Osvitanova.com.ua

Сьогодні в наших дітей є, нарешті, альтернатива в отриманні середньої освіти. Тепер вони можуть вчитися онлайн, в офіційній дистанційній школі та отримати атестат державного зразка, не виходячи з дому. Потрібно мати лише комп'ютер і доступ до Інтернету.

Перша дистанційна школа в Україні є в Києві, але вчитися в ній можуть діти з усього світу, в тому числі, з окупованих територій.

Ви обрали альтернативне навчання в онлайн-школі. Можливо, це не зовсім звична форма здобування знань для вас і вашої дитини, яка звикла сидіти за партою і безпосередньо спілкуватися з педагогом. В онлайн-школі свої правила і свої особливості, ознайомитися з якими просто необхідно, щоб навчання було ефективним.

Олайн-навчання розраховано на дітей, здатних працювати самостійно без постійного стимулювання та підштовхування. Воно здатне привчити погано вмотивовану дитину до самостійності та відповідальності. І може стати потужним поштовхом для саморозвитку та самореалізації. Але це відбувається у тому випадку, якщо ваша дитина зможе безконфліктно опанувати цю передову технологію самоосвіти.

Як цього досягти?

Спробуйте переконати дитину в тому, що система примусу відходить у минуле. Кожна людина в сучасному світі розуміє ту міру відповідальності за своє життя, яку вона несе. Ніхто не допоможе тобі стати освіченою та успішною людиною, якщо ти сам не схочеш і не навчишся цього.

Дистанційна освіта дає унікальний шанс довести самому собі, чого ти вартий. Але батьки повинні усвідомлювати, що такий рівень відповідальності за своє життя дитина отримує з часом. І головна мета  батьків - допомогти своєму школяреві це зрозуміти і створити максимально комфортні умови для того, щоб вона змогла оволодіти навичками онлайн-навчання.


 Дозвольте дати вам кілька порад:

Підготуйтеся до онлайн-навчання технічно. Комп'ютер, доступ до мережі, сканер, принтер, мікрофон - мінімальні вимоги до початку занять. Вам знадобляться також папір формату А4 і кулькова ручка для виконання письмових робіт.

Для початку ознайомтеся з особливостями сайту. Вивчіть характер комунікацій з вчителями, адміністрацією, класним керівником, технічною підтримкою.

Вивчіть хід проходження уроків, тем, ознайомтеся з книгою оцінок, графіком виконання завдань (розкладом).

Вивчіть вступну главу курсу кожного окремого вчителя, де вказані особливості оволодіння тим чи іншим предметом.

Складіть графік навчання на тиждень, місяць, семестр, рік.

Звичайно, ваша дитина може займатися за власним графіком. Але це іноді призводить до інформаційного перевантаження, оскільки до кінця семестру їй потрібно буде здати всі контрольні завдання та отримати обов'язкові оцінки. Щоб уникнути аврального і неякісного вивчення предметів, складіть зручний для вашого учня графік роботи, який має відповідати навчальному навантаженню звичайного школяра. Зробіть це разом з дитиною!

Дистанційна школа державного стандарту працює за стандартною програмою загальноосвітніх шкіл. І кількість уроків збігається з навчальним планом державних освітніх установ.

Наприклад, в тиждень 2 уроки літератури, 2 уроки мови, 2 - математики, 1- біології і т.ін. Скільки їх повинно бути за розкладом, можна дізнатися в розкладі уроків. Намагайтеся не відступати від тижневого графіку. Це допоможе дитині організуватися і відповідально ставитися до вивчення предмету.
А тепер найважливіше.

Як мотивувати учня на вивчення предмета і проходження курсу?

Зробить навчання комфортним.

Якщо ваша дитина добре знайома з комп'ютером і не відчуває труднощів комунікації онлайн, дайте їй більше свободи. Така доросла і серйозна форма навчання може розкрити в ній несподівані таланти самоорганізації. Адже вона не просто грає в "стрілялку" або бродить мережею в пошуках цікавих для неї контактів, вона зайнята серйозною справою. Дайте їй відчути відповідальність!

Контролюйте її. Але робіть це тактовно. Відстежуйте час її роботи на сайті школи. Адміністрація і класний керівник теж бачать час, проведений вашою дитиною на сайті та хід її просування за учбовим матеріалом. Вони намагаються своєчасно сигналізувати батькам про стан справ.

Слідкуйте за тим, щоб ваш учень не просиджував за комп'ютером з ранку до вечора без перепочинку. Після проходження кожного уроку, а то й частіше радимо проводити фізкульт хвилинку. Виберіть вподобану і змушуйте періодично її виконувати:
www.youtube.com/watch?v=9GU7Kn_b6oc - фізкультхвилинка
www.youtube.com/watch?v=SAWr-KZhD0E - суперфізкульт хвилинка
www.youtube.com/watch?v=C84BaGhn3Q4 - весела зарядка

У разі якщо дитина відчуває труднощі користувача, допоможіть їй пристосуватися до продуктивної роботи з комп'ютером. Навчіть її користуватися принтером і сканером. Адже якщо їй щось не вдається, це відбиває бажання вчитися. Пройдіть кілька уроків разом з дитиною. Якщо у вас виникають питання або зауваження з приводу навчального матеріалу чи його подачі, зв'яжіться, будь ласка, з адміністрацією або технічною підтримкою.

Простежте за комунікацією дитини і викладача. Незважаючи на те, що це дистанційна школа, такий контакт повинен стати обов'язковим. Зворотній зв'язок з учителем - важливий фактор засвоєння знань. Дитина повинна бачити свої успіхи і працювати над помилками.

Слідкуйте за тим, щоб окрім проходження уроків ваш школяр гуляв, добре харчувався, сидів у зручній позі, не псував зір. Робота над навчальним матеріалом повинна проходити в комфортних, сприятливих до навчання умовах.

Виключіть фактори, котрі відволікають дитину від навчання.

Максимально розвантажте учня під час домашніх уроків від інших видів діяльності.

Навчання має приносити дитині радість пізнання, тоді ви разом побачите результат.

Поширити у соц. мережах: