Osvitanova.com.ua

Літо – це час для відпочинку. А хто сказав, що він не може бути корисним та інформативним? Тож пропонуємо вашій увазі 10 дивовижних вітчизняних музеїв, які варто відвідати на канікулах. Побувайте там самі та поділіться емоціями з колегами!

1. Музей Гуцульської магії (містечко Верховина, Івано-Франківська область)

Погодьтеся, що такі поняття як «магія» та «чари» дуже далекі від школи та навчального процесу. Однак ці явища століттями так чи інакше впливали на формування світогляду наших предків, розвиток культури, традицій та вірувань. І ми маємо це добре розуміти. Тож відвідати тематичний музей буде не лише цікаво, а й корисно (насамперед учителям суспільно-гуманітарного циклу).

Відвідувачі музею почують історії про традиції народної медицини, побачать давні артефакти, що належали гуцульським мольфарам та цілителям. Екскурсоводи тут не проводять обрядів, але їхні дивовижні розповіді дозволяють дізнатися про звичаї та вірування наших предків. А вірити чи ні – обирати саме вам! Крім того, у музеї проводяться майстер-класи із виготовлення дерев’яного посуду. А ще кожен відвідувач може повправлятися у прядінні та «магічному» письмі.

2. Музей історії циркового мистецтва (Київ)

Вам подобається цирк? А чи знаєте ви, що у Києві вже кілька років працює Музей циркового мистецтва? Неодмінно завітайте туди, щоб пригадати дитинство та дізнатися чимало цікавих фактів про розвиток цього творчого ремесла на українських землях.

Колекція складається з більше ніж 2000 експонатів та постійно оновлюється. Серед найбільш давніх предметів музею є перші зразки циркових афіш, костюми для виступів та робочий реквізит, фотографії з автографами видатних циркачів. Також експозиція містить чимало книг про циркову справу та її історію.

3. Музей контрабанди (Одеса)

Закони існують тисячоліттями. І скільки ж часу знаходяться «винахідники», які намагаються обійти чи порушити їх задля власної вигоди. Так з’явилася контрабанда, яка стала невід’ємним атрибутом існування одного з найбільших портових міст Східної Європи – Одеси. Саме тут можна відвідати тематичний музей та дізнатися про хитрощі контрабандистів та їхні невдачі.

Експозиція музею налічує близько 150 експонатів, які дають можливість дізнатися про зухвалі спроби контрабандистів порушити закон (від часів заснування Одеси до сьогодення). Екскурсія сповнена місцевого колориту, жартів та історій. Як не дивно, більшість експонатів музею – муляжі, адже справжні артефакти є речовими доказами. Але це аж ніяк не псує враження, бо музей насамперед демонструє людську винахідливість, а головне – кмітливість правоохоронців.

4. Приватний музей костюма та стилю Victoria Museum (Київ)

Мода є одним із основних показників розвитку культури суспільства та самоідентифікації людини. А щоб дізнатися про моду та стиль Європи XVIII – початку ХХ століть, відвідайте тематичний музей у Києві.

Колекція цього приватного музею містить більше 100 автентичних чоловічих та жіночих костюмів та кілька сотень різноманітних артефактів, які демонструють моду та побут минулого. Відвідувачі зможуть не лише переглядати експозиції, а й взяти участь тематичних у майстер-класах, квестах та лекціях щодо питань стилю та костюма.

5. Музей-аптека «Під чорним орлом» (Львів)

Ми завжди намагаємося піклуватися про здоров’я, а у разі необхідності – звертаємося за допомогою до професіоналів. І ось уже сотні років на українських землях існують аптеки, де наші предки могли знайти потрібні ліки. А зануритися в атмосферу давньої аптеки буде корисно для кожного.

Деякі з матеріалів у фондах музею (їх загалом більше 3000 екземплярів) датуються періодом середньовіччя. Тут можна побачити рідкісне приладдя для аптек, дізнатися про секрети лікувальної справи, поглибити знання про розвиток медицини у світі. Експозиція музею містить чимало автентичних документів з історії фармації, що чудово допоможе візуалізувати здобуті знання. 

6. Національний музей народної архітектури та побуту України (Пирогів, Київ)

Бажаєте побачити зразки історії та архітектури всіх історико-географічних регіонів України, зібрані в одному місці? Тоді завітайте до музею «Пирогів»! Його ще називають скансеном, або музеєм просто неба (такі культурні осередки надзвичайно популярні в Європі). На території музею нині розташовується близько 300 пам’яток народної архітектури, які репрезентують період із XVI до ХХ століття. Найдавніший зразок, представлений у Пирогові, – хата з Волині, що датується 1587 роком.

 

Загальні фонди музею містять більше 100 тисяч артефактів (найрізноманітніші зразки виробів народного ремесла, твори живопису та розпису, музичні інструменти, іграшки та багато іншого). У скансені часто проходять тематичні ярмарки, квести та майстер-класи, які дозволяють не лише милуватися історичними та культурними об’єктами, а й стати учасником їх відтворення.

7. Музей звуку (Одеса)

Скільки людей, стільки й уподобань, але одне можна сказати із упевненістю – всі люди обожнюють слухати музику. Бажаєте послухати її на різноманітних пристроях та дізнатися цікавинки про розвиток музичного мистецтва в Україні та світі? Тоді завітайте до одеського музею звуку. Подорож буде корисною не лише для вчителів музичного мистецтва та меломанів, але й для тих, хто цікавиться культурою та минулим нашого народу.

В одеському музеї зібрано чимало справжніх скарбів, які допоможуть «побачити» історію музики та звуку. Експозиція включає зібрання раритетів музичної техніки та аудіоапаратури, а також рідкісні зразки аудіоносіїв. Також у музеї чимало пристроїв для запису та зчитування звуку, ілюстрацій для платівок та афіш музичних концертів. 

8. Музей українського весілля (Великі Будища, Полтавська область)

Весілля було однією з найважливіших подій у житті наших предків. Ця церемонія зберігала в собі культурні та етнографічні особливості нашого народу. Та, на жаль, збереглися не всі традиції. Тож, щоб краще зрозуміти значення українського весілля, відвідайте тематичний музей на Полтавщині.

Музей перебуває у приміщенні, яке збудоване та облаштоване за зразками столітньої давнини. Тут знаходиться чимало старовинних предметів побуту, меблів та зразків посуду. Відвідувачі можуть стати не лише свідками, а й безпосередніми учасниками традиційної української весільної церемонії.

9. Музей книги і друкарства України (Київ)

Книга – це основа для навчання. Цей невеликий та компактний предмет може містити тисячолітню мудрість минулих поколінь. Вона допомагає нам отримувати знання, необхідні для навчання та саморозвитку. А щоб дізнатися більше про історію книги в Україні – відвідайте Музей книги і друкарства України.

Матеріали експозиції дозволяють побачити еволюцію вітчизняної книжкової справи від часів Київської Русі до сьогодення. У колекції музею зберігаються факсимільні видання найдавніших пам’яток вітчизняного письма («Остромирове Євангеліє», «Ізборник Святослава», «Пересопницьке Євангеліє» тощо). Особлива увага приділена темі зародження та розвитку книгодрукування на українських землях. Колекція музею складається із близько 56 тисяч експонатів.

10. Музей старовинного інструменту «Ремісничий двір» (Житомир)

Як давні майстри створювали годинники? Скільки видів сокир та з якою метою виготовляли ковалі кілька сотень років тому? Якою була еволюція фотоапаратів? Якщо вам буде цікаво почути відповіді на ці запитання – неодмінно відвідайте «Ремісничий двір» у Житомирі.

Фонди музею налічують більше 2000 експонатів. Серед найцінніших артефактів є фотоапарати, старовинні годинники, ремісниче приладдя, іграшки, предмети побуту тощо. Одна з основних особливостей музею – серед експонатів немає копій, всі речі колись використовувались у роботі чи були спеціально створені майстрами. Цікаво, що деякі предмети не втратили свої функціональні властивості й нині.

А які незвичайні музеї ви б порадили відвідати своїм колегам цього літа? Діліться враженнями та намагайтеся отримати від канікул максимум задоволення!

Поширити у соц. мережах: