Osvitanova.com.ua

1 червня відзначається Міжнародний день захисту дітей – «International Day for Protection of Children», метою якого є привертання уваги до потреб та прав дитини.

Саме 1 червня вся світова спільнота закликає зупинити домашнє насильство над дітьми, проводить освітні компанії для дітей про те, куди вони можуть звернутися в разі обмеження їх прав, і вчать суспільство враховувати потреби дитини. Організатори розважальних заходів у свято дня захисту дітей влаштовують конкурси для дітей та дорослих, щоб показати: ніхто, крім дорослих, не в змозі допомогти дітям.

Основним акцентом Міжнародного дня захисту дітей у 2017 році є проблема дітей, які залишилися без піклування батьків або живуть в неблагополучних сім'ях.

 

Історія свята

Міжнародний день захисту дітей – це одне з найстаріших міжнародних свят. У далекому 1925 році в Женеві (Швейцарія) проходила Міжнародна конференція Червоного Хреста і Червоного Півмісяця, присвячена питанням благополуччя дітей. Для того, щоб привернути увагу громадськості до проблем дітей, було прийнято рішення про проведення цього свята.

Достовірних відомостей про те, чому його відзначають саме 1 червня, немає. Є версія, що дату обрали через дві важливі події, які відбулися в той день – конференція в Женеві і святкування Фестивалю човнів-драконів (одного з трьох найважливіших традиційних свят Китаю), яке організував генеральний консул Китаю в Сан-Франциско для групи китайських дітей-сиріт. Але в той час День захисту дітей ще не знайшов статусу міжнародного і не відзначався повсюдно.

Лише після закінчення Другої світової війни, коли у всьому світі з’явилася величезна кількість дітей-сиріт та дітей-інвалідів, проблема збереження їх здоров’я і благополуччя стала як ніколи актуальною.

У 1949 році на конгресі Міжнародної демократичної федерації жінок, який пройшов у Парижі, жінки багатьох країн дали клятву безперестанної боротьби за забезпечення миру на планеті, адже це – єдина гарантія щастя дітей. І рішенням конгресу 1 червня було оголошено Днем захисту дітей. А через рік, у 1950 році, 1 червня в 51 країні світу, у тому числі і в Радянському Союзі, був проведений перший Міжнародний день захисту дітей. З цього моменту свято проводиться щорічно.

 

Свято Міжнародного дня дітей має свій прапор – зелений фон, на якому схематично зображено земну кулю і 5 різнокольорових людських фігурок.

Зелений колір - колір гармонії, свіжості і родючості. Зелений фон наштовхує нас на думку, що навколо нас створено все, щоб нормально і благополучно розвиватися. Від нас вимагається лише дати собі й іншим можливість скористатися цими благами.

Земна куля символізує наш спільний дім, а її синій колір говорить про мир і єдність, яких ми можемо досягти, якщо будемо ставитися один до одного з розумінням і любов’ю.

Різнокольорові людські фігурки символізують терпимість до різних рас і нашу різноманітність. Зірка, яку утворюють ноги дітей, сиволізує світ, який ми почнемо випромінювати, коли об’єднаємося і забудемо про чвари заради щастя дітей. А п’ять різнокольорових точок - це символ того, що всі ми походимо від одного роду людського.

Синя фігурка на прапорі - символ Бога, який любить усіх однаково. Тому і ми, як його образ і подобу, повиинні любити і поважати всіх людей, незалежно від їх раси, кольору шкіри, віросповідання, матеріальної забезпеченності та інших факторів.

 

Конвенція ООН про права дитини

Конвенція ООН про права дитини - це угода між країнами. Цей особливий документ було ратифіковано 191 країною світу.

Держави-сторони взяли на себе обов’язок поважати і забезпечувати всі права дитини, передбачені Конвенцією.

Конвенція визнає право кожної дитини на рівень життя, необхідний для фізичного, розумового, духовного, морального та соціального розвитку. Конвенція ООН про права дитини набула чинності в Україні з 27 вересня 1991 року і з цього часу є частиною національного законодавства..

 

День захисту дітей в Україні

Міжнародний день захисту дітей в Україні святкуємо з 1998 року, після підписання Президентом України Указу №568/98 “Про день захисту дітей". Ініціювали святкування цього дня в Україні Міністерство України у справах сім'ї та молоді, Всеукраїнський комітет захисту дітей, Національний фонд соціального захисту матерів і дітей „Україна — дітям“.

Цікаві факти

Коли дитина стає дорослою?

Українські діти стають офіційно повнолітніми у 18 років. Це – найпоширеніший вік повноліття у Європі (Іспанія, Голландія, Великобританія). Але далеко не найтрадиційніший.

Так в Узбекистані дорослими вважаються 14-річні, а в Таджикистані – 16-річні громадяни. США та деякі інші країни приймають в лави повнолітніх у 21 рік.

 

Юні рекордсмени

Цікавими історіями про «недитячі» звитяги дітей славиться «Книга рекордів України».

Так, 11-річний Євген Кавуненко виконав присідання на двох ногах 2900 раз за одну годину. До цього результату він йшов з 4-х років.

У сім років він вже присідав 2000 разів. Євген навчається в п'ятому класі, вчиться добре. За словами вчителів, допомагає батькам з молодшими дітьми.

Українські діти, як виявилося, славляться не лише силою та наполегливістю, а й красою. 5-річний Артур Покос з Дрогобича носить найдовшу… шевелюру! І позаздрити йому можуть не лише хлопчики, а й дівчатка.

Довжина волосся Артура при рості 124 см сягає 75 см.

Про те, щоб обрізати «косу» хлопець й не думає. Тепер він хочу відростити таку шевелюру, яка б увійшла до Світової книги рекордів Гіннеса.

 

Винахідники «по-українськи»

На фінальному етапі Національного конкурсу науково-дослідницьких робіт учнів-розробників з усіх регіонів України десятикласник з Рівного Юрій Ткачук представив мобільний цифровий електронний термометр. Його винахід дозволить вимірювати температуру в агресивних середовищах при обмеженому доступі до об'єкта.

Його колега Ігор Шарманскій з Івано-Франківська розробив простий у використанні прилад для виявлення чадного газу в приміщенні.

 

20 дітей – не межа!

Мешканка села Остриця Герцаївського району Чернівецької області Леонора Намені потрапила до Книги рекордів України як найбільш багатодітна мати країни.

У березні 41-річна Леонора народила двадцяту дитину.

Із своїм чоловіком Яношем вони одружені 21 рік. Виховують 20 дітей — 10 синів і 10 дочок. Старшому сину Йонатану 20 років, він вже одружений. Шестеро дітей працюють, вісім ходять до школи, ще шестеро — дошкільнята. Нагадаємо, що досі найбагатодітнішою мамою вважалася українка, яка має 18 дітей.

День дітей в інших країнах

Японія

День дітей (Kodomo no hi)- національне японське свято, яке відмічається щорічно 5 травня. Є складовою «золотого тижня», низки свят і вихідних у Японії в кінці квітня — початку травня.

Відоме також як колишнє Свято хлопчиків.

Святкування Дня дітей було затверджено 1948 року Законом про національні свята Японії.

Згідно з цим законом, мета Дня полягає у «повазі до особистості дитини, піклуванні про її щастя та подяку матері».

Попередником цього свята вважаються стародавні сезонні японські урочистості танґо но секку — свято першого дня коня у місяці коня. Його відмічали 5 числа 5 місяця за сонячно-місячним календарем. Ці торжества були пов'язані із культом очищення оселі та відлякуванням хвороб. Проведення святкових церемоній супроводжувалося використанням ірису, через що ці свята називали «ірисовими» — аяме но секку .

Японське слово «ірис» — аяме — мало також інше прочитання — шьобу, яке було співзвучне зі словом «войовничість». Цю співзвучність особливо цінували середньовічні самураї, з ініціативи яких ірисові торжества відлякування злих духів поступово перетворилися на свято моління за здоров'я хлопчиків із самурайських родин.

Обов'язковими атрибутами торжеств було виставлення у хлопчачих покоях ірисових прикрас, які через подібність листків ірису до лез мечів стали символізувати бойову вдачу та успіх на війні. Кімнати прикращалися парадними обладунками, шоломами і зброєю на знак молитви богам за здоров'я майбутніх воїнів. На дворах самурайських родин, які мали у своїй сім'ї хлопців, встановлювались барвисті «коропові прапори» — прапори у формі коропів, що уособлювали кар'єрний ріст хлопця: він мусив мужньо і твердо торувати собі шлях у світ, пливучи немов короп проти течії. Оселю також прикрашали ляльками, серед яких найпопулярнішими була коні або тигри.

У день торжеств було прийнято їсти святкову їжу — рисові страви моті загорнуті у листки мікантуса чи дуба (тімакі та касіва-моті), а також розспівувати святкові пісні.

У 2-й половині 19 століття, після переходу Японії зі східного календаря на західний григоріанський, святкування «ірисових торжеств» було автоматично закріплено за 5-м травня, попри відмінність обох календарів. Саме торжество отримало назву «Свято хлопчиків», але не мало статусу національного. Протягом 1-ї половини 20 століття воно здобуло популярність не лише серед самурайських нащадків, але й простого люду.

Після Другої світової війни за законом 1948 року «Свято хлопчиків» було перейменовано на «День дітей» і, отримавши статус національного свята, формально позбулося рис культу чоловіків та войовничості. Проте незалежно від інтенцій окупаційної влади США та японських парламентарів, більшість японців продовжували відмічати його у старому стилі — як Свято хлопчиків з усіми атрибутами: одягненими у самурайські обладунки ляльками, зброєю і святковими стравами.

По сьогодні святкування Дня дітей в Японії залишається практично незмінним. Незважаючи на офіційну дату визначену законом, чимало сімей відмічають його за старим східним сонячно-місчним календарем.

 

Індія

День дітей (також відомий як Bal Divas) в Індії святкують кожного року 14 Листопада.

14 Листопада - день народження першого прем’єр міністра Індії, Пандіта Джахаріала Нехру. Він отримав цю позицію одразу після того, як Індія отримала незалежність. Чаха Нехру (під таким ім’ям був відомий Пандіт Джахаріал Нехру) дуже багато праці доклав до покращення освіти (він особисто започаткував три найвідоміші виші Індії) та добробуту дітей Індії.

Кожного року в цей день державні та недержавні установи організують розважальні програми, змагання та інші цікаві заходи, щоб дати зрозуміти дітям які вони мають права та просто зробити їх щасливими. Телевізійні канали також транслюють цікаві телепередачі для дітей. Дітям також прийнято дарувати подарунки та шоколад.

Приєднуйтесь до нашої сторінки і групи у Фейсбуці, спільнот у Viber та Telegram

Поширити у соц. мережах: