Osvitanova.com.ua

В епоху високорозвинених технологій, інновацій та стартапів, як ніколи, актуальним є вміння креативно пропонувати нові послуги, товари, тобто формувати нові ринкові стандарти, отже, бути підприємцем. Проте виникає питання: підприємцем народжуються? Чи ним можна стати? Багато розумних людей стверджували, що ні.

Діти і підприємництво

На моє глибоке переконання, підприємництву можливо навчитися. Як відомо з історії розвитку людської цивілізації, суспільство  ніколи не схвалювало й не підтримувало креативність особистості, оригінальність мислення, послідовність і наполегливість у прагненні втілити ідеї в реальність. Так само не сприймали й проактивність та здатність бачити можливості реалізації своїх задумів і прагнень. Але умови сьогодення та певні навички допоможуть змінити поведінку. Безперечно, формування цих навичок варто починати з дитинства. Саме тому, на мою думку, діти і підприємництво – чудове поєднання.

Готуючи дитину до життєвих випробувань у ранньому віці, ми прагнемо створити для неї таке освітнє середовище, яке б допомогло маленькій особистості набути тих необхідних умінь і навичок, які  допоможуть їй у дорослому житті досягти омріяних професійних й особистих звершень.

Потрібно бути впевненим, що ті навички, які формуються, призведуть до бажаного результату. Ви ж не вирішуєте за сина чи доньку, коли йому чи їй виповнюється 21 рік, що варто бути лікарем, і не привозите до лікарні влаштовуватись на роботу!

Необхідні роки практики, навчання, спроб і помилок, перш ніж діти стануть справжніми професіоналами.

Навчати дітей підприємництву – це те ж саме, тому що у світі стартапів є велика ймовірність, що ви не досягнете успіху у своїй першій справі і у наступній також. Неможливо раптово прокинутися вранці і стати ідеальним підприємцем.

Діти повинні вивчати основи підприємництва в ранньому віці, щоб у них було більше часу для накопичення досвіду і кращого розуміння того, як із мрії чи ідеї створити, підтримувати і розширювати власну справу – стартап. Вони повинні вчитися з початку життя, як бути самому собі босом. І невдач та помилок буде безліч. Проте дитинство дає кожному карт-бланш.

Читайте також: Как перестать готовить детей к миру, которого нет

Нам потрібно особисто докласти зусиль до виховання наступного покоління лідерів.  Варто допомогти молоді, сформувати у них підприємницьке мислення, щоб вони виросли не просто споживачами, а творцями, які потрібні нашому новому світу. Навіть якщо більшість із них не стане справжніми підприємцями, вони отримають велику користь від цього навчання.

Як охарактеризувати підприємців

Перш за все, підприємці повинні мати творче та інноваційне мислення, креативність, щоб вирішувати складні проблеми, які постійно виникатимуть у професійному середовищі. Творче мислення — це основа, на якій вони будують свої імперії. Успішні підприємці – не ті, хто ніколи не зазнавав невдачі раніше, просто вони подолали складнощі й вийшли на новий рівень. У стартапів є навіть термін – "долина смерті", яку потрібно навчитися долати. Діти повинні засвоїти цей урок, щоб у майбутньому не уникати життєвих проблем і негараздів, а навчитися стійко долати перешкоди на шляху до успіху. Це дозволить їм рухатися вперед з оптимізмом.

З іншого боку, навіть коли у підприємця справи йдуть погано, сильні і стійкі морально особистості все одно не здаються, цілеспрямовано  шукають способи подолати кризу й працювати далі. Це свідчить про те, що оптимізм має важливе значення для підприємця. У зв’язку з цим, виникає необхідність  формувати в дитини позитивний світогляд, адже оптимісти із задоволенням демонструють свою творчість і радо пробують нове, знаючи, що зможуть багато чого досягти.

Отже, підприємництво – це поєднання віри і впевненості у своїх ідеях. Діти, яких вчать бути впевненими у своїх силах і в собі, прагнуть досягти більшого і максимально реалізувати свої проекти. Впевнені в собі особистості приймають рішення, які дадуть їм кращі можливості, на які вони заслуговують.

Дітям життєво необхідно навчатися підприємництву. Зараз вони потребують цього навіть більше, ніж попередні покоління. Адже незалежно від того, яку професію оберуть наші діти, навички підприємницької діяльності будуть вкрай необхідні для успішного й щасливого майбутнього.

Приєднуйтесь до нашої сторінки і групи у Фейсбуці, спільнот у Viber та Telegram

Поширити у соц. мережах: