Osvitanova.com.ua

Ці ігри запропонувала психологиня Світлана Ройз на своїй сторінці в Фейсбуці. В них можна грати лежачи на дивані чи в дорозі. Деякі з них підходять навіть 3-річним дітям. Завдяки подібним іграм в дітей розширюється словниковий запас, вдосконалюється логіка, асоціативне мислення, розширюється сенсорний досвід тощо. 


1. Чотири слова

Вибираємо 4 абсолютно не пов'язаних між собою слова. Використовуючи їх, складаємо по черзі невеликі розповіді. (Дітям від 8 років можна запропонувати і 5-6 слів.)

2. Безліч слів

Обираємо велике слово. З його букв кожен на своєму аркуші складає і записує багато маленьких. (Діти можуть спочатку бути в команді з дорослими, а потім вони швидко стають самостійними гравцями).

3. Малювання словом

Вибираємо «складне» для дитини слово, яке складно писати або вимовляти. Придумуємо, що саме будемо малювати. Наприклад, намалювати фігурку кота, використовуючи тільки загадане слово (пишемо його багато разів в різних площинах).

4. Навпаки

Говорити слова навпаки, без запису їх. (Наприклад, Чайник – кинйач, стіна – анітс тощо).

5. Пошук слів

Знайти і назвати слова, які оточують вас за ознаками: смачні, що звучать, ароматні, тверді, м'які, рухомі і т. д. (Так ми включаємо різні канали сприйняття дитини. Слово стає «дверима» в сенсорний світ).

6. Букви – у слово

Написати врозкид на аркуші літери, з'єднувати букви лініями в слова.

7. Покажи слово

Один гравець загадує слово іншому. Останній показує його пантомімою.

8. Я загадав

Розповісти про задумане слово, не називаючи його. (Наприклад: Я загадав – білий, холодний, скрипить під ногами, тане...).

9. Індукція – дедукція

Гравець загадує подумки предмет. Решта повинні його вгадати, ставлячи запитання, на які він може відповісти тільки «так» або «ні» (з меншими дітьми можна починати із загадування тварин і частин тіла).

10. Остання буква

Кожен гравець говорить слово, яке починається на останню букву попереднього слова.

11. Рима

Називаємо 4 (або два) випадкових слова, на які шукаємо риму або з якими придумуємо чотиривірш.

12. Буква

Називаємо слова тільки на задану букву. (Варіант для дорослих: слова – предмети на задану букву, які можна покласти в трилітрову банку).

13. Шукаємо подібне

Називаємо два випадкових слова – чим вони можуть бути подібними?

14. Чарівна мова

Для дітей, які навчаються розбивати слова на склади. Розмовляємо, перед кожним складом додаючи додатковий склад (жи, ма, хрю...).

15. Нісенітниця

Говоримо початок речення, до якого потрібно придумати абсолютно дивне, нереальне продовження.

16. Казка

Складаємо казку разом – кожен говорить по реченню.

17. Асоціації

Один гравець називає слово, наступний – свою асоціацію на це слово (дітям можемо пояснити так: називаєш перше, що спадає на думку, коли чуєш це слово). Наступний гравець називає свою асоціацію – на попередню і т. д.

18. Це слово вміє…

Описуємо слово його «вміннями». Наприклад: чай вміє зігрівати, розливатися на стіл, охолоджуватися тощо.

19. Картина

Називаємо слово. По черзі розповідаємо, яку «об'ємну» картину ми бачимо, коли вимовляємо це слово (наприклад, для одного гравця слово «чай» означає: сім'я сидить за столом і розмовляє, для іншого – чайна плантація і збирачі чаю, для третього – стіл, накритий скатертиною, грає музика, для четвертого – чайна церемонія, для п'ятого – людина сама стоїть біля вікна, насолоджуючись самотністю і чаєм.

20. Антоніми

Називаємо слова і шукаємо до них антоніми.

21. Неіснуюче слово

Придумуємо неіснуючі слова, і що б вони могли означати мовою інопланетян.

22. Пташина мова

Говоримо один з одним на «тарабарській» мові, намагаючись за інтонацією вгадати, про що кожен говорить.

Джерело фото goodfon

Приєднуйтесь до нашої сторінки і групи у Фейсбуці, спільнот у Viber та Telegram

Поширити у соц. мережах: