Osvitanova.com.ua

Напевно, всі батьки хочуть, щоб їхні діти виросли успішними – не обов'язково багатими і знаменитими, а тими людьми, які доcягають своїх цілей і впевнено йдуть до своїх цілей. Гарвардський професор Рональд Фергюсон вирішив вивчити, як батьківський стиль виховання пов'язаний з успіхом дітей в майбутньому. 

Виявилося, що батьки успішних людей (наприклад, молодих політиків або генеральних директорів великих корпорацій) дотримуються приблизно одних і тих же батьківських стратегій, відіграють в житті своїх дітей вісім різних ролей.

Ми не знаємо, чи допоможуть вам результати цього дослідження виростити нового Ілона Маска або ще кого-небудь дуже успішного, але, здається, всі вісім ролей непогано описують, які функції виконують батьки на різних етапах життя своєї дитини.

1. Партнер з вивчення світу

Батьки відіграють цю роль, коли прагнуть заохотити свою дитину до навчання і вирішення різних завдань ще до того, як вона піде у школу. Фергюсон відзначає, що це найважливіша роль з восьми перерахованих. За його словами, діти, чиї батьки справилися з цією роллю, вміють зчитувати схвалення їх академічних успіхів вчителями або наставниками і отримують від цього задоволення.

2. Бортінженер

Батьки в цій ролі стежать за умовами, в яких розвивається їх дитина, перевіряє, щоб у неї було все необхідне, і втручається, коли щось йде не так. Ця функція відрізняється від того, що роблять «батьки-гелікоптери», які, згідно з Фергюсону, «так сильно залучені в життя своїх дітей, що не залишають їм можливості побудувати власні взаємини, навчитися відповідати за себе і усвідомити власні інтереси».

3. Наладчик

Ця роль трохи схожа на попередню. В ній батьки стежать за тим, що вони не пропускають жодної можливості зробити життя їхньої дитини краще, і навіть нестача ресурсів не здатна їм у цьому перешкодити. «Батьки можуть жити в злиднях, але якщо їм підвертається можливість, яка, на їхню думку, необхідна їх дитині для навчання або життя, вони в коржик розіб'ються, аби її отримати», – каже Фергюсон.

Читайте також Соблазнение жизнью, или Где рождается успех ребенка

4. Відкривач

Ця роль полягає в тому, щоб відкрити дитині якомога більше знань про світ. Батьки-відкривачі водять дітей у музеї, бібліотеки, галереї – в будь-які місця, які допоможуть їм розширити кругозір. Також вони знайомлять дітей з цікавими людьми, з яких їм захочеться брати приклад.

5. Філософ

За словами Фергюсона, це друга за значимістю роль, оскільки вона допомагає дітям знайти мету в житті. Батьки-філософи задають дітям складні питання і відповідають на будь-які питання дітей. При цьому вони ніколи не недооцінюють здібності дітей до пізнання світу і розуміння різних складних феноменів.

6. Рольова модель

Тут мова йде про класичне рольове моделювання, коли батьки особистим прикладом моделюють поведінку, яку вони очікують від своїх дітей. Батькам в цій ролі важливо змоделювати ті цінності, які у них в пріоритеті, і передати ці цінності своїм дітям. 

Читайте також 6 вредных родительских советов, которые отдаляют детей от успеха

7. Парламентер

Батьки-переговорники вчать дітей відстоювати свої погляди і інтереси, і робити це з повагою і з гідністю, особливо перед очима авторитетів.

8. GPS-навігатор

Фергюсон описує цю роль як «батьківський голос, який залишається в голові дитини після того, як він покинув рідну домівку, і допомагає йому справлятися з різними ситуаціями у дорослому житті».

Фергюсон переконаний, що найголовнішою батьківською якістю є бажання і настрій бути відмінними батьками своєї дитини, яка і повинна дати їм сили, достатні для того, щоб вправно жонглювати усіма цими ролями в процесі виховання.

Іншими словами, якщо ви маєте намір стати хорошими батьками своїй в майбутньому успішній дитині – то ви вже на вірному шляху.

Photo by Direct Media from StockSnap

Приєднуйтесь до нашої сторінки і групи у Фейсбуці, спільнот у Viber та Telegram

Поширити у соц. мережах: