Osvitanova.com.ua

Як емпатія впливає на професійну та інші сфери життя людини та чому ще змалечку потрібно розвивати цю навичку XXI століття, поділилася практичний психолог в Креативній Міжнародній Дитячій Школі (КМДШ) Наталія Мудрик.

Співчуваючи іншій людині, яка відчуває біль, ми також можемо його відчути на біологічному рівні. Цей факт було виявлено під час наукового експерименту Маркуса Рютгена та інших зарубіжних науковців під час проведення МРТ. Результати засвідчили, що чим сильніше людина співчуває іншому, тим сильніше в її мозку активуються ті ділянки, які зазвичай активно працюють під впливом власного болю. 

Саме тому емпатійні люди проявляють чуйність, розпізнаючи актуальні проблеми суспільства або груп населення і знаходять їх вирішення. 

Є така індійська приказка  «Не засуджуй людину, поки не проходиш дві весни в її мокасинах». Це глибока думка, висловлена простими словами про те, що лише коли по справжньому відчуєш іншого, зрозумієш його потреби і болі, радощі та смутки, тоді зможеш осягнути, оцінити і прийняти.

Американський психолог Карл Роджерс зазначав, що «бути в стані емпатії означає сприймати внутрішній світ іншої людини точно, зі збереженням емоційних і смислових відтінків. Як нібито стаєш цим іншим, але без втрати відчуття «як нібито». 

Чому треба вчити емпатії з дитинства і як ця навичка допомагає в житті

Вміння розуміти людину та ставити себе на її місце дозволяє не лише розвинути успішні стосунки, а й уникнути неконтрольованих емоційних проявів, потрапляння в емоційні бурі. Емпатія, як один із компонентів розвиненого емоційного інтелекту, допомагає нам вибудувати внутрішній стрижень, що допомагає нам у складні часи випробувань та стресів.

Відомо, що діти з високим рівнем емпатії схильні заступатися навіть за тих, хто не належить до компанії їх друзів. Таким чином, діти сприяють зменшенню булінгу (цькування) в школах і на вулицях.  Емпати значно менше конфліктують з людьми, адже вміють розуміти їх почуття та страхи. Можуть передбачити проблемну ситуацію наперед і уникнути або ж змінити її. Досвід підтримки інших та захисту слабких допомагає дітям у формуванні здорової стійкої самооцінки. Високий рівень емпатії сприяє успіху, коли дитина стає дорослою. Це стосується, в першу чергу особистого життя. Адже емпатія допомагає вибудовувати відносини з друзями, створювати сім'ю і виховувати дітей. Люди легко сприймають і розуміють почуття інших, тому досягають більших успіхів у роботі. Вони краще розуміють потреби інших людей, їх приховані мотиви. Вони здатні до ефективних переговорів, співпраці, добре працюють в команді. Здатні будувати комунікацію ефективно, мотивувати і переконувати інших, бути лідерами та хорошими друзями.

Читайте також: Добірка освітніх коміксів для дітей українською

Як розвинути емпатію в дітях

Для нас, дорослих, важливо пам’ятати, що емпатія не є незмінною рисою, її можна і потрібно розвивати. Для цього важливо:

Подавати дітям приклад турботи і співчуття. Говорити про те, як ви співчуваєте іншим людям, ділитися власними радощами і переживаннями. Заохочувати до усвідомленої емпатійної поведінки, підкреслюючи, що вже тривалий час дитина поводить себе, як турботлива і співчутлива людина. Підтримувати дітей у прагненні до співпраці, нехай вчаться робити щось не лише для інших, а й разом з іншими. Пояснювати дітям, що усі люди різні і в кожного можна підмітити щось спільне та щось відмінне. Тим ми всі й цікаві та цінні.

На заняттях «Я-особистість» у школі КМДШ ми постійно використовуємо практики для розвитку емпатії. Ось декілька з них: 

усвідомлення та розуміння власних почуттів та емоцій. В цьому вам допоможе практика уважності та усвідомленості Mindfulness. уміння слухати і чути свого співрозмовника. Під час розмови з дитиною використовуйте принцип активного слухання, це буде хорошим прикладом побудови діалогу. Практикуйте рефлексію дня, під час якої кожен поділиться подіями, враженнями за день. спостережливість, адже міміка, жести, тон голосу допоможуть визначити, що дитина зараз відчуває, в якому стані перебуває. І дітям, і дорослим можна виконувати таку вправу: покласти на стіл 7-10 предметів та спробувати протягом десяти секунд їх запам’ятати, а потім якомога точніше їх описати. З часом кількість предметів можна збільшувати. Також корисно перед сном пригадувати та описувати усі гарні моменти, завдання, проєкти та предмети, з якими працювали протягом дня. Дуже важливо вчитися помічати приємні деталі. вміння дивитися на світ очима іншого. Пам’ятаєте про «поносити чужі мокасини»? Важливо приміряти на себе почуття іншого, ніби він і є ви. Тут важливо читати літературу, переглядати фільми, проживаючи різний досвід разом з головним героєм. Важливим буде обговорення з дитиною сюжету та подій після перегляду або читання. 

Читай також П'ять ідей для створення фотозони для дитячого проекту

Приєднуйтесь до нашої сторінки і групи у Фейсбуці, спільнот у Viber та Telegram

 

Поширити у соц. мережах: