Osvitanova.com.ua

Хто може звернутися за допомогою?

Усі незайняті особи, які хочуть працювати, а також зайняті особи, які думають над тим, щоб змінити роботу (сумісництво чи у вільний від навчання час) мають право звернутися до ДСЗ, яка посприяє у працевлаштуванні.

Реєструють безробітних в ЦЗ незалежно від того, де вони зареєстровані чи фактично перебувають.

Попри карантин та всі обмежувальні заходи, ДСЗ працює у штатному режимі (оскільки відноситься до системи державних установ).

Якщо враховувати рішення, які прийняті Урядом, зокрема Постанову, в карантинний період особистий прийом безробітних у ЦЗ максимально обмежений. А тому: всі консультації (особам, які шукають роботу/зареєстрованим безробітним), пов’язані з тим, щоб отримати соціальні послуги та матеріальне забезпечення, повинні надаватися дистанційно.

Щодо інформування відвідувачів ДСЗ, то воно проводиться онлайн через офіційний сайт, за допомогою верифікованої Facebook-сторінки ДСЗ, «Освітнього порталу ДСЗ» та платформи «Профорієнтація та розвиток кар’єри».

Реєстрація безробітних

ДСЗ в карантинний період дещо спростила процедуру, за якою потрібно подавати документи. Безробітному необхідно:

розпочати із заповнення заяви про присвоєння статусу «безробітний»; заповнити заяву про призначення допомоги.

Подати документи можна:

надіславши на e-mail ЦЗ – туди, куди безробітному зручніше звертатися (як варіант, можна самому взятися за написання/завантаження, роздрукування, заповнення заяви, а потім – сфотографувати/відсканувати та надіслати документ); також можна заяви, які заповнені самим безробітним, принести у скриню для кореспонденції, яка знаходиться у ЦЗ.

Кар’єрний радник повинен зв’язатися з особою телефоном, щоб уточнити потрібну інформацію (якщо це потрібно).

Виплати допомоги

В карантинний період виплата допомоги, пов’язаної з безробіттям, повинна здійснюватися таким чином, щоб громадяни особисто не відвідували ЦЗ, якщо вони підтвердили (телефоном/за допомогою електронних засобів) те, що хочуть зберегти статус «безробітний».

Наголошуємо на тому, що під час карантину такий статус присвоюється особі з першого дня, коли подається заява. Виплата допомоги повинна призначатися також з першого дня реєстрації. Виплачується допомога через банк.

Розміри грошової допомоги

Сума допомоги повинна розраховуватися для кожного безробітного окремо.

Звертається увага на страховий стаж особи та розмір зарплати в крайнього працедавця. Виплати допомоги залежать від того, скільки триває безробіття у відсотках до визначеного розміру (ст. 23 Закону).

Максимальний розмір допомоги не повинен бути вищим чотирикратного розміру прожиткового мінімуму для громадян, які працюють (8 408 грн).

Сума мінімальної допомоги, яка має виплачуватися застрахованим громадянам з урахуванням зарплати та страхового стажу – 1 800 грн, а громадянам, виплати яким призначалися без урахування зарплати та страхового стажу в карантинний період, збільшили з 650 грн до 1000 грн.

Дане підвищення передбачене Постановою, яку застосовують з початку введення карантину та яка діятиме ще 30 днів після його завершення.

Хто отримає мінімальну допомогу:

громадяни, які протягом року, що передував реєстрації в ДСЗ, мають страховий стаж менше ніж 6 місяців або звільнені крайнім роботодавцем з негативних причин (прогули тощо); громадяни, які закінчили/припинили навчатися у середньому та ВНЗ, звільнені зі строкової військової служби і яким потрібно сприяти у пошуках першої роботи; внутрішньо переміщені громадяни, якщо вони документами не в змозі підтвердити періоди власної роботи.

Тривалість виплат

Загалом виплати допомоги не повинні тривати понад 360 к.д., а для тих, кому до пенсії залишилося два роки – 720 днів.

До речі, для громадян, які під час карантину звільнилися за власним бажанням, не мають застосовувати вимоги, які стосуються зменшення періоду виплати допомоги терміном до 90 днів.

Отже, безробітні, які звільнилися з крайнього місця роботи починаючи з 12.03.2020 р. за власним бажанням та стали на облік в ДСЗ, повинні отримувати допомогу з дня отримання статусу «безробітний». Водночас у сумі тривалість виплат допомоги таким громадянам не повинна бути більше 270 к.д.

Чи передбачена допомога тим, хто трудився неофіційно?

Якщо особі не виповнилося 35 років і страхового стажу в неї немає, оскільки, наприклад, працювала вона не оформляючи трудові відносин, то їй повинна бути призначена допомога як такій, що працевлаштовується на перше робоче місце, у мінімальному розмірі строком на 180 к.д.

Якщо ж особа віком 35+ і страховий стаж в неї відсутній, тобто до цього віку працювала неофіційно, то така особа не має права на виплату допомоги по безробіттю.

Матеріал підготовлений за підтримки Відділу комунікацій Державного центру зайнятості

Поширити у соц. мережах: