Osvitanova.com.ua

Маркетинг-директорка видавництва «Ранок» та засновниця ТМ «АРТ» Наталія Коваль

Нам хочеться вірити, що діти – милі та доброзичливі, не схильні до жорстокості та ненависті. Але становлення особистості шляхом самоствердження, прийняття себе у світі соціальних мереж стало майже неможливим без такого явища, як булінг. Наразі від нього страждають не лише підлітки 13 — 15 років, а й школярі молодших класів.

Що таке булінг?

Раніше ми називали це цькуванням. Історично склалося, що у школі панує ієрархія. Є діти більш популярні або менш популярні серед оточення. Ті, яких можна назвати булерами і ті, які є їхніми жертвами. Це небезпечне явище може мати жахливі наслідки. Слабка дитяча психіка тяжко витримує щоденний тиск однолітків. У кращому випадку результатами стануть депресія та комплекси.

«Симптоми» булінгу:

Постійне «Ма, а можна я сьогодні не піду до школи?». «Мені навіть домашку спитати немає в кого» (відсутність друзів та контактів з однолітками). Напружена постать, підняті плечі, схилена голова — ніби хоче сховатися. «Піду до школи іншою дорогою…». Лякаючі малюнки ручкою на руках та у зошиті.

Якщо ви помітили у дитини бодай три з перелічених симптомів, треба якомога швидше «включитася» у проблему. Іноді, коли булінг дуже жорстокий, доводиться звертатися до психолога, бо самотужки складно вплинути на ситуацію.

Кілька способів боротьби з булінгом

Найперше – поговорити з дитиною та пояснити, що таке булінг і чому не треба сприймати його як належне по відношенню до себе або до когось. Почати розмову можна, використовуючи сторонню тему. Наприклад, почати обговорювати сюжет книги та поступово перейти до більш серйозних питань. Найкраще для цього підійдуть книги, герої, яких на одній хвилі із дитиною. Із сучасної української літератури раджу “Скелет без шафи” Оксани Лущевської (видавництво “Ранок”), в якій основний сюжет розгортається навколо дівчинки-підлітка, яка змогла витримати натиск однокласників.

Бігти до школи і шукати компанію булерів – не вихід. Це тільки погіршить ситуацію. Запитайте в дитини, чи зможе вона сама впоратися із ситуацією. Це ж стосується погроз на адресу дитини-кривдника. Інакше ви отримаєте судовий позов за залякування чужої дитини.

Якщо вашу дитину цькують за якусь рису зовнішності, стиль, манеру поведінки – зробіть на цьому акцент. Допоможіть дитині зрозуміти, що це її особливість і нею треба пишатися, а не соромитися. Це питання червоною ниткою проходить через весь сюжет книги “Скелет без шафи” Оксани Лущевської. У головної героїні Ані першої в класі починаються процеси зміни тіла, пов’язані із дорослішанням. Діти, які з цим ще не стикалися, не завжди толерантно до цього ставляться і саме таким чином починаються проблеми.

Наведіть приклади. Розкажіть, правдиві історії про знаменитостей чи героїв популярних історій, яких свого часу цькували. Наприклад, із Сільвестра Сталлоне насміхалися, коли він відповідав біля дошки, а Джулію Робертс за її зовнішність називали жабою. У «Скелеті без шафи» головна героїня фактично не має друзів, через статуру її часто ображають однокласники. Але поступово дівчина розуміє, що має певну особливість.

Книжки з подібним сюжетами допомагають проговорити питання, які турбують, подолати психологічні блоки та комплекси, стати більш впевненим у собі, відчути свою особливість та значущість, розібратися із власними страхами.

І найголовніше – за жодних обставин не закривайте очі на прояви булінгу (не забувайте про кібербулінг). Будьте поруч з дитиною, підтримайте її та оточуйте любов’ю.

Поширити у соц. мережах: