Osvitanova.com.ua


 

Ксенія Черник, психотерапевтка, психоаналітик, спеціалістка в індивідуальній, груповій та сімейнії психотерапії склала інструкцію, як полюбити себе.

Як проявляється любов до себе

Давати собі необхідну увагу, турботу і підтримку. А в тих випадках, коли не виходить зробити це самостійно, можна попросити когось. Але не вимагати, а саме просити! І коли людина просить, вона готова як отримати бажане, так і прийняти відмову.

Займатися улюбленою справою. Тією, яку людина вважає корисною для себе та інших.

Бути щасливим/щасливою в особистому житті. Коли любиш себе, не будеш жити або зустрічатися з людиною, до якої не маєш справжніх почуттів, прирікаючи себе на муки.

Мати особистий вільний час. Людина, яка любить себе, обов’язково має вільний час, яким може розпоряджатися на свій розсуд. Зокрема просто відпочивати, нічого не роблячи.

Мати захоплення, хобі. Заняття, яке щиро подобається та дозволяє насичуватися приємними почуттями.

Стежити за собою. Бути уважним до свого фізичного і психічного здоров’я. Займатися профілактикою, а не тільки екстреним лікуванням.

Вміти говорити «ні». Відсутність цієї якості часто призводить до того, що людина робить щось проти своєї волі і бажання, тобто йдучи проти себе.

Дякувати собі. Людина, яка любить себе, не соромиться висловлювати подяку собі. Вона дякує собі за всі свої успіхи і досягнення, великі та дрібні, за кожен прожитий день, і це тільки додає їй упевненості й підвищує самооцінку.

Бути собою, навіть якщо це може для когось виглядати дивно. Краще бути дивним, ніж зручним.

Прояви псевдолюбові до себе

Якщо людина не знає інших проявів любові до себе, окрім матеріальних, це не любов. Так ніколи не відчуєш себе по-справжньому задоволеним/задоволеною. Нова покупка приносить радість на якусь мить, і чим більше таких покупок, тим менше відчуття. Тішити себе хорошими речами можна і потрібно, але це має бути лише складовою з різноманіття проявів любові до себе.

Кидати себе в небезпеку, виснажувати дієтами або перенавантаженням, піддавати невиправданому ризику − такі дії теж мають мало спільного зі справжньою любов’ю до себе.

Ще один прояв псевдолюбові − не брати відповідальність за те, що з нами відбувається, і думати, що всі обставини в житті складаються самі по собі, без нашої участі.

Що може заважати нам любити себе

Неможливо любити того, кого не знаєш. Тому для того, щоб зрозуміти, як любити себе, потрібно знати себе, цікавитися собою, іноді дивуватися новому знанню про себе, але приймати як належне − ставитися до себе так, як це робили б найбільш турботливі й ніжні батьки, які проявляють не жертовність, а продуктивність.

Критика і порівнювання себе з іншими також не дозволяє народитися любові до себе. Люблю − значить знаю і приймаю до кінця, без жодного винятку.

Як розвивати любов до себе

Усвідомлення проблеми нелюбові до себе − це перший крок на вірному шляху.

Щоб по-справжньому полюбити себе, потрібно повністю себе прийняти з усіма недоліками і перевагами. А ще припинити ставити завищені вимоги і засуджувати себе за дрібні промахи.

Іноді самостійно прийти до таких речей складно, тому що людині можуть заважати страхи, установки, негативні сценарії минулого. І тоді на допомогу може прийти психотерапія. Насправді відсутність любові до себе − один з найчастіших запитів на терапію.

Любов до себе − це не вроджений стан. Вона розвивається разом з людиною і залежить від того, наскільки це почуття виявлялася з боку батьків та як вони проявляли любов щодо себе. Відсутність позитивного досвіду впливає на те, що в дорослому житті просто забракне інструментів і знань, щоб проявляти це почуття до себе.

Існує безліч способів, які допомагають виявляти любов до себе, але для більшої ефективності потрібен індивідуальний підхід.

Що буде корисним абсолютно для всіх:

Періодично влаштовувати собі дні тиші, коли є достатньо часу, щоб зосередитися на своїх думках, відчути свої бажання. Навчитися щодня дякувати собі. Також варто вчитися помічати свої успіхи, навіть найменші, та щиро приймати компліменти від інших. Робити собі подарунки. Створити карту бажань і поступово їх реалізовувати. Починати свій день із приємних процедур для тіла. Займатися медитацією. Навести порядок у своєму домі, кімнаті: позбутися непотрібних речей, особливо тих, які викликають неприємні спогади. Висловлювати свою думку і позицію. Перестати хотіти подобатися всім і бути ідеальним.


Джерело фото pexels

{{read_more|Читайте також| 4548, 4461}}

Приєднуйтесь до нашої сторінки і групи у Фейсбуці, спільнот у Viber та Telegram

Поширити у соц. мережах: