Osvitanova.com.ua

Аналітичне мислення не те саме, що й критичне, хоча дехто не бачить різниці. Давайте розглянемо відмінності між цими інтеллектуальними процесами і визначимо інструменти, завдяки яким ми можемо розвинути аналітичні здібності в собі і в дітях.

Критичне мислення допомагає нам, зокрема, оцінювати, чи дійсно відбулась та чи інша подія, в якій мірі можна довіряти отриманій інформації, визначати корисність отриманої інформації. Іншими словами, критичне мислення допомагає нам сформувати свою думку або переконання з приводу тієї чи іншої інформації. Критичне мислення можна умовно назвати оціночним.

У свою чергу завдяки аналітичному мисленню ми розуміємо суть явищ та подій, причинно-наслідкових відносин, бачимо складові частини складної проблеми, можемо зробити порівняльний аналіз та обрати оптимальне рішення.

Ми використовуємо нашу здатність до аналітичного мислення, коли від нас вимагається розкласти об'ємну інформацію на окремі «шматочки» і, просуваючись крок за кроком, зрозуміти її суть і логіку. Аналітичне мислення умовно можна назвати раціональним, логічним.

Розвинені аналітичні здібності корисні нам як в повсякденному житті, так і в професійній діяльності. Оскільки вони допомагають нам відрізняти другорядне від головного, знаходити сильні та слабкі сторони життєвих ситуацій, виявляти можливості і обмеження, приймати рішення, опираючись на дані, проектувати свою дяльність відповідно до цілей тощо.

А от як же розвивати в собі та дітях ці здатності? Наприклад, через ігри.

Квест 

Чудова можливість провести час разом в колі сім'ї. І тут вже і батьки можуть розробити квест для дітей, чи діти для батьків. Наприклад, запропонувати розшукати свій подарунок на день народження.

Тут можете подивитися додатки-квести за сюжетами літературних творів. А за цим посиланням вчителі дізнаються як використати прийом «Квест» на уроці.

Шифри, логічні загадки, головоломки

Розгадування шифрів та переклад з однієї мови на іншу – чудовий тренажер аналітичного мислення. Той же кубік Рубіка для цього чудово підходить – за цим посиланням дивіться робочий алгоритм. А тут ви знайдете неординарні вправи на логіку  Всі діти і дорослі у захваті від циклу ігор "Двері" (Doors),  в якій для переходу на наступний рівень потрібно відгадати шифр до дверей.

Настільні ігри

Мова йде про ігри, в яких від гравців потрібно ретельне обдумування кожного свого наступного кроку з урахуванням дій інших учасників – шахи, шашки, ерудит, скребл та інші. В ці ігри також можна грати і в смартфоні.

Теорія ігор

Ці завдання підходять вже для більш дорослої публіки. Найвідоміша з таких ігор «Дилема в’язня», в якій гравці прагнуть одержати вигоду, співпрацюючи один з одним або зраджуючи. Як у всій теорії ігор передбачається, що гравець («в'язень») максимізує свій власний виграш, не піклуючись про вигоду інших.

А експеримент-гра «Ідеологічний тест Тьюринга» не тільки розважить гравців, але і послужить гідним тренажером для розвитку навичок аналізу позиції свого опонента. Для того щоб перемогти, першому учаснику дискусії треба уважно проаналізувати аргументацію свого опонента в суперечці і застосувати її в своїй промові так, щоб судді не здогадалися, хто автор цих аргументів – перший учасник або його опонент.

ТРВЗ-задачі

Задачі цього типу не мають однієї правильної відповіді. Ось приклад. 

Жила собі п'явка. Все, що було навколо неї було для неї їжею. А потім вона з'їла весь світ. Що це за п'явка?

Читайте також: 6 додатків для розвитку креативного мислення

Приєднуйтесь до нашої сторінки і групи у Фейсбуці, спільнот у Viber та Telegram

Поширити у соц. мережах: