Osvitanova.com.ua

Поговоримо про популярні серед дітей соціальні мережі.

Поки ми сидимо на Фейсбуці, наші учні обирають інші соціальні мережі для спілкування та самовираження. Які вони, які переваги мають, у чому їхні недоліки та, можливо, небезпеки? Давайте розбиратися разом!

TikTok

Одна з найпопулярніших соцмереж серед підлітків з усього світу. А почалося все у 2016 році в Китаї, коли там запустили соцмережу Douyin. Сервіс швидко став популярним, тож ним зацікавилися і користувачі з інших країн. Тому вже на початку 2017 року з’явився TikTok. Спочатку він був просто майданчиком для публікації ліпсінк-роликів, тобто коротеньких відео, де користувачі виконують відому пісню під фонограму, намагаючися при цьому ідеально потрапляти губами у текст. 

Звісно, контент еволюціонував, і згодом неабияку популярність завоювали челенджі – користувачі отримують певне завдання, мають виконати його та зафільмувати процес. TikTok регулярно пропонує нові ідеї, тож веселощі не закінчуються. А ще дуже популярні так звані «парні відео», на яких один учасник повторює рухи та дії іншого.

Загалом мета сервісу – розваги. Тож не дивно, що і аудиторія TikTok молода. Чим цікавий дітям? Тим, що популярним тут може стати кожен (немає потреби ані накручувати лайки, ані витрачати гроші), головне вигадати щось цікаве та незвичайне.

У чому небезпека? 

Відвертий контент. У більшості випадків усе обмежується відео з танцями дівчат у спідньому, але інколи трапляються ролики із відверто сексуальним змістом.  Небезпечні челенджі. Деякі челенджі вимагають від учасників екстремальних вчинків, які можуть призвести до травмування.  Серед зареєстрованих користувачів є педофіли. Дехто з них лише переглядає відверті відео, а дехто вступає у переписку з дитиною та намагається увійти у довіру. Імовірність булінгу. Добре, якщо відео, які викладає дитина, дійсно непогані та веселі. Погано, якщо хтось із користувачів вирішить інакше. Один жорстокий жарт перетвориться на декілька, а від цього лише один крок до цькування.

Snapchat

Якщо розбиратися детально, то це не стільки соцмережа, скільки додаток для обміну світлинами та відео. Чому ж він став неймовірно популярним? Усе просто, Snapchat має свою унікальну фішку: після того, як ви подивилися фото чи відео, воно видаляється, зберегти його собі неможливо. Тобто користувачі можуть сміливо обмінюватися навіть найоригінальнішими, найсміливішими та навіть найдивнішими фото. Саме це і приваблює молоду аудиторію, яка прагне особистого простору.

Ви скажете, що хтось може зробити скріншот екрану під час перегляду фото? Так, але програма попередить вас про це і ви знатимете, що надалі з цим користувачем краще не спілкуватися. А ще Snapchat випускає купу фільтрів, які можуть зробити світлини незвичайними та веселими, а щоб було ще цікавіше – можете намалювати щось просто на фото. 

Тут діти не бояться бути такими, якими вони є. А ще тут складна система рейтингу профіля: точної інформації як його підвищити, немає. Зрозуміло лише одне – потрібно чаще заходити у додаток та надсидати більше фото.

У чому небезпека?

Контент одразу зникає. Так, фішка мережі є небезпечною. Це справжній Клондайк для зловмисників та шахраїв, адже вони можуть бути впевненими у тому, що їхні дії буде дуже складно довести. Функція Snap Map. Вона дозволяє віртуальним друзям користувача бачити його точне місцезнаходження. Обмін відвертими фото. Набагато легше переконати дитину зробити інтимне селфі, якщо вона впевнена, що воно одразу зникне.

Instagram

Одна з найвідоміших та найзатребуваніших соцмереж, до якої долучилися не тільки діти і їхні батьки, а також учителі. Instagram було створено як додаток для обміну світлинами. Усе просто: зробив фото й одразу завантажив, показав усім, хто хотів бачити. А щоб фото та відео були красивішими, їх можна обробити за допомогою унікальних фільтрів. 

Поява Instagram ознаменувала початок нової епохи: тепер усі охочі можуть фактично транслювати своє життя у мережу у режимі нон-стоп. Також тут можна знайти сотні акаунтів, які можуть бути вам цікавими, і одразу підписатися на улюблених зірок. 

Чим приваблює дітей Instagram? Яскравістю. Тут стільки акаунтів, що демонструють ідеальне життя ідеальних людей, стільки красивих світлин, стільки неймовірних історій... Як не долучитися та не спробувати стати популярними? Адже декому з блогерів це вдалося. 

У чому небезпека?

Ідеальне життя. Якщо подивитися чужі акаунти, то може здатися, що життя у всіх навколо чудове та веселе, і лише у тебе проблеми. Це може засмутити і дорослу людину, що вже казати про дитину. Гонитва за лайками. Чим більше у тебе лайків та підписників – тим ти популярніший. А як отримати лайк, якщо навколо стільки конкурентів? Наприклад, постити екстремальний контент.  Серед зареєстрованих користувачів є педофіли. І вони можуть починати спілкування, маскуючись під підлітків та створюючи фейкові профілі. 

Likee

Цей додаток дуже схожий на TikTok: користувачі також можуть записувати відео. Звісно, звичайне відео навряд зацікавить велику аудиторію, тому у нього можна додати музику, анімовані стікери, ефекти та навіть трохи «погратися» з зовнішністю. Відео з'являються у стрічках друзів та у загальній стрічці, а інші користувачі можуть їх коментувати та лайкати, чи навіть створювати відео-реакції. Також Likee має функцію трансляції у прямому ефірі. 

У чому небезпека?

Гонитва за популярністю. Інколи діти, які бажають отримати більше лайків, можуть публікувати відео, які краще було б нікому не бачити.  Овершеринг (публікація даних про себе). Наприклад, відео з квартири, на якому вказані геодані, може стати непоганою наводкою для зловмисників. Відвертий контент. Дехто з користувачів активно постить відверті чи екстремальні відео, а інші охоче повторюють за ними. Шок-контент. Як не дивно, але серед підлітків дуже популярні відео суїцидального змісту. А ще – ролики, на яких когось ображають. Їх перегляд неприємний навіть дорослій людині, що ж вони можуть зробити з дитячою психікою?

І кожна з цих соціальних мереж потенційно є джерелом кібербулінгу. І саме для того, щоб його попередити, ми маємо знати, чим захоплюються сучасні підлітки, яким соцмережам надають перевагу та що у них постять. І тоді ми зможемо говорити однією мовою!

Поширити у соц. мережах: