Osvitanova.com.ua

Використовуємо комікси на уроках.

Як можна урізноманітнити заняття? Створювати завдання, враховуючи захоплення вашої цільової аудиторії! Як щодо коміксів? Вони вже стали невід'ємною частиною культури, а діти з захопленням стежать за цілими «віртуальними всесвітами» (DC і Marvel). Уроки з використанням коміксів – освітній тренд, який точно сподобається вашим вихованцям!

Чим корисні комікси? 

Полегшують розуміння навіть дуже складних тем. Візуалізація (більшу частину інформації людина сприймає очима: навіть якщо дитина відволіклася чи замислилася, то зможе зрозуміти суть теми, поглянувши на зображення). Мають захопливий сюжет. Підходять для повторення матеріалу. Розвивають логіку та творче мислення дітей.

Рекомендації щодо використання коміксів на уроках:

Якщо ви створюєте комікс уперше, то спочатку розробіть детальний сюжет. Якщо маєте натхнення та досвід, можете спробувати зімпровізувати. Проводьте заняття такого формату НЕ частіше 1 разу на тиждень. Періодично обговорюйте з дітьми сюжети, які презентували на попередніх заняттях із використанням коміксів. Наприкінці заняття учням варто поставити декілька запитань за змістом коміксів. А щоб звичайне опитування зробити трішки веселішим, можете проводити його у форматі гри: кидайте учням м’який м’яч та ставте запитання. Це розважить школярів та підвищить їхній рівень сприйняття інформації. 

Приклади використання коміксів на заняттях

Математика. Візуалізувати математичні закони і закономірності, а потім довести теорему – все це можна подати у вигляді коміксу. Наприклад, покажіть діалог учня/учениці з видатними математиками, які пояснюють складні для розуміння теми.

Українська мова. У вигляді коміксів можна візуалізувати крилаті вирази та фразеологізми, навіть синтаксичні правила, правопис префіксів чи складних слів! Можна показати історію героя, який допомагає іншим позбутися вживання калькованих слів. Ще можна роздрукувати комікс, а потім розрізати зображення та попросити школярів розставити частини у правильній послідовності, щоб вийшла логічно побудована історія. Або ж створити комікси з пропущеними словами, які діти мають відновити.

Географія. Заняття чудово доповнять комікси у стилі популярного українського телепроєкту «Світ навиворіт», де герої розповідатимуть цікаві факти про різні країни. Ще можна створити комікси, де діти розпитують видатних географів про те, як їм вдалося відкрити ту чи іншу країну, або дізнаються лайфхаки запам'ятовування назв країн зі столицями. 

Англійська мова. За допомогою коміксу можна розповісти захоплюючу історію вічних суперечок між містером Інфінітивом та містером Герундієм. Ще можна створити комікс із новою лексикою чи репліками, де використано граматичні правила. На сайті Grammarman є комікс про супергероя, який бореться з помилками у правописі слів чи побудові речень, неправильним використанням артиклів тощо.

Фізика. Можна створити комікс, у якому герої мультфільму «Фіксики» обговорюватимуть сенс та практичне значення фізичних процесів. Ще буде доречно продемонструвати поетапне виконання лабораторної роботи, чи бесіду кількох фізиків, які розповідають про свої досягнення у науці.

Біологія. Ви можете створити комікс про фотосинтез рослин. А ще цікаво виглядатиме діалог кількох внутрішних органів людини, які розповідатимууть про свої функції. Можна створити історію про те, як сперечаються між собою однодольні та дводольні рослини (одноклітинні та багатоклітинні організми), намагаючися визначити, хто з них кращий. 

Історія. Здивуйте учнів: створіть комікс, головними героями якого будуть видатні особистості – мандрівники, письменники, художники або політики. Обраний герой може стати учасником певних історичних подій. Діти можуть прочитати комікс та дати відповіді на завчасно підготовлені запитання вчителя. 

Корисні сервіси для створення коміксів:

https://www.makebeliefscomix.com/   https://www.canva.com/uk_ua/stvoryty/komiksy/  https://app.pixton.com/#/edu 

Комікс – це не просто розваги, вони можуть перетворитися на повноцінний дидактичний матеріал та наочно продемонструвати складні приклади. Ми показали лише невелику частину того, як можна використовувати комікси на уроках, але їхні можливості значно ширші. Генеруйте неймовірні ідеї та дивуйте своїх вихованців новим форматом занять! 

Поширити у соц. мережах: