Osvitanova.com.ua

Ми вже писали, що карантин змінив усі сфери нашого життя і воно більше ніколи не буде колишнім. Ці зміни торкнулися і процесу трудової діяльності та працевлаштування. Прогнозується, що під час пошуку роботи не вдасться уникнути запитань про пандемію та вашої пристосованості до хвиль хвороби. І хоч ніхто поки не буде вимагати від вас паспорта здоров’я, все ж дещо у процесі працевлаштування зміниться. Ми зібрали прогнози, якою буде майбутня співбесіда та на які питання слід готувати відповіді.

Як зміниться співбесіда?

Представники рекрутингових агентств переконані, що формат онлайн-співбесіди буде актуальним і після повного завершення карантину. Роботодавці та пошукачі оцінили переваги такого інтерв’ю: онлайн-співбесіда економить час та не потребує додаткових витрат. До того ж компанії можуть почати практикувати прийом на роботу працівників з інших міст, де менша ринкова зарплата або є кращі вузькогалузеві спеціалісти. А у таких випадках онлайн-співбесіда – найкраще рішення.

Утім, залишаться кандидати, для яких живе інтерв’ю не можна буде замінити віртуальним. Але їх відсоток буде невеликим і, можливо, реальну співбесіду залишать лише як кінцевий етап працевлаштування і її проходитимуть лише декілька кандидатів із сотні. Для співбесіди в офісі роботодавець може вимагати у кандидата дотримання певних правил безпеки, поцікавитися його здоров’ям або, навіть, вимірювати температуру.

До яких запитань варто бути готовим?

Скоріш за все, рекрутер вам поставить запитання, які допоможуть дізнатися, як ви пристосувалися до нових умов роботи, як реагуєте на стрес, як будете поводитися за нових спалахів епідемії. Експерти прогнозують, що можна буде почути наведені нижче питання та краще підготувати на них відповіді.

«Що ви дізналися про себе під час пандемії та карантину?»

Це варіація популярного запитання від HR-фахівця: «Розкажіть про себе». Тільки має воно на меті дізнатися рівень вашого емоційного інтелекту та зрозуміти, як ви керуєте своїми емоціями під час кризових подій. Також інформація про те, як кандидат справився з карантином, допоможе отримати уявлення про його стійкість, мотивацію та ставлення до роботи.

«Чи готові ви працювати в офісі?»

Так, багато працівників переглянули свої погляди на офісну роботу та хочуть перейти у віддалений формат. Проте, згідно з опитуванням robota.ua, 80% українських компаній не планують переводити весь штат на дистанційну роботу. Тому під час пошуку нових співробітників, роботодавці будуть цікавитися, чи готовий кандидат працювати в офісі або з’являтися там час від часу. Отже, вам потрібно вже зараз розставити для себе пріоритети та визначити, у якому форматі ви бажаєте працювати у найближчому майбутньому.

«Чи можете ви працювати з дому?»

Разом з тим деякі компанії навпаки хочуть перевести більшу частину своїх співробітників на дистанційну роботу. А для цього у них мають бути навички самоконтролю, бажання, технічне забезпечення та інші фактори, що важливі для конкретного роботодавця. Тому рекрутер може поцікавитись про успіхи вашої віддаленої роботи, дізнатися, які у вас є для неї ресурси та, навіть, чи облаштували ви спеціальне робоче місце.

«Як ви проводите свій вільний час?»

Це запитання роботодавець може поставити, щоб дізнатися, наскільки ви активний і як використали часовий ресурс, який зненацька з’явився під час карантину. Тут корисно згадати ті онлайн-курси, які ви пройшли, аби покращити свої професійні навички, або волонтерську діяльність. Можна також розказати про хобі, особливо, якщо воно тотожне вашій професії.

Запитання до роботодавця

На співбесіді роботодавець завжди чекає запитань від пошукача і після закінчення карантину список того, що вас цікавить варто поповнити. Запитайте роботодавця, яких правил безпеки він дотримується в офісі, як організована віддалена робота, чи (як) піклується він про працівників, які захворіли на коронавірус. Також можете поцікавитися, як проходить адаптація та навчання нових співробітників у віддаленому режимі та яких результатів чекають від новачків у перших декілька тижнів.

Поширити у соц. мережах: