Osvitanova.com.ua

Коли я навчалась у молодшій школі, у класі була дівчинка, яка поводила себе не так, як ми. Ні вчителі, ні батьки не намагались нам пояснити, чому вона сповільнено розмовляє, чому тато завозить і забирає її зі школи, коли ми вже ходили додому самостійно, чому вона інколи може блювати на уроці.

Через це клас поділився на дві категорії: людей, які її не помічали, і людей, які над нею знущалися. Нерозуміння створювало супротив.

Ця добірка корисних матеріалів стане у пригоді вчителям та батькам, які хочуть пояснити дітям, хто такі люди з інвалідністю та як з ними спілкуватись. Це допоможе зробити навчання в інклюзивному класі комфортнішим для всіх.

ЯКІ МУЛЬТФІЛЬМИ ПОКАЗАТИ

“Дивовижні речі трапляються”

Анімоване відео пояснює, що всі люди – різні, і мозок у кожної людини працює інакше. Мовляв, є відмінності, які легко можна помітити, а є не такі очевидні. Відео показує, що таке аутизм та як людина з ним сприймає інформацію.

Мультфільм про хлопчика та песика

Компанія короткого метру “KIS KIS – keep it short” презентує мультфільм про те, що в нас значно більше схожого, ніж ми думаємо. А ще – про те, що інвалідність не заважає людям дружити та проводити час разом.

“Тамара”

У 4-хвилинному мультфільмі від Disney “Tamara” розповідається про те, що говорити можна не тільки голосом, а і мовою тіла. Окрім цього, йдеться про те, що дитяча мрія може подолати хворобу.

Мультфільм про те, що всі – різні

2-хвилинна анімація розповідає, що не треба прагнути бути такими, як усі. Бо насправді всі різні. Радше – люди намагаються приховувати це, аби наслідувати когось.

“Жив собі чорний кіт”

Мультфільм про життя чорного кота. Через людські забобони з ним ніхто не спілкується. Що відчуває кошеня, наскільки йому сумно і самотньо? Утім, варто котові забруднитися в білу фарбу – люди змінюють своє ставлення.

Анімацію створив режисер Юрій Марченко на студії “Укранімафільм”.

“Яким могло б бути Різдво без любові?”

Це – історія про їжака на ім’я Генріх, який прийшов до нового класу. Однолітки не спілкуються з ним, бо він має колючки. Напередодні Різдва однокласники дарують йому подарунок, завдяки якому вони зможуть дружити і гратися!

Анімацію створила австрійська компанія Jung von Matt/DONAU на замовлення Erste Group.

“Курка, яка несла всяку всячину”

У мультфільмі йдеться про курку, яка знесла 7 яєць, з яких вилупилися 6 курчат і один маленький екскаватор. Історія про те, як екскаватор почувався серед курей та як знайшов таких, як він.

Анімацію створила режисерка Марія Медвідь на студії “Укранімафільм”.

Короткі відео про те, як людина з аутизмом сприймає світ

Йдеться про те, що різкі рухи, різні звуки та яскраві речі можуть подразнювати сенсорну чутливість людини з аутизмом. Це – відео формату “очима людини з аутизмом”.

На YouTube-сторінці “The National Autistic Society” є безліч відео, які пояснюють, що таке аутизм.

ЯК ПОЯСНИТИ, ЯК СПІЛКУВАТИСЬ ІЗ ЛЮДЬМИ З ІНВАЛІДНІСТЮ

Міжнародний благодійний фонд “Волонтерське об’єднання “Крила” створив гід, як поводитися з людьми з різними формами інвалідності та які слова краще використовувати.

Наприклад, йдеться про те, що слова “хворий”, “каліка”, “деформований”, “неповноцінний”, “неспроможний”, “з вадами” створюють стереотипи. Натомість краще використовувати словосполучення “людина з інвалідністю”, “людина з ДЦП”, а не “людина, яка страждає на ДЦП”, “незрячий” замість “сліпий”.

Також розповідають про те, що людину на візку треба попередити про архітектурні бар’єри, щоб вона заздалегідь могла зрозуміти, як їй кудись дістатись, а ще – краще перебувати на одному рівні очей із людиною на візку, щоб обом було зручно.

Із незрячою людиною цілком нормально вживати слово “дивитись”. Для неї це означає дивитись руками, відчувати. А от із людиною з порушенням слуху краще говорити так, щоб вона бачила рот співрозмовника. Часто такі люди вміють читати те, що ви говорите.

Поширити у соц. мережах: