Osvitanova.com.ua

Креативність необхідно та можна розвивати на будь-якому уроці! Naurok зібрав додатки, які можна використати під час вивчення найрізноманітніших дицисплін. Деякі з них будуть корисними у дистанційному навчанні, тоді як інші можна використовувати як елемент домашніх завдань чи під час звичайного уроку.

Впорядковуємо думки – «SimpleMind»

У вас є цікаві ідеї? Це чудово! Але цього замало. Щоб реалізувати будь-яку ідею, її необхідно розкласти на складові, і майндмеппінг – один із засобів вирішення проблеми. Мind-mapping – створення інтелект-карт, які є візуальним відображенням ваших ідей. 

Певно, ви вже вчили дітей малювати інтелект-карти на папері, і це дійсно цікаво, особливо якщо це командна робота. А тепер покажіть дітям, що вони можуть створити таку карту будь-коли та будь-де! Адже цікава ідея не чекатиме, поки ми вмостимося зручніше та розкладемо навколо олівці. Цікаву ідею треба обдумати одразу! 

Інтерфейс «SimpleMind» дозволяє створювати складні інтелект-карти, зберігати їх у різних форматах та ділитися з учнями, які можуть підключитися до розвитку думки і мозкового штурму. Безперечним плюсом додатку є можливість роботи оффлайн.

Випадкова історія – «Story Dice»

Шукати ідеї складно? А створювати історії ще складніше? Тоді чому б просто не довіритися долі? Наприклад, кінувши кубіки? «Story Dice» – це дев’ять електронних кубиків, на грані яких нанесено ряд піктограм, що позначають предмет, дію або символ. 

Загалом додаток має 108 варіантів зображень на кубиках, що разом дають 7 трильйонів можливих комбінацій. Саме так!Підкидаючи кубики, ви отримуєте випадковий набір дій і предметів, які можуть стати основою історії. Усе, що лишається – підключити фантазію, аби ув’язати частини готового сюжету.

Використовуйте додаток у якості генератора ідей під час написання творів та роботи над творчими завданнями. А ще це можете стати цікавою розминкою перед серйозним завданням. Просто запропонуйте дітям кинути кубіки, хвилинку подумати над історіє. та поділитися нею з усім класом.

Словам теж потрібен модний одяг – «Word swag»

Інколи навіть найцікавіші ідеї, вислови чи гасла чомусь зовсім не вражають підростаюче покоління. Чому? Тому що діти дивляться не лише на зміст, а й на оформлення. Так, інколи привабливий вигляд вирішує! Наскільки більш сучасними і привабливими стануть рядки з Шевченка, Лесі Українки або Франка, якщо додати до них сучасний дизайн, модерні шрифтами, або оформити у стилі інстаграму чи фейсбуку. 

Саме цим і займається «Word swag» – додаток, у якому можна дібрати ідеальне типографське оформлення для будь-якого вислову. Такий підхід зробить афоризми більш цікавими для дітей, зробивши їх схожими на цитати знаменитостей, за якими школярі стежать у соцмережах.

Персональне мобільне піаніно – «Magic Piano»

Додаток для уроків музики, що містить чимало як сучасних, так і класичних мелодій. «Magic Piano» перетворить смартфони учнів на піаніно, а це точно вразить учнів! Завдання дітей – імітувати гру на інструменті, торкаючися кульок, які у певній послідовності з'являтимуться на екрані. 

З цим додатком учні не лише навчаться грати пісні на віртуальному піаніно, але й можуть спробувати написати власну мелодію. Наймолодшим дітям «Magic Piano» допоможе розвинути дрібну моторику і музичний слух, а серед старших допоможе виявити майбутніх композиторів. Аналогічний додаток для створення музики «Music Maker Jam».

Віртуальна класна дошка – «RealtimeBoard»

Сервіс для самостійної або командної роботи – фактично класна онлайн-дошка, ніби створена для розвитку візуального мислення. Додаток пропонує обрати кілька варіантів для роботи, серед яких режим ментальної мапи, покрокового планування, канбан та інші. Перейшовши в один із режимів, ви можете разом із класом малювати схеми, писати зауваження, клеїти стікери та спілкуватись одне з одним.

Результати роботи можна експортувати у файли різних форматів. У безкоштовної версії є певні обмеження, втім, для самостійної чи класної роботи вони не критичні. Зареєструвавшися через соцмережу або гугл акаунт, ви без жодних перешкод миттєво приступаєте до роботи.

Програмуємо власну комп’ютерну гру – «Tynker»

Один із найкращих додатків, що навчить дітей програмуванню. Нудно не буде, адже діти мають створити власну комп’ютерну гру, примушуючи персонажів рухатись або виконувати певні дії.

Процес програмування відображений у вигляді нашарування кольорових рамок з командами, які трохи схожі на цеглинки LEGO. «Tynker» має розділи для:

дітей 5-7 років – введення у програмування, розв'язання простих логічних задач, створення елементарних програм; школярів 7-13 років – створення ігор, вивчення STEM предметів, дизайн модів для Майнкрафт, контролювання роботів та дронів; учнів, які старші 13 років – повноцінне кодування, JavaScript та Python, веб розробка з HTML, CSS, вивчення структури даних та ін.

Основні напрямки, у яких працює програма: контролювання іграшок і роботів, створення додатків, моди для Майнкрафту, створенні ігор, вебсайтів, вивчення мов програмування.

Варто пам’ятати, що технології допомагають та будуть корисними тільки тоді, коли ми контролюємо їх а не навпаки. Але вони точно можуть допомогти нам розвинути креативне мислення!

Приєднуйтесь до нашої сторінки і групи у Фейсбуці, спільнот у Viber та Telegram

Поширити у соц. мережах: