Osvitanova.com.ua

Хто захистить учителя та як вберегти себе та дітей від булінгу? Проєкт Прошколу  (безкоштовна юридична консультація вчителів — ред.) щодня отримує запити від десятків учителів зі всієї країни. Наприклад, що робити, якщо батьки тиснуть через оцінки чи замалу кількість уваги до дитини? Як поводити себе, якщо дитина зриває уроки або відверто ображає вчителя? 

Уявіть, що статистка печальна, бо в Україні кожен четвертий учитель ставав жертвою булінгу. А кожен третій потерпав від знущань у соцмережах (результати опитування Прошколу серед 2300 педагогів). В одному з регіонів, наприклад, на вчителя виходили з рушницею, а в іншому місті погрожували отруїти. На вчителів тиснуть через вік, брак досвіду, статеву орієнтацію (усе це реальні випадки). Але насправді, жертвою морального тиску може стати будь-який педагог без видимої причини. Що можна з цим зробити та до кого звертатися, якщо вас цькують у школі та заважають працювати? 

Закон — на чиїй він стороні

В Україні є кримінальна відповідальність за булінг — це правда. Ще в грудні 2018 року прийняли Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо протидії булінгу». Саме в ньому вперше визначили саме поняття «булінгу». І якщо ми звикли думати, що це стосується виключно дітей-учнів, це не зовсім так.

Булінг — це діяння учасників освітнього процесу, які полягають у психологічному, фізичному, економічному, сексуальному насильстві, у тому числі із застосуванням засобів електронних комунікацій, що вчиняються стосовно малолітньої чи неповнолітньої особи або такою особою стосовно інших учасників освітнього процесу, внаслідок чого могла бути чи була заподіяна шкода психічному або фізичному здоров’ю потерпілого.

Іншими словами – жертвами булінгу вважаються не лише діти, а й всі учасники освітнього процесу. А отже й вчителі. Однак навіть закон не може зупинити цькування. Чому? Бо юридично це досить складний та тривалий процес. Аби довести випадок булінгу необхідно зібрати докази. І тут починається найскладніше. За останній рік українські суди розглянули близько 300 справ про булінг. І з них лише 122 мають рішення та відповідні покарання. Чому так? Бо довести булінг та впоратися з ним непросто навіть із допомогою юристів.

Читайте також: Як учителю захистити себе? Шість документів, які варто знати

Куди звертатися у випадках булінгу

Учитель має подати заяву директору школи та описати випадок булінгу. І отут замало просто вказати, що учні ображають, або лаються чи батьки тиснуть й погрожують. Заява про булінг має бути детальна із конкретними прикладами. Варто розписати всю ситуацію, що відбувається, як давно. І дати докази, наприклад, скріншоти листування, аудіо чи відеофайли. Але важливо зберегти повну картину, не виривати слова з контексту. 

Реальний приклад — одна з мам звернулася на вчительку з доганою до директора, мовляв, та погрожує її дитині та запевняє, що вона не складе іспитів. У якості доказу мама приклала скріншот з батьківського чату з повідомленням від педагога «Ось побачите, ваша донька не складе іспитів. Я вас попереджаю, що до цього дійде». Але насправді ситуація інша – мама попередньо вилаяла нецензурно вчительку, відмовилася відвідувати батьківські збори та розмовляти з класним керівником, а її донька не виконує жодних завдань та отримує погані оцінки. Отже, тут зовсім інша ситуація, де винним намагаються зробити вчителя. У той час, як він виконує свої обов’язки та намагається достукатися до батьків.

Далі діє директор школи – його обов’язок зібрати комісію та провести розслідування випадку булінгу, а далі повідомити поліцію та відповідні органи, якщо булінг визнають. Але ж знову, чи дійсно комісія захоче ретельно все перевіряти, чи буде вона неупередженою? 

І знову реальний приклад — учителька тричі зверталася до директора за підтримкою, учень з її класу постійно погрожує, зриває уроки та на всі докори відповідає «Що ти мені зробиш?». Директор же замість того, аби розібратися в ситуації, звинувачує викладачку в тому, що вона не ладна впоратися зі своїми обов’язками.

Саме тому впоратися з булінгом з юридичної точки зору дуже складно. Ми в проєкті Прошколу намагаємося дати якомога більше підказок учителям, витлумачити закони, але вже переконалися, що медіація (альтернативний спосіб врегулювання конфліктів за участю третьої незалежної сторони – ред.) значно дієвіша. Саме тому консультуємо вчителів, як впоратися з ситуацією без судів чи доган. 

Читайте також: 9 питань про обов’язки класного керівника

Звідки береться булінг та як його зупинити

Аби стати жертвою булінгу не обов’язково щось робити, чи когось образити. Часто вчителі стають мішенню для дітей, які переживають серйозні психологічні кризи. І тут варто не плутати булінг та випадкову сутичку інтересів. 

Булінг – це регулярні цькування, дії, які повторюють постійно, а не разовий спалах гніву. В булінгу сторони нерівні, завжди є агресор та глядачі. І немає раціональної причини. Це навмисні дії, які направлені на те, щоб нанести психологічний та навіть фізичний біль, викликати плітки. Що ж робити, аби попередити булінг? 

Найважливіше, що може зробити вчитель, це — спробувати з’ясувати причину булінгу. Для цього необхідно поговорити з тим, хто вас ображає. Звісно, можна залучити шкільного психолога. Але зауважте, що лише 60 – 65% шкіл мають психологів. На жаль, на платню в 5 тисяч гривень складно знайти спеціаліста. Тому вчителю доводиться самостійно говорити із дітьми, запитати, чому вони так поводяться, чого хочуть досягти та що їх не влаштовує? 

Залучіть батьків або медіаторів — без образ та претензій. Найчастіше діти-агресори у такий спосіб заявляють про брак уваги, компенсують проблеми в родині або свої переживання. Зверніть увагу батьків на поведінку дитини, попросіть поговорити з нею, з’ясувати, що її турбує. Можливо, це страх, тоді необхідно довести дитині, що школа для неї – безпечне місце, а вчитель не ворог. Будьте уважніші до дитини та не піддавайтеся на провокацію. Інколи, на жаль, самі діти не розуміють руйнівну силу булінгу.

Влаштуйте в класі/школі тиждень антибулінгу. Запропонуйте обговорити книгу, фільм чи взагалі тему дискримінації.  Найкраще, якщо подібна практика стане шкільною традицією. 

 

Найчастіше, 4 з 5 випадків булінгу вдається зупинити саме таким чином, без втручань юристів чи скандалів. І не варто забувати, що вчитель не мусить самотужки розв’язувати всі ситуації, якщо у вас виникають складні ситуації, пишіть нам на proshkolu.com

Поширити у соц. мережах: