Osvitanova.com.ua

У твоїх навушниках лунає остання пісня Моргенштерна чи вже давно відомий Eminem. А як щодо аудіокниг? Дорогою до університету чи на роботу, у громадському транспорті, під час приготування їжі чи ранкової пробіжки – ти можеш слухати їх усюди, але виникає запитання «А де?».Далі добірка ресурсів з аудіокнижками.

Онлайн-бібліотека «Слухай»

Це перша безплатна онлайн-бібліотека аудіокниг українською мовою. На платформі можна знайти понад 100 творів прози і поезії тільки українського авторства. Тут знайдуться і завжди актуальні повісті Валер’яна Підмогильного та Панаса Мирного, і поезія Івана Франка та Ліни Костенко, і прозові твори сучасних українських письменників. Озвучують відомі теле- і радіоведучі, музиканти, актори театру та кіно: Валерій Харчишин, Даша Астаф’єва, Павло Зібров, Євген Галич та багато інших. До речі, наша літературна редакторка також долучилася до цього проєкту.

Плюси: безплатний доступ та зручний і зрозумілий інтерфейс.
Мінуси: вибір обмежений здебільшого літературою класиків, але в цьому й родзинка цієї інтернет-бібліотеки.

Додаток АБУК

Сучасна проза, мотивація і саморозвиток, психологія, бізнес та навіть еротика. У цій аудіобібліотеці знайдеться щось цікаве навіть для найзатятішого книгомана. Також цей додаток стане в пригоді абітурієнтам, адже проєкт АБУК випустив аудіоверсію хрестоматії для підготовки до ЗНО з української літератури, упорядкованої Олександром Авраменком.

Сучасний і яскравий інтерфейс роблять користування додатком ще приємнішим. До кожної книжки є можливість прослухати уривок перед покупкою, почитати анотацію та відгуки, щоб не помилитися у виборі.

Плюси: доступний для завантаження на Android та iOS, додаток безплатний (платиш тільки тоді, коли купуєш книжки), можна завантажити книжки і слухати офлайн.
Мінуси: за кожну книжку платиш окремо – немає можливості оформити підписку.

Платформа «АудіоКниги українською»

Обожнюєш літературу сучасних зарубіжних письменників? У цій аудіобібліотеці вона доступна українською та ще й у вільному доступі. Можеш спокійно вмикати аудіокниги навіть своїй молодшій сестрі чи брату, адже книжки тут не тільки для дорослих, а й для дітей. На платформі знайдуться книжки будь-якого жанру: детективи, драми, романи, пригоди, жахи, фантастика та інші.

Плюси: великий вибір книжок і можливість залишити відгук.
Мінуси: на платформі багато реклами і не надто комфортний інтерфейс.

Онлайн-бібліотека «Ліхтар»

Перша онлайн-бібліотека для людей з вадами зору. Ця платформа адаптована для людей, які повністю втратили зір, або й для частково незрячих. Інтерфейс повністю підлаштований для цієї аудиторії – кожен твій крок на сайті озвучується, тому, коли натискатимеш на текст чи переходитимеш на іншу сторінку, ти одразу почуєш аудіо.

Однак платформою може користуватися кожен охочий. Окрім художньої та дитячої літератури, у бібліотеці можна знайти начальні посібники з англійської для дітей, прослуховувати радіо чи просто ввімкнути музику.

Плюси: соціально-важливий проєкт, який допомагає інклюзивним людям.
Мінуси: невеликий вибір жанрів.

Lingart – живі книжки

Наразі це стартап, який перебуває в розробці. Команда ідейників зараз активно працює над створенням нових аудіокниг, тому на сайті можна знайти лишень 3 записи і тільки англійською мовою.

Основна ідея цієї платформи полягає в синхронізації тексту з аудіо. Якщо в громадському транспорті тобі зручніше слухати книжки, а лежачи в ліжку вдома – читати, тоді ти зможеш робити це без особливих труднощів, використовуючи платформу Lingart. Також буде можливість одну й ту саму книжку слухати як українською, так і англійською.

Плюси: синхронізація тексту з аудіо.
Мінуси: ще немає аудіокниг для прослуховування українською мовою.

Аудіокниги давно стали частиною нашого життя, тому, якщо вже давно відкладаєш друковану книжку на потім, можливо, саме час почати її слухати? Вимикай музику в навушниках і вмикай українське – тепер прогулянка в парку може стати ще кориснішою для тебе.

Приєднуйтесь до нашої сторінки і групи у Фейсбуці, спільнот у Viber та Telegram

 

Поширити у соц. мережах: