Osvitanova.com.ua

Один із світових лідерів в своїй сфері McKinsey підготував звіт «Майбутнє, що працює: автоматизація, зайнятість та продуктивність». В рамках цього дослідження компанія проаналізовала 2000 типів трудових активностей і 800 професій, щоб з’ясувати, як роботизація вплине на структуру ринку праці.

Виявилось, що людям не варто боятися повальної автоматизації і роботизації. Так, дослідники роблять висновок, що повністю автоматизувати можна буде менше 5% професій. При цьому в 60% професій вдасться автоматизувати максимум 30% активності. На думку експертів, найкраще автоматизуються збір даних (64%), обробка даних (69%) і різноманітні механічні дії (штибу зварювання і різання – 81%).

При цьому масове безробіття людству не загрожує, навпаки, в McKinsey вважають, що можливий дефіцит працівників. Так, за даними їх фахівців, без збільшення продуктивності в найближчі 50 років неможливо забезпечити заплановане зростання ВВП на душу населення – автоматизація може дати прибавку в 0,8-1,4% ВВП на рік, тоді як необхідно 2,8%.

Поширити у соц. мережах: