Osvitanova.com.ua

На уроках географії та історії України кожен школяр вивчає багато різних відомостей про природні багатства, економіку та історію розвитку нашої держави. Однак шкільна програма не безмежна, тому не може охопити вивчення всіх цікавих фактів. Перед вами добірка з 11 мап, які відображають розмаїття і самобутність нашої країни від наурок 

1. Мапа України для дітей

Як зацікавити вивченням мап учнів молодших класів? Для цього можна запропонувати разом здійснити уявну мандрівку Україною. Використовуйте методі сторітелінгу до цього, покажіть відповідні анімації (наприклад, анімаційний серіал для дітей «Моя країна Україна»). 

 

2. Мапа визначних споруд України

Мапу було створено у 2015 році українською художницею-ілюстраторкою Марисею Рудською. Звісно, така мапа представляє не всі найвідоміші споруди України, але є прикладом оригінального підходу – поєднання картографування та художньої ілюстрації. Запропонуйте школярам, які вивчають культурне розмаїття України, визначити, які саме споруди зображені на мапі, а також чим вони відомі.

 

3. Україна вишивана

Вишиванка здавна була об'єднувальним символом українців. Орнамент на кожній вишиванці символічний. Наші предки за візерунками могли розпізнати, з яких країв її власник, якими є його статки та сімейний стан. Окрім того, вишиванку використовували як прикрасу й оберіг від недобрих думок, злих духів та заздрісних поглядів поганих людей. Тому здавна існувала традиція дарувати вишиванку новонародженим. У різних регіонах України, візерунки вишиванок різняться. Щоб об'єднати українців, громадські активісти з Тернопільщини ініціювали акцію «Україна моя вишивана», до якої долучилися представники усіх регіонів України. Вивчення мапи можна доповнити відео з нашої добірки 7 відео для дітей про вишиванку та віршами з добірки 22 вірші про вишиванку для дітей і дорослих.

 

4. Мапа писанок України

Як і створення вишиванок, виготовлення писанок є однією зі стародавніх об'єднувальних традицій українців. У кожному регіоні орнаменти і кольори, які обирали для писанкарства, відрізняються. Розкажіть школярам про Музей писанкового розпису, який знаходиться у Коломиї (Івано-Франківська область). Цікаво, що, крім величезної колекції писанок (понад 6 тис. експонатів), в музеї є найбільша у світі писанка. Її висота становить 13,5 м, діаметр –10 м. Вона є частиною будівлі музею. 

5. Найдавніша мапа України

Найдавніша мапа, знайдена на території України, зображена на уламку бивня мамонта. Її було знайдено у 1966 році під час розкопок на березі річки Росава біля села Межиріч Канівського району Черкаської області на місці стоянки мисливців на мамонтів доби пізнього палеоліту. Це найдавніша пам'ятка картографії на території України, створена приблизно 15–17 тис. років тому.

6. Мапа діалектів та говірок України

Діалект – місцевий різновид загальнонаціональної мови. Різноманітні говірки існують у кожній країні, вони підкреслюють місцевий колорит певного регіону та формують культурне розмаїття. Ця мапа може стати у пригоді на інтегрованому уроці географії та української мови.

 

7. Мапа міст, де народилися видатні митці та діячі України

На уроках української літератури й історії школярі вивчають біографії багатьох видатних діячів і талановитих митців. Навіть добре знаючи життєпис кожного, навряд чи школярам вдасться вмить визначити, хто з них родом з яких областей. У цьому допоможе цікава мапа, яку створили спеціалісти з Конгресу захисту української мови. Такі мапи-хмари ви можете створити разом з учнями скориставшись відповідними онлайн-сервісами.

8. Мапа областей України, які найбільше постраждали під час Голодомору

Голодомор – акт геноциду українського народу, пов’язаний зі створенням штучного масового голоду у 1932–1933 роках. Це страшна сторінка нашої історії! Від голоду в ці роки померло понад 3,9 млн осіб на території Української СРР та Кубані, переважна більшість населення була українцямиі.

 

 

9. Мапа з гербів та прапорів областей України

У 2015 році ця мапа увійшла до Книги рекордів України як вишиванка, до створення якої долучилась найбільша кількість людей. До її виготовлення доклали зусилля понад 6 тис. українців з усіх областей нашої країни. Наразі мапа розміром 1,5 х 2 м знаходиться у Верховній Раді. Кожне зображення на гербі є символічним та історично обумовленим. Такі мапи можуть бути цікавим інструментом для інтегрованих уроків географії та історії України.

 

10. Гастрономічна мапа України

Гастрономічний туризм – це вид туризму, пов'язаний із ознайомленням з особливостями кулінарних традицій та дегустацією національної кухні певної країни чи регіону. Така мапа допоможе розповісти про традиційні страви певних регіонів та проаналізувати, якими саме природними факторами вони обумовлені. Мапа може бути використана під час інтегрованого уроку трудового навчання та географії. В кращій якості завантажуйте тут.

11. Мапа автомобільних номерів

Як розпізнати за номерними знаками, з якого регіону приїхало авто? У цьому допоможе розібратися відповідна тематична мапа.

А яка мапа найбільше сподобалась вам? Додайте нотки творчості до роботи на уроках або запропонуйте вашим учням створити мапи поза межами шкільної програми. Дозвольте кожному розкритися і проявити креативність. Про інші прийоми візуалізації дивіться добірку 9 прийомів візуалізації для використання на уроці.

Дивіться також 18 мап світу, які нам не показували в школі. А даремно

Приєднуйтесь до нашої сторінки і групи у Фейсбуці, спільнот у Viber та Telegram

Поширити у соц. мережах: