Osvitanova.com.ua

Дослідження McKinsey & Company виявило, що близько 30% завдань у 60% професій можуть бути комп’ютеризовані, а головний економіст Банку Англії заявив, що роботи можуть відібрати 80 мільйонів робочих місць у США та 15 мільйонів у Великобританії.

Як стверджує академік Стенфордського університету Джеррі Каплан у книзі «Людям прохання не турбуватися»: сьогодні, автоматизація — «сліпа до кольору вашого комірця». Не має значення, чи ви фабричний працівник, фінансовий радник чи професійний флейтист: автоматизація у тій чи іншій мірі торкнеться вашої роботи.

У 2013 році було проведено дослідження академіків Оксфордського університету під назвою «Майбутнє зайнятості», під час якого вивчалися 702 загальні професії. Дослідження виявило, що деякі професії, такі як — продавець телемагазину, спеціаліст з податкової документації та рефері — знаходяться під більшою загрозою зникнення, ніж інші, такі як наприклад рекреаційний психолог, стоматолог та лікар.

Які професії знаходяться у зоні ризику?

Мартін Форд, футурист і автор книги «Повстання роботів: технологія і загроза безробітного майбутнього», пояснює, що робочі місця, які найбільше піддаються ризику, — це ті, що «на певному рівні повторювані і передбачувані». Телемаркетинг, наприклад, який є надзвичайно рутинним, відповідно до праці «Майбутнє зайнятості», із імовірністю у 99% буде автоматизованим. Ви, певно, вже помітили різке збільшення дратівливих робото-дзвінків та перехід клієнтської підтримки багатьох банків, або наприклад, мобільних операторів на боти, що автоматично відповідають на ваші питання заготовленими інформаційними блоками.

Робота податкових клерків, яка передбачає систематичну обробку великих обсягів передбачуваних даних, працівників банків, касирів, таксистів, стикається з 99% шансом на автоматизацію.

Роботи також візьмуть на себе завдання юридичних помічників, які зіткнулися з 94-відсотковою вірогідністю комп’ютеризації своїх робочих місць. Кухарі фаст-фуду також стикаються з 81%-ю вірогідністю, що їх робочі місця замінять роботи, такі як Flippy — кухонний помічник із штучним інтелектом, який вже готує гамбургери в американській мережі ресторанів CaliBurger.

Вірогідно, що і тревел-агентам також не знайдеться місця у майбутньому, адже сьогодні з’являється все більше додатків для полегшення мандрівок, завдяки яким можна забронювати або знайти безкоштовне житло, спланувати маршрут, застрахувати подорож і так далі.

Які робочі місця будуть захищені від роботів?

Письменник-футурист Форд розділяє стабільні робочі місця на три групи: перша — це професії, які передбачають «справжню творчість, наприклад, мистецтво художника, дизайнера, робота вченого, розробка бізнес-стратегій».

Форд відзначає: «Поки що люди все ще перевершують роботів у царині творчості, але привід турбуватися також є. Я не можу гарантувати вам, що через 20 років комп’ютер не буде найбільш творчим об’єктом на планеті. Вже існують комп’ютери, які можуть малювати оригінальні твори мистецтва. Отже, хто знає, наскільки далеко вони просунуться через 20 років?».

Друга сфера — це професії, що передбачають розбудову складних відносин з людьми: наприклад, медсестри, вчителі, психологи та психотерапевти, бізнесмени, яким необхідно вибудовувати тісні відносини з клієнтами.

Третій напрямок —  роботи, які є надзвичайно непередбачуваними – наприклад — водопровідник, якого викликають у надзвичайних ситуаціях.

Такі види робіт ви можете спостерігати також серед списку з доповіді Майбутнього зайнятості, який включає рекреаційних терапевтів, механіків першого розряду, монтажників, ремонтників, професійних терапевтів та медичних соціальних працівників.

У безпечній зоні знаходяться також нутріціологи (експерти зі здорового харчування), служителі церкви. Хоча, роботи вже почали допомагати нам у стосунках із Богом. Хоча духовенство має лише 0,81% ймовірності автоматизації, згідно з даними «Майбутнього зайнятості», професор Річард Сасскінд, автор книги про майбутнє професій, вважає, що навіть священників одного дня також можуть замінити цифрові алгоритми. Як він зазначає, вже є такі програми, як «Покаяння», де вам за допомогою меню допомагають визначити скоєний гріх.

Як підготуватися до змін, які настають?

Джастін Тобін, засновник інноваційного консалтингового агентства DDG, вважає: «Все більше і більше людей, що мислять незалежно, усвідомлюють, що бути вузькоспеціалізованим працівником – все одно що вкладати всі свої гроші в одну частку акцій.  Краща стратегія — диверсифікувати свій «портфель». Тому сьогодні можна спостерігати все більше людей, що намагаються опанувати декілька професій».

Американська футуристка і бізнесвумен Фейт Попкорн вважає, що всі повинні стати якомога гнучкішими і «реалізувати багато талантів у роботах, які ви можете запропонувати ринку праці». У майбутньому, за її словами, у всіх нас буде сім-вісім робіт, середній дорослий працюватиме в декількох компаніях одночасно, а не на одну велику корпорацію. «Ми перебуваємо в розпалі цієї величезної зміни, що вплине на всі рівні суспільства», — попереджає Попкорн.

А що далі?

Згідно з Доповіддю про майбутнє професій, розробленій на Всесвітньому економічному форумі, ТОП-10 затребуваних професіоналів 2022 року буде виглядати так:

Аналітики даних і вчені Розробники технологій та штучного інтелекту Загальні та операційні менеджери Розробники програмного забезпечення, додатків та аналітики Спеціалісти з продажу та маркетингу Фахівці з Big Data Фахівці з дігіталізації Спеціалісти з нових технологій Спеціалісти з розвитку організацій Спеціалісти з послуг інформаційних технологій

До ТОП-10 непопулярних професіоналів 2022 року увійдуть:

Клерки, що вводять дані Бухгалтерський облік та аудит Адміністративні та виконавчі секретарі Робітники лінії збірки та працівники заводів Працівники служби клієнтської підтримки Менеджери з бізнес-послуг та адміністрування Бухгалтери та аудитори Працівники сфери обліку Менеджери загального та операційного характеру Працівники пошти

А які у вас плани на майбутнє своєї професії?

Поширити у соц. мережах: