіді

Замість усного опитування вчитель просить відповідати на нескладні питання за темою письмово. При цьому відповідь повинна складатися з двох-трьох слів. Таке завдання допомагає кращому засвоєнню учнями теоретичних знань.

8. Звірка з проєктором

Правильний варіант виконання домашнього завдання виводиться учителем на екран проєктора. Учні звіряються з ним, виправляють допущені помилки, отримуючи по ходу необхідні коментарі від вчителя або однокласників.

Рекомендації щодо організації усного опитування

Перевірка домашнього завдання шляхом опитування учнів – традиційний і найбільш популярний спосіб. Нерідко його використовують, щоб знайти прогалини або недоліки в знаннях, забуваючи про головне завдання опитування – підтримати учня, надати допомогу, навчити. Ми підкажемо, як це реалізувати на практиці.

9. Опитування-світлофор

У нашому випадку в якості світлофора виступає довга картонна смужка червоного кольору з одного боку і зеленого – з іншого. Звернена до вчителя зелена сторона свідчить про готовність учня до відповіді на поставлене запитання («Знаю!»), червона – про те, що учень не готовий відповісти («Не знаю!»). Якщо на питання базового рівня учень показує червону сторону, – це сигнал тривоги для вчителя. Це двійка, яку учень сам собі поставив. Можна ставити і творчі питання, при цьому червоний сигнал означає «Не хочу відповідати!», а зелений – «Хочу відповісти!».

10. Солідарне опитування

Якщо учень біля дошки не може впоратися із завданням, необхідно звернутися за допомогою до класу. Хто хоче допомогти? З тих, хто бажає надати допомогу, педагог вибирає найсильнішого учня і пропонує йому пошепки підказати товаришеві. Як варіант – учень сам вибирає того, від кого хоче отримати допомогу, і ці обидва йдуть готуватися впродовж 10 хвилин.

11. Взаємне опитування

Педагог дає доручення трьом найбільш підготовленим учням провести опитування тих, хто підготувався на «відмінно», «добре» або «задовільно». Учень, що записався в третю групу і успішно відповів у ній на питання, може ще раз спробувати свої сили.

12. Програмоване опитування

В цьому випадку учневі необхідно вибрати правильну відповідь з тих, які пропонує вчитель. Така форма роботи при усному опитуванні використовується рідко. Вчитель може стати на захист неправильної відповіді, щоб дати дітям можливість посперечатися.

13. Тихе опитування

Учитель неголосно розмовляє з одним або декількома учнями, а весь клас виконує інше завдання.

14. Ланцюжок опитування

Такий спосіб опитування рекомендується застосовувати для отримання розгорнутої й логічно зв'язної відповіді. При цьому один учень починає відповідь, учитель в будь-якому місці жестом перериває його і пропонує продовжити думку іншому учню.

15. Лист «захисту»

Створюється для непідготовлених учнів і знаходиться завжди в одному і тому ж місці. Учень, який не готовий до уроку, вписує своє прізвище в захисний лист і може бути впевнений, що його сьогодні не будуть питати. Завдання вчителя – тримати ситуацію під контролем.

Цікава перевірка домашнього завдання у початковій школі

Для багатьох педагогів актуальним є питання, як уникнути одноманітності при перевірці домашнього завдання у початкових класах. Для молодших школярів особливо актуальна й ефективна ігрова форма перевірки засвоєних знань. Пропонуємо кілька практичних ідей, які дозволять не тільки виконати цікаву перевірку домашнього завдання, а й допоможуть активізувати розумову діяльність учнів.

16. Гра «Малюємо відповідь»

Вчителю необхідно підготувати питання з пройденої теми, відповіді на які дітлахи зможуть швидко і просто намалювати. Дітей варто попередити, що відповіді треба не озвучувати, а зображати на папері.

17. Гра «поплескаємо-потопаємо»

Перевіряючи домашнє завдання, педагог ставить запитання і пропонує варіанти відповідей до них. У разі правильної відповіді завдання дітей – поплескати в долоні, якщо ж відповідь невірна – потопати ніжками. Ця гра – відмінна розминка і хороший спосіб зняти напругу в класі.

18. Командна гра «Що і чому?»

У створених командах педагогом призначається капітан. Завдання для кожної з команд полягає у вигадуванні питань з вивченої теми й почерговій відповіді на них. Право відповіді надає капітан. Важливо, щоб в обговоренні брали участь всі члени команди.

19. Гра «Семибарвниця»

Педагогу необхідно заздалегідь підготувати паперові квіти з сімома кольоровими пелюстками за кількістю команд. За правильну відповідь з пройденої теми команда отримує одну пелюстку. Грають доти, поки одна з команд не збере квітку повністю.

20. Гра «Лови м'яч»

Гра проводиться в колі. Учитель ставить запитання і підкидає м'яч. Учень, який його зловив, дає відповідь.

Підсумовуємо

Ступінь ефективності виконання домашнього завдання учнями багато в чому залежить від того, наскільки цікавою і різноманітною за формою і змістом буде його перевірка. Запропоновані в даній статті способи перевірки самостійної домашньої роботи учнів для досягнення результату повинні застосовуватися педагогом систематично і комплексно.

Джерело фото pexels

Приєднуйтесь до нашої сторінки і групи у Фейсбуці, спільнот у Viber та Telegram

Поширити у соц. мережах: