Osvitanova.com.ua

У міру того, як діти ростуть, батьки починають дедалі більше цікавитися тим, чим вони займаються й куди ходять. Однак діти, дорослішаючи, стають не такими відкритими. Іноді це добре, але іноді може становити проблему і для батьків, і для самої дитини.

Батьки мають бути достатньо обережними, питаючи в дитини про її заняття, цікавлячись її захопленнями або колом спілкування. Якщо дитина відчує недружелюбність батьків або неможливість відкрито ділитися з ними своїми думками, вона може стати замкнутою. Щоб і далі бути обізнаними із життям своєї дитини, батькам варто дотримуватися низки рекомендацій. Ось вони:

Будьте доброзичливими у ставленні до своєї дитини. Поводьтеся з нею як друг, а не стороння людина. Чимало аспектів життя дитини ви знатимете й розумітимете краще, якщо станете синові чи доньці другом, а не просто батьком. Що тісніший емоційний зв'язок встановиться між вами – то більше ви знатимете інформації про події в житті дитини. Вам не обов'язково займатися тими ж справами, що й вона. Краще зосередьте свої спостереження на тому, як дитина долає труднощі. Найкращий спосіб дозволити дитині висловлювати почуття – заохотити її до цього. Підтримуйте бажання дитини розповідати вам про її справи й захоплення, ділитися з вами думками й почуттями. Установіть із дитиною довірливе спілкування – і вона приходитиме до вас, коли матиме і серйозні проблеми, і дрібніші негаразди, наприклад, щоб просто розповісти про невдалий день. Таким чином, завдяки спілкуванню з вами дитина поступово ставатиме сильнішою і вчитиметься стояти за себе, стикаючись із щоденними клопотами й проблемами. Батьки повинні стежити за тим, як поводиться дитина. Деякі батьки настільки зайняті своїми справами, що приділяють цьому занадто мало уваги. Тому потрібно не втрачати пильність, щоб мати змогу вчасно помітити щось підозріле й необхідним чином зреагувати. Запросіть додому друзів вашої дитини. Зробивши це, ви виявите смаки вашої дитини щодо певних речей. Запрошуючи додому друзів вашої дитини, ви матимете змогу надалі спілкуватися з ними й довідаєтеся, кого вона обирає собі в друзі. Спілкуйтеся із шкільними вчителями вашої дитини. Відвідуйте батьківські збори в школі, розмовляйте з учителями, щоб знати, як вона навчається. Також такі бесіди допоможуть вам дізнатися про інтереси вашої дитини. Якщо вона не досить добре навчається, можливо, їй до душі певна діяльність, присвячувати час якій вона не має можливості. Дивіться на життєві ситуації з точки зору дитини, а не дорослого. Іноді дитина поводиться так або інакше, але ви не в змозі зрозуміти причину її поведінки. Коли ви поставите себе на місце дитини, причини стануть вам більш зрозумілі.

Діти нерідко займаються тим, що їм цікаво, не розповідаючи про свої заняття батькам і не виставляючи предмет свого інтересу напоказ. Причина такої поведінки криється в тому, що батьки мало спілкуються з дитиною, тому їй буває важко висловлювати свої емоції. Іноді батькам нелегко знайти спільну мову зі своєю дитиною. Але варто докласти зусиль і позитивно поставитися до такої перспективи – і зробити це виявиться не так і складно.

Поширити у соц. мережах: