Osvitanova.com.ua

Останні тижні грудня в українських школах завжди сповнені радісним очікуванням новорічного дива та зимових канікул. А чим же зайняті вчителі та діти? Вони прикрашають класи, актову залу та шкільні коридори, встановлюють новорічну ялинку. А ще? Звісно, готуються до святкового концерту.

Чи замислювалися ви над тим, як готуються до свят у школах за кордоном? Пропонуємо вам поринути у передсвяткову атмосферу та дізнатися, як відзначають Новий рік та Різдво в інших країнах.

Швеція

А ви знаєте, де живе справжня казка? У Швеції! Тут зима радує дітей та дорослих пухнастим снігом, щипає морозцем за ніс. А повсюди відчувається смачний аромат свіжих булочок та печива. Це тому що Лапландія (країна Різдва) частково розташовується і на території Швеції.

Як ви гадаєте, чи у школах Швеції так само, як і в Україні яскраво святкують Різдво та Новий рік? А от і ні. У «країні фіордів» ці свята припадають на зимові канікули, тому святкують не у школі, а вдома та на вулицях міст.

Для шведських школярів, як і для дорослих, одне з найулюбленіших зимових свят – день Святої Люсії (13 грудня). У кожній школі учні обирають свою Люсію. Дівчина вбирається у білу сукню. Під час святкування її голову прикрашає корона з запалених свічок.

Святкова процесія починається зі школи, прикрашеної у золотисті кольори. Люсія йде засніженими вулицями міста чи села у супроводі юрби школярів, які хором співають пісні. Зазвичай, діти вбираються у костюми зірочок, пряничних чоловічків чи гномів Санта-Клауса. Вони співають пісні про Люсію та її подвиги. Після привітання місцевих жителів, учні повертаються до школи.

Під час святкування у школі Люсія пригощає учнів солодощами та традиційними булочками, схожими на цифру 8. Їх випікають із додаванням шафрану, завдяки якому тісто стає золотавого кольору. Булочки за формою та кольором нагадують сонце. Це символічно, бо ім’я Люсія походить від латинського слова «lux» – світло. Всі зимові свята у Швеції сповнені символізмом перемоги світла над темрявою.

Японія

А як святкують Різдво та Новий рік у країні квітучої сакури? Різдво святкують за католицькою традицією 25 грудня. З 26 грудня до 7 січня у школах тривають зимові канікули. А Новий рік припадає на канікули, і діти його святкують вдома.

Офіційних вимог до святкування Різдва в японських школах немає. Кожен заклад освіти, й зокрема кожен клас, вирішує, чи учні святкуватимуть, де та яким чином. Усі побажання та пропозиції ідуть не від учителів чи адміністрації школи, а від учнів та учнівської ради. Адже в Японії дуже розвинута система учнівського самоврядування. Святкуючи Різдво, учні прикрашають лише свій клас, а не всю школу. Іноді вони готують до свята актову залу, але відразу після святкування все швидко забирають.

Замість Діда Мороза в Японії – божество Сегацу-сан. Він має вигляд огрядного чоловіка з великим мішком за спиною. А ще у нього очі є ще й на потилиці! Діти в Японії вважають, що Сегацу-сан може бачити всі їхні провини. Тому малеча намагається поводитись добре весь рік.

На зимові свята в Японії школярі дарують один одному листівки. Це можуть бути звичайні аркуші з власноруч написаними привітаннями та побажаннями. За національною традицією, значення має не ціна подарунка, а його символічна цінність. Водночас, у сімейному колі є й інша традиція: батьки та старші родичі дарують школярам «новорічні гроші».

Крім того, Різдво в Японії вважається святом закоханих. Ця деталь також впливає на те, що свято не так масштабно відзначається у школі. Адже у країні квітучої сакури почуття не прийнято демонструвати.

Іспанія

Завдяки теплому клімату іспанські школярі рідко можуть насолодитися засніженими пейзажами та пограти у сніжки. Але це не заважає дітям отримувати задоволення від святкування Різдва – однієї з найяскравіших дат для населення країни.

Святкування Різдва в Іспанії починається 22 грудня. Це останній день навчання перед зимовими канікулами. Учні йдуть до школи у яскравих костюмах, щоб взяти участь у святковому концерті.

В Іспанії є цікава особливість передріздвяного святкування. Ще з 1812 року в країні традиційно проводиться Різдвяна лотерея El Gordo de Navidad (одна з наймасштабніших у світі). Саме 22 грудня іспанці дізнаються щасливі номери. За давньою традицією, їх не просто озвучують, а проспівують учні школи San Ildefonso.

В іспанських школах перед Різдвом традиційно проводяться вистави. Діти виступають на сцені у тематичних костюмах. Учасники розігрують дійства, танцюють та співають пісні. Школярі можуть виступати як з різдвяними сюжетами, так і просто танцювати в яскравих костюмах. Після концерту, дещо стомлені, але окрилені святковою атмосферою (та відчуттям наближення канікул звичайно), діти йдуть до шкільної їдальні на святковий обід.

Кожна країна має власні традиції проведення зимових свят у школі. Деякі з них не зовсім дитячі, як, наприклад, новорічна лотерея в Іспанії. А деякі  навіть небезпечні – як ходьба із запаленими свічками у Швеції. Та всі вони варті уваги. Адже додають святкуванню Різдва та Нового року особливих барв.

Приєднуйтесь до нашої сторінки і групи у Фейсбуці, спільнот у Viber та Telegram

Поширити у соц. мережах: