Креативність – важлива навичка, яку треба розвивати, а потім – постійно підтримувати. Тримати у тонусі так само, як і м’язи. Й якщо хочете навчити своїх учнів креативно мислити, то вам також слід самовдосконалюватися та підтримувати свій рівень творчості.

1. Креативити не лише у стінах школи

Коли ви нестандартно підходите до викладання та даєте дітям творчі завдання, це чудово, але не обмежуйте власну креативність лише робочим місцем. Адже у світі є стільки всього цікавого, до чого можна застосувати творчий підхід! Навіть до прибирання квартири чи приготування святкової вечері.

Знайдіть творчий підхід до виконання повсякденних справ. Вигадайте власну систему прибирання квартири або поруште вже усталену схему. Забудьте, що зазвичай спершу ви прибираєте у спальні, потім – у вітальні, кухні та ванній. Здивуйте себе та вигадайте щось нове, змінивши звичний хід подій. І тоді навіть така рутинна справа, як прибирання стане проявом вашої творчої індивідуальності.

2. Читати спеціалізовані книжки

Креативність – та тема, яка зараз надзвичайно популярна. У книжкових магазинах безліч книжок, написаних знаними психологами, які або розмірковують над сутністю креативного мислення, або фактично дають інструкцію з його розвитку. А якщо книжки вже написані, то це точно комусь потрібно! Дивіться добірку з таких книжок тут. Спробуйте почитати, ніколи не знаєш, де і як знайдеш щось цікаве та корисне. А також слухайте гарну музику та насолоджуйтеся творами мистецтва – це дійсно дозволяє розслабитися і надихає.

3. Виконувати вправи для розвитку креативного мислення

Їх, до речі, ви можете знайти у тих самих книжках, присвячених розвитку креативності. Радимо обирати прості вправи, виконання яких не забере багато часу, зате ви зможете виконувати їх майже щодня, а потім і порадити їх учням. Деякі з цих вправ також можна застосовувати під час розв’язання складних робочих чи навчальних завдань. Звісно, якщо ви хочете впоратися з ними креативно.

І от настає чудовий час для створення дивовижних історій (звісно, з дидактичною метою!) та малювання (з тією самою метою). Йдеться про сторітелінг та скрайбінг. Це надзвичайно цікаві методи, які допоможуть вам тримати власне креативне мислення у тонусі, дозволять зацікавити дітей та розвинути їхні творчі навички.

4. Розширювати свій світогляд

Цікавтеся тим, що відбувається у світі та дізнавайтеся нове. Тим самим ви зможете підтримати власну креативність. Чим більше ви дізнаєтеся, тим більше у вас виникає запитань, на які треба дати відповідь. І вона не завжди проста та очевидна. А нові відповіді нерідко стають джерелом для нових ідей.

Це той момент, коли вчитель перетворюється на учня. Розвинути уяву, спостережливість, викликати цікавість до пізнання нового – це те, до чого прагне кожен вчитель, навчаючи дітей. Чи не час дослухатися до власних порад?

5. Грати, розважатися, посміхатися

Що таке гра? Це те, чим ми займаємося заради задоволення та позитивних емоцій. Ми можемо грати з чим завгодно: речами, процесами, ідеями, концепціями… Грати та відкривати двері до нових ідей. Зрештою, можна грати у звичайні настільні ігри чи карти, адже доведено, що під час будь-якої гри продукуються ендорфіни та покращується мозкова активність, що стимулює креативність.

Читайте також
Топ-10 книг, щоб розвинути креативність

Топ-10 книг, щоб розвинути креативність

Книги, що міняють мислення та настрій
23.03.2020 0
23 арттерапевтичні способи саморегуляції

23 арттерапевтичні способи саморегуляції

Покращуємо свій психоемоційний стан методами арттерапії
11.04.2022 0

Джерело фото Depositphotos

Приєднуйтесь до нашої сторінки і групи у Фейсбуці, спільнот у Viber та Telegram