Osvitanova.com.ua

Часто в практиці профорієнтації виникає запит від батьків: мій син (донька) бачать себе музикантами (акторками і т. д.), а ми вважаємо, що все це несерйозно. Ось робототехніка, IT-сфера це майбутнє. Допоможи нам його (її) надоумити...

Усвідомлений вибір означає, що ми беремо на себе відповідальність за прийняте рішення і його наслідки. Безумовно, це виклик для кожного з батьків, раптом усвідомити, що дитина може мати власну думку.

Так що ж робити в такій ситуації? Як експерт з профорієнтації маю 5 порад.

1. ПОДИВІТЬСЯ НА СИТУАЦІЮ ОЧИМА ДИТИНИ

Звичайно, це буде зовсім непросто. Кожне покоління унікальне, але чомусь ми все одно схожі один на одного. Тому постарайтеся врахувати всі фактори. В який час живе ваша дитина? Спробуйте розібратися в мотивах і почуттях, які керують нею у момент прийняття того чи іншого рішення.

2. ЗВЕРНІТЬСЯ ДО ОСОБИСТОГО  ДОСВІДУ

Подивіться на ваш набутий досвід і дайте собі чесну відповідь: «Чи є ваш власний досвід унікальним і цінним»? У батьків завжди буде бажання вберегти своє чадо від необдуманих вчинків, але, на жаль, зробити це не завжди можливо. Ми вчимося насамперед на власному досвіді.

3. ПОДІЛІТЬСЯ СВОЇМ ДОСВІДОМ

Якщо ваш підліток буде вам говорити, що ви ніколи не були в такій ситуації, як він, поділіться з ним своїм досвідом. Але робіть це без тиску власним авторитетом. Покажіть, що думка вашої дитини є для вас важливою. Повідомте про свої побоювання. Але залиште можливість прийняття остаточного рішення за дитиною.

Читайте також Кто такой навигатор, или 5 способов помочь ребенку с самоопределением

4. ОБГОВОРІТЬ МОЖЛИВІ ВИГОДИ І РИЗИКИ

Наполегливо рекомендую разом з дитиною обговорити можливі ризики і вигоди різних рішень. Прислухайтеся до думки дитини.

5. ДОЗВОЛЬТЕ ВАШІЙ ДИТИНІ НАБУТИ ВАЖЛИВИЙ ДОСВІД ДОРОСЛІШАННЯ: ДОСВІД ПРИЙНЯТТЯ САМОСТІЙНИХ РІШЕНЬ І ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ

Сучасні підлітки більш самостійні. Здебільшого вони готові до викликів, несподіванок і стресів. Сьогодні вони розбираються в деяких речах набагато краще, ніж ми, їхні батьки, з огляду на те, що їм відкрито доступ до великого інформаційного потоку, яким можна користуватися щомиті. Життя стрімко змінюється, ми стоїмо на порозі нової науково-технічної революції, а сучасні діти краще за нас відчувають ці зміни. І навіть якщо ми мислимо по-різному, дітям важливо знати, що ми – дорослі – поруч, і завжди готові надати їм підтримку і допомогу.

Якщо ж ваша дитина ще вагається з вибором професії, звертайтесь в особисті в Фейсбуці.

Приєднуйтесь до нашої сторінки і групи у Фейсбуці, спільнот у Viber та Telegram

Поширити у соц. мережах: