Osvitanova.com.ua

Потреби дитини у своїх особистих фінансах зростають разом із дорослішанням. Доволі часто можна почути скарги від батьків, що підлітки не знають ціни грошам, забагато витрачають та мають великі запити. Насправді ж підлітки воліють навчитися заробляти самі, тільки не знають як саме. Як батькам допомогти тинейджеру познайомитись зі світом фінансів, заробляти та інвестувати?

Чим старша дитина — тим більша відповідальність

Підліткам бажано давати кошти рідше, але у більшій сумі, ніж молодшим дітям. Так вони навчяться планувати свої витрати,зважаючи натижневийбюджет. Багато батьків зараз переводять кишенькові гроші на особисту банківську картку дитини, чим допомагають їй отримати досвід користування мобільним банком.

Навчайте накопичувати

Дуже важливо навчити і мотивувати підлітків ділити гроші принаймні навпіл: на повсякденні витрати та на накопичення. Головне — щоб тинейджер освоїв принцип, що частину грошей можна витратити на власні потреби і розваги, а частинувідкласти у довгостроковій перспективі. Також до накопичень потрібно відкладати 10% від незапланованого отримання грошей (наприклад, на День народження).

Допомагайте стежити за витратами

Підліток має стежити за своїми витратами, записуючи в щоденник або записну книжку всі свої витрати.  Це дисциплінує та навчить не лише планувати, але й усвідомлено купувати та споживати товар. Ведення фінансового щоденника — це запорука успішного ведення бюджету.

Стимулюйте бажання дитини заробляти

У дитини повинна бути можливість отримувати додаткові доходи. Дуже важливо, щоб ця навичка почала формуватися у дитини у віці від 7 до 12 років, коли прагнення заробляти особливо виражено. Більшість психологів уважають, що батькам не слід сплачувати дитині гроші за повсякденні хатні роботи. Але можна давати додаткові гроші за виконання робіт, що не є її прямими обов’язками: збирання врожаю, допомога на роботі у батьків або догляд за свійськими тваринами тощо.

Дозвольте помилятися

Дуже важливо навчити підлітка не тринькати одразу всі гроші. Але освоїти це правило допоможе лише власний досвід. Тому якщо весь свій тижневий бюджет тинейджер витратив першого ж дня, батькам потрібно витримати паузу до наступного тижня і не давати екстра коштів. Дозвольте підліткові пережити це особисте банкротство.

Поширити у соц. мережах: