Osvitanova.com.ua

Якщо ви навчите свою дитину бути ввічливою і уважною до оточуючих, це дозволить їй сформувати хороші манери. Така навичка принесе їй велику користь в майбутньому. Навчити дитину хорошої поведінки буде легше, якщо ви встановите правила хороших манер у різних ситуаціях. Правила зібрав childdevelop.

Розглянемо кілька рекомендацій, які допоможуть прищепити дитині хороші манери. Починайте з раннього віку – і з часом ви будете приємно здивовані.

Показуйте приклад гарної поведінки

Ви повинні демонструвати дитині приклад гарної поведінки вдома. Це може прозвучати банально, але ви завжди повинні пам'ятати, що діти наслідують своїх батьків. Почніть з самого основного.

Говоріть «будь ласка» і «спасибі» протягом дня. Говоріть це дітям. Говоріть це своєму чоловікові, продавцеві в магазині і всім, з ким спілкуєтеся. Переконайтеся, що дитина чує, як ви вимовляєте ці слова.

Заохочуйте дитину теж використовувати ці слова. Нагадуйте про це дитині, коли необхідно. Якщо дитина каже: «Дай мені...» або «Мені потрібно...» і чекає, що ви дасте їй той чи інший предмет, скажіть їй, щоб вона попросила ввічливо. Поясніть, що вона повинна використовувати такі слова, як «Будь ласка» і «Можна мені...?».

Всім подобається, коли їм дякують. Дякуйте дитині навіть за дрібниці, наприклад, за те, що вона передала сіль за обідом.

Проявляйте терпіння

Щоб дитина навчилася хороших манер, може знадобитися певний час. Зміни не відбуваються швидко, особливо, якщо при цьому змінюється щось звичне для дитини. Але якщо вносити зміни в м'якій формі і постійно поправляти дитину, коли вона робить щось неправильно, це дасть потрібний результат.

Можливо, вам доведеться витратити місяці на те, щоб домогтися змін. Але коли ви побачите, як всі члени сім'ї ввічливо розмовляють між собою, це може в цілому змінити атмосферу в сім'ї на краще. І до того ж поліпшить і ваші взаємини з чоловіком. Чоловіки і дружини відчувають позитивні емоції, коли їм дякують за те, що вони роблять для сім'ї (наприклад, готують смачну їжу або роблять роботу по дому).

Вчіть дитину вдячності

Прищепити дитині хороші манери – не те ж саме, що навчити її ввічливих фраз. Важливим елементом хороших манер є вдячність і повага.

Коли діти висловлюють свою подяку за те, що батьки роблять для них, вони:

відчувають себе краще; перестають сприймати те, що батьки роблять для них, як належне; розвивають емпатію, оскільки розуміють, що інші люди стараються заради них.

Якщо дитина не відчуває вдячності, вона росте егоїстичною і сприймає все, що у неї є, як належне. І навпаки, дитина, яка говорить «будь ласка» і «спасибі», часто справляє враження доброзичливої і турботливої людини. Обидві ці якості гідні захоплення.

Починайте якомога раніше

Починати вчити дитину хороших манер є сенс, коли їй виповниться рік і 6 місяців. Спочатку навчіть говорити «будь ласка» і «спасибі», коли це доречно. Це корисно, навіть якщо дитина ще не розуміє, чому потрібно бути ввічливим. Коли батьки демонструють хороші манери під час прийому їжі (наприклад, не ставлять лікті на стіл або говорять: «Передай, будь ласка, сіль»), діти починають робити так само.

Батьки можуть прищеплювати дитині хороші манери в ігровій формі. Ви можете використовувати для цього ляльки або м'які іграшки. Спробуйте зіграти в таку гру: дозвольте дитині зіграти роль тата чи мами, а самі побудьте неслухняною дитиною.

Продовжуйте вчити дитину хороших манер по мірі дорослішання

Старші діти повинні знати, що потрібно сказати, коли їм дарують подарунок, коли їх знайомлять з іншою людиною, коли вони піднімають слухавку телефону тощо.

Через певний час дитина звикне до правил поведінки в різних ситуаціях, і їх не потрібно буде нагадувати. У міру дорослішання дитина буде пам'ятати про правильні манери, і вам менше потрібно буде контролювати її.

Не забувайте хвалити дитину, коли вона без ваших підказок проявляє хороші манери. Дитина буде намагатися повторювати поведінку, за яку ви її хвалите.

{{read_more|Читайте також| 5852, 5850}}

Джерело фото pexels

Приєднуйтесь до нашої сторінки і групи у Фейсбуці, спільнот у Viber та Telegram

Поширити у соц. мережах: